Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Dilinizde bunlar varsa dikkat! Minik tümsekler kötü haber olabilir! İşte nedeni...
        1

        Dildeki tümsekler nelerdir?

        En yaygın dil tümsekleri “yalan” tümsekleridir. New York City'deki ENT & Allergy Associates'ten Dr. Jason Abramowitz'e göre, dildeki bu tümseklerin diğer bir adı şişmiş geçici lingual papillit, dilde küçük tümsekler veya yüzeyde bulunan papillalardır. Yumruların kendileri tehlikeli değildir, ancak başka bir sağlık sorunu yüzünden olabilirler.

        2

        Nedeni tam olarak net olmasa da Dr. Abramowitz, iltihaplanmanın suçlu olduğu varsayımının olduğunu söylüyor. Viral enfeksiyonlar, asit reflüsü, stres, asiditesi yüksek gıdalar, gıda alerjileri veya dil travması nedeniyle ortaya çıkabileceğini ekliyor. Bu çarpmaları tedavi etmek, temel nedeni bulmak anlamına gelir.

        3

        USC Keck Tıp Okulu Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Klinik Yardımcı Doçenti Amit Kochhar, ağız bakterilerini azaltmak için baharatlı yiyeceklerden kaçınmayı, tuzlu suyla durulamayı, her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı ve gargara kullanmayı önerir.

        4

        Kochhar, "Çoğu dil çarpması vakası iki ila üç gün sürmelidir" diyor. Dil, yüzünüzün her tarafında hastalık yazılı olduğunu görebileceğiniz 10 yoldan sadece biridir.

        5

        Dildeki tümseklerin başka birçok çeşidi vardır. California, Santa Monica'daki Providence Saint John's Sağlık Merkezi'nde kulak burun boğaz uzmanı ve laringolog olan Omid Mehdizadeh'e göre, dil yüzeyindeki sığ veya derin oluklar olan dil çatlakları genellikle engebeli ve tuzak yiyeceklerdir.

        6

        Bunlar, aynı zamanda kuru gözlere ve ağız kuruluğuna, ayrıca Down sendromuna ve dil iltihabına da neden olan bir otoimmün bozukluk olan Sjögren sendromu ile ilişkilidir. Dil üzerindeki bu oluklar veya tümsekler zararsızdır, ancak çatlaklarınız varsa ağız hijyeni çok önemlidir. AAOM'a göre dilin temizlenmesi tahrişi ve muhtemelen ağızda kalan yiyeceklerden kaynaklanan kötü kokuyu önler.

        7

        Dilinde beyaz yamalar veya plak benzeri noktalar veya tümsekler olan kişiler lökoplaki ile uğraşıyor olabilir. Mehdizadeh, dili tahriş ettiği için bunun genellikle sigara içen, tütüne daldıran veya çiğneyen kişilerde meydana geldiğini söylüyor.

        8

        Lökoplakiniz olduğunu düşünüyorsanız, Dr. Mehdizadeh tedavinin kanseri ekarte etmek için biyopsiyi içerebileceğini söylüyor. Benzer şekilde, Dr. Mehdizadeh'e göre skuamöz hücreli karsinom, ağrılı olabilen ve alkol ve tütün kullanımıyla da ilişkili olabilen kalın beyaz veya kırmızı lezyonlardır.

        9

        Yine de çeşitli dil darbelerinin diğer olası nedenleri arasında Epstein-Barr virüsü (EBV) ve uçuktan insan papilloma virüsüne (HPV) kadar her şey yer alır.

        10

        EBV'li kişilerde dilde ağız kılı lökoplaki, beyaz, bazen kıllı yamalar olabilir; HPV'li kişilerde papilloma çıkıntıları olabilir ve uçuklu kişilerde dilde, diş etlerinde veya ağızda uçuk kabarcıkları gelişir. Çok daha büyük bir sağlık sorununu ortaya çıkarabilecek bu 9 küçük vücut değişikliği ile birlikte dil tümseklerine dikkat edin.

        11

        En kötü senaryo…

        Nadiren de olsa, dilde şişlikler ağız kanseri belirtisi olabilir. Abramowitz, dil kanserlerinin genellikle acı vermeyen kabarık beyaz lekeler olarak başladığını söylüyor.

        12

        Dilde tamamen oluşmuş kanserli yumrular veya şişlikler genellikle ülsere benzer, pembe veya kırmızımsı renktedir ve kolayca kanar.

        13

        Dr. Mehdizadeh, kalıcı, ağrılı, sert, kanayan veya büyüyen herhangi bir lezyonun doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Doktorunuzla herhangi bir fiziksel değişikliği gündeme getirmek asla kötü bir fikir değildir. Asla göz ardı etmemeniz gereken bu 50 sağlık semptomunu her zaman tartıştığınızdan emin olun.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ