Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Mehmet Sait Bedirgan, dün Tunceli'nin Ovacık ilçesinde silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralanan Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun'un hayatını kaybettiğini açıkladı.

        Veysi İPEK-Ahmet YUKUŞ-İlyas AKENGİN (AHT)

        Silahlı saldırıya uğrayan Tunceli'nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Güvenlik güçleri eylem tarzına göre saldırının PKK ile ortak hareket eden sol örgüt MKP tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Gözaltına alınan 5 kişinin sorgusu sürerken, savcının ise polis koruma talep etmediği öğrenildi.

        Dün evine girerken düzenlenen silahlı saldırı sonucu kafasına isabet eden kurşunla ağır yaralanan cumhuriyet savcısı Murat Uzun (33), dün sevk edildiği Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doktorların tüm çabalarına rağmen şehit oldu. Dün ilk önce savcı Uzun'un kalbi durduğu için öldüğü söylendi. Daha sonra yapılan kalp masajı ile hayata döndürüldü. Yoğun bakımda yaşam destek ünitesine bağlanan Uzun'un kafasına isabet eden kurşun, tıbbi olarak risk teşkil ettiğinden çıkarılamadı. Uzun'un yakınları hastane önünde nöbet tuttu. Gözü yaşlı eş Cihan Uzun, çocukları Emirkan (4.5) ve 7 aylık Hakan Taner'e sarılarak teselli bulmaya çalıştı. Ancak öğleden sonra acı haber geldi ve savcı Uzun'un saldırıdan 28 saat sonra şehit olduğu öğrenildi. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Muhammet Sait Bedirgan da haberi doğruladı.

        Ovacık'a yaklaşık 2 ay önce atanan cumhuriyet savcısı Murat Uzun'a yönelik suikast ile ilgili Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Malatya Başsavcıvekilliği'nce soruşturma başlatıldı. Güvenlik güçleri saldırıyı Tunceli bölgesinde PKK ile ortak eylem yapan sol terör örgütü Maoist Kominist Parti (MKP) militanlarının düzenlemiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Tunceli Emniyeti Terörle Mücadele ekipleri olayda kullanılmış olabileceği belirtilen bir aracı incelemeye aldı. Polis merkezine götürülen araçta parmak izi taraması yapıldı. Aracı kullanan şahıs ile birlikte 6 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden biri ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılırken, 5'inin sorgusu sürüyor. Saldırıyla ilgili Ovacık Cumhuriyet Savcısı'nca yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen bulgu ve deliller ile gözaltına alınan zanlılar, Malatya Adliyesi'ne gönderilecek.

        KORUMA TALEBİ YOK

        Cumhuriyet Savcısı Uzun'un evine giderken yanına neden polis koruması bulunmadığı tartışılırken, Adalet Bakanlığı'nın yönergesine göre ilçelerde görev yapan cumhuriyet savcılarının koruma talebi için il güvenlik komisyonuna başvurması gerektiği, savcı Uzun'un koruma talebinde bulunmadığı öğrenildi.

        BİN KİŞİLİK DEV OPERASYON

        Savcı Uzun'a suikast düzenleyen kişilerin yakalanması için Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı özel birliklerin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin askerle operasyon başlatıldı. Havadan helikopterlerin destek verdiği operasyonda sıcak temas sağlanmazken, arazi arama tarama çalışmaları ise sürüyor. Güvenlik güçleri, operasyonlarını Tunceli-Ovacık arasındaki kırsal alanda yürütüyor.

        ERDOĞAN KINADI

        Başbakan Erdoğan, Uzun'un şehit edilmesiyle ilgili taziye mesajı yayımladı.

        Silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Savcı Uzun'un kaldırıldığı hastanede vefat ettiğini büyük bir teessürle öğrendiğini belirten Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

        ''Adaletin tesisi uğruna görevlerini her koşulda fedakarca yerine getiren yargı mensuplarımızı hedef alan, aziz milletimizi de derinden üzen bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum.

        Merhum savcımız Murat Uzun'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve yargı camiamızın tüm mensuplarına sabır ve metanet diliyorum.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ