Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Varank: Van Tekstil Kent, rekabet gücümüzü yukarı çekecek - İş-Yaşam Haberleri

        Van, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" çerçevesinde başlatılan Tekstilkent Projesi sayesinde, tekstilin yeni üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da burasının kadın ve gençlerin istihdama katılmasında öncü rol üstleneceğini bildirdi.

        Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesinde, tekstil sektöründe iş gücü maliyeti düşük bölgeleri tercih eden Avrupa ülkeleri, "hijyen" endişesiyle artık yönünü Türkiye'ye çevirdi.

        Tekstil sektöründe Türkiye'ye yönelen talebin kayda değer bölümünü Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile önemli avantajlardan faydalanan Doğu Anadolu Bölgesi'nin yükselen yıldızı Van karşılamaya başladı.

        REKLAM

        Van'daki tekstil altyapısının oluşturulmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" çerçevesinde başlatılan Tekstilkent Projesi önemli rol üstlendi. Tekstilkent, Bakanlık ile buraya bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklendi. Projeyle 32 fabrika binası ve sosyal tesislerle birlikte 54 bin metrekare kapalı alan inşa edildi. Yaklaşık 52 milyon lira bütçeli proje kapsamında 2 bin kişi istihdam edildi.

        2017'de sonuçlanan projeyi, 2019'da başlatılan Van Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Projesi izledi. 16 milyon liralık bu projeyle tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yatırım alanı ihtiyacı karşılanacak. Proje kapsamında her biri 5 ile 10 dekar arasında değişen 70 alanın altyapısı tamamlanacak.

        "GENÇLER VE KADINLARIN İSTİHDAMINI ÖNCELİYORUZ"

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Varank, TBMM'de 2021 bütçe görüşmelerinin sona erdiğini belirterek, "Maalesef bütçe görüşmelerinde de gördük ki muhalefet bir yandan hükümetimizi işsizlik rakamları üzerinden eleştirirken. diğer yandan yatırımlara karşı çıkıyor. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti güderek ayrımcılık yapıyor. Karşımızda adeta sermaye faşisti bir muhalefet var." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Hükümetin ise kuzey, güney, doğu, batı demeden Türkiye'nin dört bir yanına yatırım götürmek için insanüstü bir gayret gösterdiğini vurgulayan Bakan Varank, şöyle devam etti:

        "Özellikle de terörden çok çekmiş bölgelerde gençlerin ve kadınların istihdamını önceleyen projeler yürütüyoruz. Bu projeleri fikir aşamasından hayata geçinceye kadar her adımda titizlikle takip ediyoruz. Van Tekstilkent Projesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Van'da sıfırdan bir tekstil kümelenmesi oluşturduk, ileri ve geri bağlantılarıyla bölge sanayisinin lokomotifi olacak bir altyapıyı kazandırdık. Biliyorsunuz imalat sanayi sektörleri arasında en fazla net ihracatı hazır giyimde yapıyoruz. 1 milyonun üzerinde emekçi, doğrudan tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışıyor. Kadın istihdamının oranı ise yüzde 68. İşte Van Tekstilkent, halihazırdaki rekabet gücümüzü daha da yukarı çekmemize yarayacak bir yatırım, hepsinden önemlisi de kadın ve gençlerin istihdama katılmasına öncü rol üstlenecek."

        REKLAM

        VARANK ZİYARET ETMİŞTİ

        Bakan Varank, bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van Yatırımları Açılış ve İmza Töreni için Van'a gitmiş ve burada Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB'nin altyapı projesini imzalamıştı. Tekstilkent'te incelemelerde bulunan ve işçilerle bir araya gelen Varank, Van'da yeni yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini ifade ederek, "15 bin Vanlı kardeşimize yeni istihdam imkanları oluşturacağız." müjdesini vermişti.

        "3 BİN VANLI GENÇ İSTİHDAM EDİLİYOR"

        Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da Van'ın genç nüfusuyla öne çıktığını belirterek, Tekstilkent'te yüzde 60'ı kadın olmak üzere gençlerin istihdam edildiğini bildirdi. Güray, "Şu anda 3 bin Vanlı gencimiz istihdam ediliyor. Bu gençlerimizin ürettiği ürünler başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor." dedi.

        REKLAM

        Güray, devlet tarafından oluşturulan iş imkanları sayesinde gençlerin memleketlerine doğru tersine göç başlattıklarına dikkati çekerek, büyükşehirlere çalışmak için giden gençlerin bu iş olanaklarından dolayı memleketlerine geri döndüğünü dile getirdi.

        Tekstilkent 2'nci etap altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve yer tahsisine başlayacaklarını aktaran Güray, "Avrupa ülkeleri, pandemi sürecinde Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerin sağlık sistemlerindeki problemlerden dolayı özellikle üretimin çoğunu Türkiye'ye ve özelde de bölgemize kaydırmış durumda." bilgisini verdi.

        CAZİBE MERKEZLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI NEDİR?

        Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, gelişmekte olan bölgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracat artışı yoluyla bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlıyor.

        Özel sektörün imalat sanayisi, çağrı merkezleri ve veri merkezlerine ilişkin yeni yatırımları program çerçevesinde destekleniyor. Programla ayrıca imalat sanayisinde yarım kalmış tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılmasına da destek veriliyor. Program kapsamındaki 23 il ise Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van'dan oluşuyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ