ARU tarafından Myanmar’ın Arakan eyaletinde meydana gelen son gelişmelere ilişkin yayımlanan raporda, iktidardaki darbe yönetimi ve Myanmar ordusuna karşı sivil itaatsizliğin yaygınlaştığı, muhalefetin arttığı ve siyasi krizin derinleştiği kaydedildi.
Ülke genelinde Myanmar ordusuna karşı muhalefet arttıkça Arakan soykırımı konusunda seslerin yükselmeye devam ettiği kaydedilen raporda, eski iktidar partisi Ulusal Demokrasi Partisinin (NLD) Sosyal Refah, Yardım ve İskan Bakanı Win Myat Aye'nin yaptığı bir açıklamada Arakanlılara ordu tarafından yapılan zulmü kabul ederek Arakanlı Müslümanlardan özür dilediği hatırlatıldı.
Raporda, geçen iki haftada 16 kuruluş tarafından Myanmar ordusunun Arakan halkına yönelik muamelelerine ilişkin açıklama yapıldığı da belirtildi.
- Myanmar ordusunun Arakan konusunda lobi çalışması
Raporda, Myanmar ordusunun, Arakan konusunda İsrail-Kanadalı Ari Ben-Menashe ve firması Dickens & Madson Canada’yı ordu lehine lobi faaliyetleri yürütmesi için kiraladığına işaret edildi.
Ben-Menashe'nin basına Myanmar ordusunun, Bangladeş’te mülteci kamplarında tutulan Arakanlıların ülkeye geri dönmesini istediğini ve "Myanmar ordusunu yanlış anlayan ABD ve diğer ülkelerle" ordunun iletişim kurmasına yardım edeceğini söylediği aktarılan raporda, şahsın kamplardaki Arakanlıların Myanmar’a dönmesi noktasında fon sağlaması konusunda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile temas kurmakla görevlendirildiğini öne sürdüğü aktarıldı.
- BM'den Bangladeş’teki kamplarda çıkan yangının ardından 14 milyon dolar yardım
Bangladeş’teki kamplarda çıkan yangında 2 kişinin öldüğü, 400 kişinin kaybolduğu ve 45 bin mültecinin yerinden edildiği vurgulanan raporda, Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durum Fonu’nun yangından dolayı evsiz kalanlara 14 milyon dolar yardım tahsis ettiği kaydedildi.
Raporda, kamplarda bir hafta içinde en az 6 yangın vakasının yaşandığı, mültecilerin kundaklama yapıldığına dair kanıt bulduklarını iddia ettikleri, bu durumun endişe verici olduğu ifade edildi.
Uluslararası topluma, Myanmar, Çin ve Bangladeş arasında imzalanan anlaşmayla "Bangladeş’teki mültecilerin ülkelerine geri dönmesi sürecinin hızlandırılması, Arakanlılardan dönme potansiyeli bulunanlar için köy ve kasabalarda elverişli şartların oluşturulması, mültecilerin göç ettikleri yere yerleştirilerek tüm temel haklarının temin edilmesini sağlayan vatandaşlıklarının yeniden verilmesi konusunda Myanmar ordusuna baskı yapmaları" tavsiye edilen raporda, Arakan’daki tüm mescitlerin açılması, insan kaçakçılarının eline düşerek hapse atılan Arakanlıların serbest bırakılması da talep edildi.
- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.