Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Pokemon’lar Eşliğinde Kutlama

        Merve AKAN / HABERTURK.COM

        makan@haberturk.com

        Sokakta elinde telefonuyla garip garip hareketler yapan insanlar görüyorsunuz ve bu duruma bir türlü anlam veremiyor musunuz? Kusura bakmayın ama popüler kültürden çok uzaksınız ve Pokemon Go’yla tanışmamışsınız.

        Bu oyun çıktı çıkalı; işte, evde, sokakta herkes deli gibi Pokemon yakalamaya çalışıyor. Birbirini fark edemeden çarpışanlar, olmayacak yerde trafiği kitleyenler hayatı zorlaştırmaktan öteye gitmiyor. Telefonunuza indirdiğiniz bu oyun eğlenceli gelebilir ancak; bugün size bu oyunun sıkıntı yaratan noktalarından bahsetmek istiyorum.

        Bir kere oyun Türkiye’de resmi olarak yayınlanmadığı için APK uzantısını değiştirmek gerekiyor ki bu da virüs tehlikesini arttırıyor. Telefonunuzdaki her türlü bilgiye oyun üzerinden erişilebilir hale geliyorsunuz. Artık kimler nasıl bu bilgileri harmanlar, sizin hayal gücünüze kalsın.

        Oyunu indirdikten sonra zannetmeyin ki sadece telefondaki verilere erişim sağlanıyor. Sizin her türlü sosyal medya hesabınıza, mail uzantınıza da erişimi oluyor. Banka hesapları, mail kutunuzdaki o özel yazışmalar her an gün yüzüne çıkabilir.

        Hadi diyelim ki oyun gözünüzü kararttı ve müptelası oldunuz. Telefonunuzun şarjıyla vedalaşın. Bir Snapchat, bir de Pokemon deli gibi şarj yiyor. Oyunu oynarken, telefondan ateş çıkacakmışcasına ısınıyor. Aynı, vakti zamanında Nokia’nın kullanıcılarına armağanı snake oyunu gibi… Telefon aşırı ısınmadan dolayı donuyor ve sizde sinir yapıyor. Oyunu oynarken yoğunluktan ötürü beklemelerin yaşanması sıklaşıyor ve tahammülsüz insanlar telefona bile kızmaya başlıyor. Sanki mental açıdan çok sağlıklıyız gibi bir de oyun yüzünden sinir yaparak kendimizi yıpratıyoruz.

        Ofiste motivasyon oluyormuş…

        Kimse işine odaklanamıyor ki. Zaten yeterince sosyal medya eğlencesi var. Instagram, Snapchat, Facebook hayatımızın bir parçası haline geldi, bir de bu oyunla işe güce odaklanmak hepten zorlaştı. Buna benzer bir olay yıllar evvel Amerika’da yaşanmış ve solitare oyunlarının bilgisayardan silinmesine karar verilmiş. Ben o zamanları hatırlamıyorum ama rivayetten öte olduğunu farklı kaynaklardan öğrendim. Bazı firmalar ilerleyen günlerde bu tipte bir karar alırlarsa şaşırmam artık. Hoş artık ülkemizde alınacak hiçbir karara şaşırmaz olduk…

        Pokemon Go oyununun sıkıntıları daha kim bilir neler olacak. Bunlar akla ilk gelen sıkıntılardan bazıları. Gün geçtikçe arazları artacağı gibi dozajı da artacaktır. Normalde hafta başında çıkmasını planladığım bu yazıda başka konulara da değinecektim ancak; ülkemizdeki durumlardan ötürü ileri bir tarihe atmaya karar verdim. Bir bakıma iyi de oldu, bakın Pokemon Go oyununu nerelerde de görmeye başladık.

        Demokrasi kutlamalarının yapıldığı meydanlar! Toplu taşımanın ücretsiz olması, dağıtılan yemekler, kıyafetler, bayraklar meydanlardaki kalabalığı arttırıyor. Gecenin bir vaktine kadar ayakta dikilmek bir zaman sonra sıkıcı oluyor herhalde… İnsanlar da o kalabalığın içerisinde Pokemon yakalamaya çalışıyor. Canlı yayına fon olduğunu bile fark etmeden Pokemon yakalamaya çalışan genci etrafındaki insanlar uyarır ve genç bir anda spikerin arkasına doğru dönüp bayrağını sallar. İşte bu sahne gelinen son durumu en iyi şekilde açıklıyor. Elinde bayrağı, kafasında Türkiye yazılı şapkasıyla Pokemon yakalamaya çalışan yurdum insanının hali!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ