Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Bizde olsaydı 3 günde çıkarırdık"

        Zonguldak’ta göçük altında kalan iki madencinin cesetlerine ise, 5 aydır ulaşılamadı. Şili’deki kurtarmayı izleyen işçilerin aileleri üzgün...

        Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Bakan Ömer Dinçer özel bir TV’ye Şili’deki kurtarma çalışmalarını değerlendirirken “Zonguldak’ta grizu patlaması, Şili de göçük oldu. Eğer bizde göçük olsaydı, işçiler hayatını kaybetmeyecek ve sadece 3 günde çıkaracaktık. Biz çok daha iyiyiz” dedi. Şili’deki olayın çok büyütüldüğünü de belirten Dinçer “Şöyle örnek vereyim, içeriye indirilen sondajın genişliğiyle, aslında yapılan kafes birbirinden farklıydı, uyumlu değildi. Kafes sondaj deliğinden içeri giremediği için geciktiler. Çok basit bir hadiseydi halbuki” diye konuştu.

        AİLELER KONUŞUYOR

        Şili’de madenciler tek tek kurtarılırken, Zonguldak Karadon’da 17 Mayıs’taki kazada kaybolan iki madencinin aileleri haberleri hüzünle izliyor. Yeraltındaki Dursun Kartal’ın 23 yaşındaki oğlu Turgut Kartal, “Keşke benim babamda çıksaydı, tabutu olsaydı yine sarılabilseydim, başka bir şey istemiyorum” dedi. Kartal, annesinin ağlama krizine girdiğini belirterek şöyle konuştu: “Bazen düşünüyorum, babam sağ olsaydı yine de bugüne kadar kurtarılamayacak mıydı? İçeride sağ olup olmadığını da bilmiyoruz, ilk başlarda bir umut vardı içimizde, belki kuyunun kenarındaydı. Nereden bilebiliriz ki? Tümyetkililere sesimizi duyurduk.”

        5 AYDIR ÇIKARILAMADILAR

        Taşeron firma tarafından işletilmekte olan TTK’ya ait Karadon kömür ocağında 540 metre derinlikte 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 madenci hayatını kaybetti. Cenazeleri bulunamayan Dursun Kartal ve Engin Düzbük’ün ise derinliği 735 metreye ulaşan kuyuya düştüğü tahmin ediliyor.

        18 EKİM’DE YENİ İHALE

        Kayıp madencileri bulmak üzere hasarlı kuyuların onarılması için göreve çağrılan, kuyunun ilk montajını da yapmış bulunan Çinli CITIC firması, 4 ay sonra deneyimli elemanları olmadığı gerekçesiyle işten çekildi. Bunun üzerine TTK yeniden uluslararası bir ihaleye çıktı. İhalede tekliflerin 18 Ekim’de alınacağı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ