Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik 'Asmalı'yı astılar!

        PINAR DUMLUPINAR / HABERTURK.COM (ÖZEL HABER)

        pdumlupinar@haberturk.com

        Asmalımescit… Hani şu her milletten çeşit çeşit insanın gece gündüz farketmeksizin koyun koyuna yaşadığı yer...

        Dolambaçlı yolları, balkonlarından, camlarından saksı saksı çiçekler sarkan evleri, sanat merkezlerinin, atölyelerinin gölgesinde insan kaynayan ve herkesin buluşma mekanı...

        Buranın nabzı özenle giyinmiş süslü kadınların topuklu ayakkabı sesiyle, sohbetlerle gülüşmelerle atar...

        Asmalımescit özellikle son üç senede yapılan yatırımlar ve açılan yeni mekanlarla İstanbul'un her kitlesine hitap eden bir semt.

        İş çıkışları içilen kahvelerle yenen yemeklerle en güzel buluşmalara, başlangıçlara, dertleşmelere ve eğlencelere tanıklık etti...

        Şimdi ise hiç tadı kalmamış!

        'MASA' OPERASYONU

        Beyoğlu Belediyesi zabıtaları en sonuncusu dün olmak üzere özellikle İstanbul eğlence hayatının en hareketli olduğu bölgeler Asmalımescit-Beyoğlu-Cihangir hattında 'masa kaldırma' operasyonları düzenledi. Esnaf şaşkın, müşteri üzgün...

        Asmalımescit'te zabıta ekipleri ile çok sayıda polisin desteğiyle gerçekleştirilen operasyonlarda izinsiz konulan masa ve sandalyeler ile bunları çevreleyen demir korkuluklar söküldü. Kamyonlara yüklenen malzemeler belediyenin depolarına götürülürken yetkililer operasyonların süreceğini açıkladı.

        Zabıtalar tarafından uyarılan neredeyse tüm mekan sahipleri, çalışanlarıyla beraber sokakta hummalı bir çalışma başlattı. Bütün sandalye ve masalar depolara kaldırıldı.

        Sigara yasağı sonrası iç mekanları unutan ve tamamen sokağa taşan Beyoğlu, bu operasyonların ardından sessizleşti.

        ÇALIŞMALAR 1 AY ÖNCEDEN BAŞLAMIŞTI

        Beyoğlu Belediyesi’nin mekanların önündeki masalara sınır getirmekle ilgili çalışmaları 1 ay öncesinden başlamıştı. Dışarıya masa koymak için izin alan Asmalımescit kafelerinin önüne beyaz sınır çizgileri çizilmişti. İzin alan her işletme için masa koyma sınırını gösteren fotoğraflı bir evrak hazırlanmıştı. Masa başına işgaliye ödeyen işletmeler mekanlarının önüne masa ve sandalye koymuştu. Ancak onların masaları da kaldırıldı.

        "BENİM DÜKKANIMA YAPILAN BİR SALDIRIDIR"

        Masaları kaldıran Badehane isimli mekanın işletmecisi Bade Uygun, "Bu, benim dükkanıma yapılan bir saldırıdır. Biz düzenli olarak işgaliyelerimizi ödedik, gerekli ruhsatlarımızı çıkarttırdık. Bir anda hiçbir sebep göstermeden geldiler ve masalarımızı topladılar. İş yapamaz hale geldik, ciddi kiralar ödeniyor. Bu sorun 2-3 gün içerisinde çözülmeli, eğer çözülmezse çok daha büyük sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalacağız. İşten çıkarmalar başlayabilir, birçok insan ekmeksiz kalabilir" dedi.

        Sorunun çözülmemesi durumunda Asmalımescit'teki işletmecilerle beraber BEYDER (Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği) ile görüşme kararı aldıklarını belirten Uygun "Bize verilen sınırlamalara uyduk, masalarımızı o çizgilere göre yerleştirdik ancak bu da işe yaramadı. Ne yapacağımızı bilmiyorum. BEYDER ile görüşme yapacağız. Eğer bir sonuç çıkmazsa belediyeye gerekirse valiliğe başvurup hakkımızı arayacağız" şeklinde konuştu.

        "MAĞDURUZ"

        Asmalımecit esnaflarından Celal Edebali ise sigara yasağından dolayı içeriye de müşteri alamadıklarını ve bu nedenle müşterinin artık mekanlara gelmediğini belirterek ekonomik anlamda esnafın çok zorlanacağına dikkat çekti.

        Edebali, "Zabıtalar hiçbir açıklamada yapmadan masalarımızı,sandalyelerimizi, müşteriler varken kaldırıp götürdüler. Belediye görevlileri bu sırada bizlere hakaret ettiler. Yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Şişhane'ye, Asmalımescit'e yatırım yapın dediler,güvendirdiler krediler çektik elimizden gelenin en iyisini yaptık, şimdi bize engel oluyorlar. Çok büyük kayıplarımız olacak, tüm işletmeler zarara uğrayacak. Ailemiz, çocuklarımızı perişan olacak. Mağduruz" dedi.

        "İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUN OLACAK"

        Başka bir mekan sahibi Serpil Hanım ise, konu hakkında yaptığı açıklamada "Asmalımescit popülaritesi olan bir yer. Bİrçok ülkeden ve şehirden burayı görmek için gelen insanlar var. Ana arterlerde yaya geçişini sağlamak için yapılmış bir önlem olabilir ancak hiçbir açıklama yapılmadı. Bu durum işsizliği beraberinde getirecek. Bizler gibi tedarikçilerimiz de etkilenecek. İşletme sahipleri işçi çıkarmaya başlayacak. Ayrıca sırf burayı görmek için gelen tursit vardı bu durumda turizm de darbe alacak" dedi.

        ASMALIMESCİT MÜDAVİMLERİ MUTSUZ

        Hülya Kılıç: Yurtdışından İstanbul'a taşındım. Arkadaşlarımla ilk dışarı çıktığım gece beni Asmalımescit'e getirmişlerdi. Ortamı, mekanları, sokakları ile buraya alıştım. Asmalımescit son zamanlarda iş çıkışlarında arkadaşlarınız ile sohbet edebileceğiniz, kafa dağıtabileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Ancak bugün geldiğimizde karşılaştığımız manzara buranın müdavimleri olarak bizi çok üzdü. Asmalımescit kalabalığıyla da varolan bir yerdir. Bazen kalabalık olsa da biz yine gelmekten hiç vazgeçmedik. Rahatlıkla eğlenebileceğiniz çok nadir yerlerdendir. Bu manzaradan sonra eski havasının kalmadığını ve çok sayıda müşteri kaybedeceğini düşünüyorum.

        Dursun Akpınar: Asmalımescit, arkadaşlarınızla sohbet edip yemek yiyebileceğiniz, atmosferiyle sizi etkileyen bir yer. Bu uygulamanın kalabalığı ve yaya geçişlerini engellediği için yapıldığını düşünsem de buraya gelen herkes kalabalıktan da memnun! Hem mekan hem ortam olarak İstanbul'un çok nadir yerlerinden biriydi, ancak şu anki havası bize bunun sona erdiğini gösteriyor.

        BELEDİYE: İZİNSİZ İŞGALLERE YÖNELİK ÇALIŞMA

        Beyoğlu Belediyesi ise uygulamanın izinsiz olarak yapılan işgallere yönelik olduğunu açıkladı. "Kontrolsüz Yol İşgallerine" adıyla bir açıklama yapan belediye yetkilileri şu görüşlere yerdi: "İlçemizde söz konusu 'kontrolsüz yol işgallerine' yönelik belediyemizin yaptığı denetleme çalışmaları tamamıyla izinsiz olarak yapılan işgallere yöneliktir. Söz konusu denetleme, bölgeden geçen araç ve yayaların seyrinin engellenmesi yolundaki şikayetlerden yola çıkılarak başlatılmıştır. 'Kontrollü yol işgalleri' konusunda belediyemizin işyerlerine destekleri sürmekte olup, operasyon kontrolsüz gerçekleşen işgallere karşı alınan bir önlemdir. Bu uygulama İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilmektedir."

        İDDİA

        Beyoğlu'nda masa kaldırma operasyonunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Asmalımescit ziyaretiyle başladığı ileri sürülüyor.

        İddiaya göre, 15 Temmuz Berat Kandili akşamı Başbakanın araçla yaptığı Beyoğlu gezisinde, aracın Asmalımescit'te bulunan bir barın önünde çok fazla masa olması nedeniyle buradan geçememesi sonucu bölgede kontroller ve operasyonlar başlatıldı.

        TWITTER'DA KİMİ DESTEK VERDİ, KİMİ TEPKİ GÖSTERDİ

        erendiril Eren Diril

        Beyoğlu 1-2 aydır masa sandalyesiz kalıyordu. Asmalımescit'e yeni gelince milletin dikkatini çekmiş... Uyumak güzel. Deliksiz.

        Atikus_ Atilla Degerlier

        Sen Beyoğlu'nda 'Padişahın' geçeceği yola masa koyarsan, tabii kaldırırlar!

        #Beyoğlu Belediyesi Sofyalı sokaktaki bütün masa sandalyeleri toplattı. Kafe Pi bile önündeki ahşap decki söküyor. Demekki karar uzun süreli.

        gokce_ilgaz2

        Bir masa kaldırmak dedikleri şeyin kaç işletmeciye, dolayısıyla onların çalışanlarına vs. zarar vereceğini de hesaplamışlar mı bari? Kimin ne sıkıntı var anlayamıyorum, yerleşim yeri değil, aileler çocuklar vs. o masaların içinden evlerine girmiyorlar. Hergün yeni bir saçmalık!

        annecikpingucuk AyLiNcİk

        birgun yaya yolunu kapıyor diye Alacati sokaklarindaki masa sandalyeyide toplamalarından endişe duyuyorum,evet!neler oluyor Beyoğlu'nda???

        NurayDuran Nuray Duran

        Masalar gitti, Beyoğlu bitti..: Beyoğlu'ndaki masa kaldırma operasyonunun Başbakan'ın Asmalımescit ziyaretiyle...

        SONSAYI ateş ilyas başsoy

        Beyoğlu'nun arka sokaklarında hiçbir güvenlik önlemi alınamayacak kadar yoğun masa sandalye işgalinin bitirilmesini destekliyorum.

        novatw burak şuşut

        başıma bir şey gelmeyecekse, beyoğlu'ndaki masa operasyonunu destekliyorum.

        ahmetvehbi ahmet vehbi

        beyoğlu belediyesi bu gece de asmalımescit'te masa kaldırma operasyonu yapmış..orda olup zabıtaya destek vermek isterdim..helal olsun

        zeyneps zeynep durukan

        ... masa çıkmak yasak olacakmış! İBB mi Beyoğlu Belediyesi mi hangisi ise artık. Kocaman alkış efendim!

        hycnkaya heycan

        beyoğlu belediyesi kaldırımdaki masa,sandalyeyi kaldıracağına yol kenarına park etmiş arabaları kaldırsa da trafik rahatlasa..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ