Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem COVİD-19 AŞI TAKVİMİ 2021: Aşı sırası kimde, hangi grupta? İşte e-Nabız aşı sorgulama ekranı
        1

        Küresel yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde geliştirilen aşılardan BiNTech ve CoronaVac aşılarının ülkemize gelmesiyle aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı sorgulama e-Nabız sistemi ve SMS ile yapılabiliyor. Peki aşı sorgulama nasıl yapılır?

        2

        AŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

        Aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize gelip gelmediğini nasıl öğreneceğiz? diye merak edenler, E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.

        3

        BAKAN KOCA YENİ ÖNCELİK SIRASINA GEÇİLDİĞİNİ AÇIKLADI!

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi sosyal medya hesabından aşı programında bir sonraki gruba geçildiğini açıkladı.

        Bakan Koca "Aşı programında yeni gruba geçiyoruz. Aşısı sisteme tanımlanmış olan vatandaşlarımız 60 yaş üzeri vatandaşlarımız eşleri ile birlikte randevu alarak aşılarını olabilecekler. Ayrıca bazı risk grupları da programa dahil edildi."

        4

        "Risk grubunda olan morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastaları, Down sendromu olan vatandaşlarımız ve immuno supresif tedavi alanlar öncelikli aşı olmak için sisteme tanımlandı. En kısa sürede en çok riskli vatandaşımızı korumak istiyoruz." açıklamalarında bulundu.

        5

        ÖĞRETMENLER NE ZAMAN AŞI OLACAK?

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Bakan Selçuk yüz yüze eğitime geçilmesiyle öğretmenlerin de en yakın zamanda aşılanacağını açıkladı. Bakan Selçuk "Yüz yüze eğitime giren öğretmenler ön sırada olmak üzere listeler Sağlık Bakanlığı'na iletildi. Bu listeler randevu sistemine işlenmeye başlandı. Şubat'ın son haftası öğretmenlerimizin ilk doz aşılarının yapılmasına başlanacak" açıklamasında bulundu.

        Selçuk "Öğretmenlerin yüzde 10'u aşılandı. 125 bin öğretmen de hemen önümüzdeki günlerde aşılanacak." dedi.

        6

        KORONAVİRÜS AŞI TAKVİMİ

        7

        KİMLER AŞI YAPTIRABİLECEK?

        Öncelikli grup;

        * İlk etapta aşılar 1 milyon 119 bin sağlıkçıya yapılacak.

        * İkinci grupta 380 bin 65 yaş üstü vatandaşa yapılacak.

        * Üçüncü grupta asker, polis ve öğretmenlere yapılacak.

        * Dördüncü grupta ise ilk 3 grupta yer almayan vatandaşlara yapılacak.

        8

        E NABIZ GİRİŞ NASIL YAPILIR?

        Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

        1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1).

        9

        E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

        10

        Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. (Şekil3).

        11

        Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir (Şekil4).

        12

        Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. (Şekil5)

        2. E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

        Haberi Hazırlayan: Aslıhan Bayram

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ