Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları 4 ilde MERS şüphesi, Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye açıklaması

        Bilecik, Kars, Balıkesir ve Kilis'tehacdan dönen ve MERS virüsü şüphesiyle 8 kişi hastanedegözlem altına alındı. Acil servislere başka hasta kabul edilmiyor.

        Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, MERS virüsü (corona virüsü) nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşına yakın temasta bulunan kişilere ulaşmaya çalışıyor.

        DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'a çalışma amacıyla giden Türk vatandaşının, Türkiye'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği ve bu şahısta MERS virüsü tespit edildiği hatırlatıldı.

        Suudi Arabistan'da çalışan bu kişinin, 6 Ekim 2014 tarihinde Türkiye'ye uçakla geldiği ve 11 Ekim'de hayatını kaybettiğinin belirtildiği açıklamada DSÖ, "Uçuş sırasında temasta olduğu yolcular araştırılıyor. Kabin ekibinin sağlık durumu gözetim altında" dedi.

        Öte yandan DSÖ, dünya genelinde laboratuvar testleri sonucunda doğrulanan 883 MERS vakasından 319'unun hayatını kaybettiğini bildirdi.

        BİLECİK

        Bilecik'te, hacdan dönen ve MERS virüsü şüphesiyle hastanede gözlem altına alınan kişi sayısı 4'e yükseldi.

        Yüksek ateş şikayetiyle 112 Acil Servis ekiplerince Bilecik Devlet Hastanesine kaldırılan ve MERS virüsü şüphesiyle tetkiklerinin ardından Eskişehir Devlet Hastanesine sevk edilen B.Ç. (52), N.M. (68) ile E.S'den (62) sonra P.M de (78) aynı şikayet ve belirtiler üzerine yakınları tarafından Bilecik Devlet Hastanesine kaldırıldı.

        Tetkiklerin ardından P.M'nin, özel hazırlanmış odada kontrolleri yapılıyor. P.M'nin MERS virüsü şüphesiyle Eskişehir Devlet Hastanesine sevk edilen hastalardan birisiyle hacda aynı odada kaldığı öğrenildi.

        Bu arada P.M'nin tetkikleri yapılırken, acil servise başka hasta kabul edilmiyor.

        KİLİS

        Hacdan 11 gün önce memleketi Kilis'e dönen 65 yaşındaki Yüksel İbanoğlu, yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle Kilis Devlet Hastanesi'ne başvurdu. İbanoğlu, MERS virüsü kaptığı şüphesiyle Gaziantep'e sevk edildi.

        Suudi Arabistan'da 11 gün önce memleketine dönen Yüksel İbanoğlu, akşam saatlerinde yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle Kilis Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Acil servise ilk müdahalesi yapılan İbanoğlu, önlem alan sağlık görevlileri tarafından ambulansla Gaziantep Dr. Ersin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. İbanoğlu'nun özel bir odada tedaviye alınacağı öğrenildi.

        Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Serdar Sarıfakı, hastada öksürük ve yüksek ateş olduğunu belirterek, "Tetkiklerde bir bulguya rastlanmadı. Hastanemize yüksek ateş ile başvuran hastayı MERS virüsü şüphesiyle Gaziantep Dr. Ersin Devlet Hastanesine sevk ettik. Acil servisin bir odasını 2 saatliğine karantinaya aldık. Şu anda acil serviste hasta kabulüne başladık'' dedi.

        BALIKESİR

        Balıkesir'de, hacdan döndükten sonra yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan karı-koca, MERS virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı.

        Alınan bilgiye göre 40 gün önce Burhaniye ilçesinden hacca giden ve döndükten birkaç gün sonra yüksek ateş ve kusma şikayetiyle Burhaniye Devlet Hastanesine başvuran Vahide ve Necati M. isimli çift yapılan ilk tedavinin ardından, Edremit Devlet Hastanesi intaniye servisine sevk edildi.

        Kendilerine antibiyotik verilen yaşlı çift, daha sonra evde tedaviye başladı.Dün yeniden yüksek ateş ve kusma belirtileri ile Burhaniye Devlet Hastanesine başvuran çift, MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı.

        Hastanede hastalığın bulaşıcı etkileri gereği önlem alındı. Daha sonra çift, detaylı araştırma için özel giysili doktor ve hemşireler eşliğinde Balıkesir Atatürk Araştırma Hastanesine sevk edildi.

        KARS

        Kars'ta, hacdan döndükten sonra yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan kişi, MERS virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı.

        Alınan bilgiye göre, 5 gün önce hacdan gelen 72 yaşındaki E.A, yüksek ateş şikayetiyle Kars Devlet Hastanesi'ne başvurdu. E.A, MERS virüsü şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.

        Kars Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı uzman doktor Ahmet Kaman, yaptığı açıklamada, 41 derece ateşi bulunan hastayı MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına aldıklarını söyledi.

        Acil servis bölümünü izole ettiklerini ve hasta almadıklarını bildiren Kaman, "Hastanın akciğerinde enfeksiyonlar var. Yüksek ihtimalle MERS virüsü şüphesi. Hastayı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edeceğiz. Hastanın genel durumu orta, çok kötü değil. Yaşlı, ek hastalığının ve akciğerinde yaygın enfeksiyonun olması dolayısıyla tedavi edilecektir" diye konuştu.

        MERS virüsü şüphesiyle Kars Devlet Hastanesi Acil Servis bölümüne hasta girişleri yasaklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ