Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ve Euro'da yeni tarihi zirve - Döviz Haberleri

        Dolar/TL dün Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından 15.77'ye kadar yükselmişti. Dolar yeni güne de 15.70 liradan başladı. Öğleden sonra ise 17.14 lirayla yeni tarihi zirvesini gördü.

        Ardından Merkez Bankası'nın doğrudan satış yoluyla piyasaya müdahale etmesiyle 16.25 liraya kadar geriledi. Bu, Merkez Bankası'nın aralık başından bu yana 5. müdahalesi oldu.

        Ancak kısa bir süre sonra dolar yeniden 17 liranın üzerine çıktı.

        TÜRKİYE'NİN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ REKORDA

        Öğleden sonra Türkiye'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 22.76 ile rekor seviyeyi gördü.

        'DAHA HACİMLİ OLDUĞU ANLAŞILIYOR'

        Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan müdahale sonrası yaptığı değerlendirmede "Dolar/TL müdahaleden önce yüzde 8'den fazla artarak 17.1452 seviyesine ulaşmıştı. 5. müdahalenin kuru 16.30’lara göndermesiyle beraber, öncekilerden daha hacimli ve yüksek montanlı olduğu anlaşılıyor. Bu tip müdahaleleri alternatif politika aracı kapsamında değerlendirmek gerektiğini düşünmekle beraber, para politikasının özü ile alakalı piyasa bilgisini ele aldığımızda kurda sürekli düşüş sağlamayacağı ortadadır. Merkez Bankası gelinen seviyeler ve oynaklık çerçevesinde müdahale etmekle beraber, bugüne kadar 5 müdahalenin toplamında kurda kayda değer bir gelişme ve oynaklık azalışı elde edemedi" ifadelerini kullandı.

        Benzer şekilde Euro/TL de 19'un üzerine tırmanarak rekor kırdı.

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün aldığı kararla politika faizini yüzde 15'ten yüzde 14'e çekti. TÜİK kasım ayında yıllık enflasyonun yüzde 21.31 olduğunu açıklamıştı. Son kararla beraber faizle enflasyon arasındaki makas daha da açılmış oldu. PPK son 4 toplantıda toplam 500 baz puanlık faiz indirimine gitti.

        Dün Merkez Bankası ve önceki gün Fed'in kararlarının ardından bugün piyasalarda daha sakin bir haber akışı olacak.

        VARYANT TAKİP EDİLİYOR

        Bunun yanında dünya genelinde koronavirüs omicron varyantıyla ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor. Varyantla ilgili Dünya Sağlık Örgütü ve ülkelerin sağlık otoritelerinin şu ana kadar yaptığı açıklamalara göre henüz 1 yıl öncekine benzer kapanma önlemleri gerekmiyor. Ancak muhtemel ekonomik etkileri sebebiyle piyasaların gözü bir süre daha bu varyantla ilgili yapılan açıklamalarda olacak.

        DOLAR

        $
        28,7827 0,04
        • Alış: 28,7711
        • Satış: 28,7953
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 05:31:46
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ