
ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, BM Genel Kurulu'nda oylanacak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını reddeden karar tasarısına destek veren ülkelerin Başkan Donald Trump'a bildireceğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nde tasarının ABD'nin vetosuyla reddedilmesinin ardından, konu bugün acil bir toplantıyla BM Genel Kurulu'nun önüne getirilecek.
Büyükelçi Haley, AFP Haber Ajansı'nın eline geçen BM büyükelçilerine yazdığı mektupta "Başkan oylamayı dikkatle izleyecek ve benden bize karşı oy veren ülkeleri bildirmemi istedi. Bu konudaki her bir oyu not edeceğiz" dedi.
Haley Twitter'da yaptığı paylaşımda da 193 üyeli genel kurulda yapılacak oylama sırasında "ABD isimleri alacak" dedi.
BM Genel Kurulu, Türkiye ve Yemen'in İslam İşbirliği Teşkilatı adına yaptığı acil toplantı talebi üzerine toplanacak.
Tasarı, Güvenlik Konseyi'nde reddedilenle benzer ifadeler taşıyor ve Kudüs'ün statüsü konusundaki herhangi bir kararın bir hukuki etkisi olmadığını ve geri çekilmesi gerektiğini belirtiyor.
Güvenlik Konseyi'ndeki tasarıyı da Mısır sunmuş ve ABD dışındaki tüm ülkeler kabul oyu vermişti. Mısır'ın tasarısı gibi, Genel Kurul'un önüne gelecek tasarı metninde de Trump'ın kararından doğrudan bahsedilmiyor ve "Kudüs'ün statüsüyle ilgili son dönemde alınan kararlardan derin bir üzüntü duyulduğu" vurgulanıyor.
'Ezici destek bekliyoruz'
Filistinli Büyükelçi Riyad Mansour, tasarıya "ezici bir destek almayı" beklediklerini söyledi ve Kudüs'ün statüsünün İsrailliler ve Filistinliler arasında yapılacak görüşmelerle çözülecek bir sorun olduğunu vurguladı.
Mansour "Genel Kurul, veto kaygısı olmadan uluslararası toplumun ABD'nin tek taraflı tutumunu tanımayı reddettiğini söyleyecek" dedi.
- Kudüs niçin önemli ve tartışmalı bir şehir?
- İslam İşbirliği Teşkilatı: Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir
- 'Trump'ın Kudüs hamlesi, El Kaide ve IŞİD için büyük ödül'
- Pew: Orta Doğu halkları Türkiye'nin bölgede etkisinin arttığını düşünüyor
Güvenlik Konseyi'nin tersine, BM Genel Kurulu'nda hiçbir ülkenin karar tasarılarını veto etme hakkı bulunmuyor.
Beşi daimi olmak üzere 15 üyeden oluşan Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada, ABD'nin müttefikleri İngiltere, Fransa, İtalya Japonya ve Ukrayna'da kabul oyu vermişti. ABD Büyükelçisi Haley bu oylamanın ardından da 14 kabul oyuna karşılık ABD'nin karşı oyuyla reddedilen tasarının "bir hakaret" olduğunu söylemiş ve "unutulmayacağı" uyarasında bulunmuştu.
İsrail 1967 savaşında Doğu Kudüs'ü ele geçirmiş ve Kudüs'ü bölünmez ve ebedi başkenti olarak kabul etmişti.
BM Güvenlik Konseyi'nin daha önce aldığı kararlarda İsrail'e 1967 savaşında ele geçirip, işgal altında tuttuğu topraklardan çekilme çağrısı yapılmıştı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.