Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Ateşli silahlara yasak getiren YouTube'a silahlı saldırı! - Teknoloji Haberleri

        Kimsenin hayatını kaybetmediği ümidiyle saldırı bugünden sonra daha çok konuşulacak. Saldırı münferit bir olay olması muhtemel bile olsa Amerika’daki silah lobisinin gücü ve YouTube’un genişleyen uygulaması düşünüldüğünde ortaya yeni bir tartışma çıkmasına ve yeni komplo teorilerinin üretilmesine neredeyse kesin gözüyle bakabiliriz.

        İlk açıklamalara göre 4 ya da 5 yaralının hastaneye kaldırıldığı açıklandı ancak hastaların durumuyla ilgil bilgi verilmedi. Görgü şahitlerinin verdiği bilgilerden yola çıkarak saldırganın YouTube’a dışardan girmediği, zaten içeride olduğu, saldırganın acımasızca ateş ettiği, ölü ve yaralıların olduğunu iddia edildi.

        Güncelleme: Saldırganın 4 kişiyi yaraladıktan sonra kendi hayatına son verdiği açıklandı. Saldırınınkiarkasındaki kadının kimliği hakkında bir bilgi yok. Silahı yasal olarak elde edip etmediği, amacının ne olduğu, hatta son zamanlarda silahlı saldırılar sonrasında tartışmaların odağında yer alan NRA'ya yani Amerikan Silah Birliği'ne herhangi bir şekilde bağlı olup olmadığı da belli değil.

        Hatırlanacağı üzere Google'un sahibi olduğu YouTube, uygulama çerçevesinde ateşli silahlar, yüksek kapasiteli şarjör ile susturucu gibi silah aksesuarının yapımını ve montajını anlatan içeriklere 22 Mart’ta kısıtlama getirmişti.Yasağın aynı zamanda silah ve aksesuarlarının satışıyla ilgili içeriklere de uygulanacağı açıklanmıştı.

        REKLAM

        Esasen YouTube, ateşli silahlarla ilgili kısıtlama uygulamasına geçtiğimiz yıl, yapılan şikayetler üzerine ateşli silahlarla ilgili reklamları video kategorilerinden çıkararak başlamıştı.

        Uzun süredir özellikle okullarda yaşanan silahlı saldırılar sonrasında Amerika’da YouTube’a karşı silah ve bomba yapımıyla ilgili videolar nedeniyle eleştiriler yapılıyordu.

        Bugün saldırıya uğrayan YouTube'da "nasıl silah yapılır" araması, milyonlarca video ile sonuçlanıyor. Bugünden sonra YouTube’da silahlarla ilgili videolara karşı nasıl bir yaklaşım uygulanacağı da merak konusu olacak.

        Hatırlanacağı üzere Genelkurmay Başkanlığı'nın, teröristlere ait konvoyun imha edilmesi ile ilgili resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesabından paylaştığı görüntüler Youtubetarafından "şiddet barındırdığı" gerekçesiylesilinmiş, ancak gelen tepkiler sonrası video tekrar yayına girmişti.

        YouTube daha sonra yaptığı açıklamada kullanıcılar tarafından işaretlenen içeriklerin kaldırılması sırasında yanlışlıkla videonun kaldırıldığı ancak durum fark edildiğinde gerekli adımların atıldığı belirtilmişti.

        Bu arada YouTube'daki yapımcılar da şirketin kampüsündeki saldırgan olduğuna dair bilgileri sosyal medyadan duyurdular.YouTube yapımcısı Todd Sherman Twitter'da şöyle yazdı: “Aşağıya baktım ve yerde ve merdivenlerde kan damlaları gördüm"

        San Bruno'daki bir Uber sürücüsü olan 40 yaşındaki Lucacio Simoes ise bir arkadaşından duyduğu saldırı haberi üzerine Uber uygulamasını kapatıp yardım için bölgeye gittiğini açıkladı.

        Simoes, yardıma ihtiyaç duyan insanları sokaktan toplamış ve bunu 6 kez tekrarlamış. Sürücü,Sneath Lane'den bir adam aldığını ve arabaya bindiğinde ağladığını ve şokta olduğunu belirtti. Olay yerinden kaçarak birrestorana geldiği belirtlilen YouTube çalışanlarından birinin kafasında kan olduğu ve ayakkabısında merminin kısmî bir parçasının olduğu da gelen bilgiler arasında yer aldı. Ayrıca hastaneye kaldırılan 4 kişinin sağlık durumuyla ilgili de halen bir bilgi paylaşılmadı.

        Amerika'daki silah lobisinden şikayetçi olanlar için video alanında dünyanın en büyük oyuncusunun saldırıya uğraması bu alanda taşları yerinden oynatabilir mi bilinmez ancak bu saldırı sonrası YouTube'un nasıl bir yayın politikasını tercih edeceğini de hep birlikte göreceğiz.

        Güncelleme: Google İletişim'den yapılan açıklamada San Bruno ofisindeki çalışanlara bilgi verildiği belirtildi. Ayrıca Bay Area'dakitüm diğer çalışanlara ve toplantı planlayanlara bölgeden uzak durmalarını tavsiye edildi. Google, çalışanlar için bir yardım hattını devreye aldığını açıkladı.

        Öte yandan ABD Başkanı Trump da saldırıya ilişkin Twitter'dan bir açıklama yaparak dualarıyla saldırıya uğrayanların yanında olduğunu belirtti ve operasyonu yürütenlere teşekkür etti.

        San Francisco'nun güneyindeki teknoloji merkezindeki saldırı yaygın paniğe neden oldu.Saldırının içeriden gerçekleştirildiğive saldırganın YouTube kampüsünde çalışan bir kişiyi hedef aldığı belirtildi. Kaynaklar, olayın kampüsün diğer bölümlerinden daha kolay erişilebilen bir açık alanda meydana geldiğini açıklarken saldırganın YouTubeçalışanıolup olmadığı henüz belli değil.

        San Bruno Polis Şefi Ed Barberini gazetecilere verdiği demeçtesaldırganınölü bulunduğunu ve silahla hasta yaraları olan üç kişinin tıbbi tedavi için hastanelere götürüldüğünü açıkladı.

        Zuckerberg San Francisco Genel Hastanesi ve Travma Merkezi'ndeki yetkililer, hastanenin iki kadın ve bir erkek olmak üzere üç hastayı aldığını söyledi. 36 yaşında bir erkeğin kritik durumda olduğu, 32 yaşında bir kadının durumununciddi olduğu ve 27 yaşında bir kadının acil durumdaolduğu ancak hiçbirinin ameliyatta olmadığı belirtiliyor.Dördüncü kişinin mevcut durumu ise henüz belli değil.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ