Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin'deki gelişmeler lüks markaların hisselerini eritti - İş-Yaşam Haberleri

        ABD'li teknoloji firması Apple, Çin ekonomisindeki daralma ve buna bağlı olarak iPhone satışlarının beklenenden zayıf kalması nedeniyle, 20 yıldan beri ilk kez ciro beklentisini düşürdü. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Apple CEO'su Tim Cook tarafından yapılan açıklamanın ardından,şirketin hisselerinde yüzde 10'a yakınkayıplargörüldü veteknoloji devinin piyasa değerinde de 75 milyar dolarlık gerilemeyaşandı.

        Ticaret savaşlarının etkisiyle daralan Çin pazarı en başta Apple'ı vurmuş olsa bile, gelişmelerin bununla sınırlı kalmayacağı söylenebilir. Ortaya çıkan bu durum, Avrupa'nın lüks perakende markalarının borsa performanslarına bakıldığında net bir şekilde görülebiliyor.

        AVRUPALILARIN HİSSELERİ ERİDİ

        Çin ekonomisinin büyüme hızı, 1990 yılından beri en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Önümüzdeki dönemde Çinli tüketicilerin satın alma alışkanlıklarınındeğişmesi bekleyen uluslararası araştırma kuruluşları, bugün iPhone almayı bırakan Çinli tüketicilerin, yarın ise pahalı çanta ve saat alışverişlerini kısmasını öngörüyor.

        REKLAM

        Sözkonusu tahminler, Avrupalı lüks perakende markalarının geleceğini ise belirsizliğe sürüklemiş durumda. Buna göre, en büyük pazarları Çin olan Fendi ve Louis Vuitton'ın sahibi LVMH'nin hisseleri yüzde 3, Burberry'nin hisseleri yüzde 5.8, Gucci'nin sahibi Kering'in hisseleri yüzde 4 ve İsviçreli saat üreticisi Swatch'ın hisseleri ise son iki günde yüzde 3 değer kaybetti.

        7 MİLYAR DOLARLIK PAZARI VAR

        Çin dünyanın lüks tüketim pazarının yüzde 30'unu elinde tutuyor, bu da 7 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne denk geliyor. İtalyan lüks markalar birliği Altagamma'nın hazırladığı rapora göre, 2025 yılına gelindiğinde her ne kadar büyüme hızı yavaşlasa da, Çin'in dünya lüks perakende pazarının yarısını elinde tutacağı tahmin ediliyor.

        Araştırmalar, ekonomideki yavaşlamanın ülkedeki üretim sektörünün daralmaya başladığını ve gayrimenkul sektörünün de alarm verdiğini vurguluyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ