Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolarda yeni rekor geldi! Dolar 10.60 TL'yi aştı - Döviz Haberleri

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yarın açıklayacağı faiz kararı beklenirken dolardaki yükseliş devam ediyor.

        Güne 10.42'den başlayan dolar/TL öğleden sonra 10.60'ı aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Euro da ilk kez 12 TL'yi aşarak rekor kırdı.

        Bu yükselişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere boşuna uğraşma diyoruz. Milletin sırtından faiz belasını kaldıracağız" açıklaması etkili oldu. Açıklama öncesi dolar 10.40 lira civarında seyrediyordu.

        Yarınki PPK toplantısı öncesi yapılan bu açıklama, piyasalar tarafından güçlü bir faiz indirim sinyali olarak algılandı.

        Dolar 2021 genelinde özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlenme eğilimini sürdürdü. Koronavirüs salgınının gölgesinde başlayan yıl boyunca salgının yarattığı ekonomik sorunlar etkili oldu. Lojistik ağlarda yaşanan bozulma ve küresel olarak artan enflasyon başta Fed olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını gündeme almasına yol açtı.

        Bu ortada Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine giderek farklı bir yol izlemesi TL'nin ana para birimleri arasında dolar karşısında en hızlı eriyen para birimi olmasına yol açtı.

        Dolar 2021'de en çok TL karşısında değerlendi
        Para Birimi Değişim (%)
        Türk Lirası 40
        Arjantin Pesosu 19.2
        Şili Pesosu 14.4
        Japon Yeni 11.3
        Polonya Zlotisi 10.5
        Macar Forinti 9.1
        G. Kore Wonu 8.9
        Pakistan Rupisi 8.6
        İsveç Kronu 8.3
        Danimarka Kronu 8.1

        Merkez, eylül ve ekim aylarında politika faizini 300 baz puan indirirken dolar/TL de her gün yeni bir rekor kırmaya başladı. 2021 genelinde kur yüzde 40 yükseldi.

        TL'den sonra dolar karşısında en çok eriyen para birimi yüzde 19.2 ile Arjantin Pesosu oldu. Yani değer kaybı bakımından TL en yakın rakibini 2'ye katladı.

        HIZLI YÜKSELİŞ AĞUSTOS SONUNDA BAŞLADI

        Eylül ayındaki faiz indirimi öncesinde dolar/TL 8.65 seviyesindeydi. Ancak hızlı yükseliş ilk indirim sinyalinin geldiği ağustos sonunda başladı.

        İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı canlı yayında faizlerin yüksek olduğunu belirterek indirim beklentisini dile getirdi. Ardından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu alışılmışın dışında bir şekilde manşet enflasyon yerine daha düşük seviyede olan çekirdek enflasyonu vurgulamaya başladı. Ağustos sonunda dolar/TL 8.29 seviyesindeydi.

        DOLAR

        $
        28,7044 0,15
        • Alış: 28,6850
        • Satış: 28,7238
        Son Güncellenme Tarihi: 19/11/2023 19:00:31
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ