Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Çipras'ın ilk ziyareti Güney Kıbrıs'a, Çipras ilk ziyaretini Güney Kıbrıs'a yaptı.

        Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras geleneği bozmadı ve ilk yurtdışı resmi ziyaretini Kıbrıs Rum kesimine yaptı. Ada tarihinde bir ilke imza atacak olan Çipras, Kıbrıslı Türklerle de biraraya gelecek.

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi programı kapsamında, Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Anastasiadis'le görüşen Çipras, "Kıbrıs sorunu önceliklerimiz arasında" dedi.

        "HÜKÜMETİN ÖNCELİKLERİ ARASINDA"

        Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Aleksis Çipras, Kıbrıs'a gelmesinin tesadüf olmadığını, Kıbrıs'ın Yunanlılar için özel bir anlamı olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Çipras, "Kıbrıs, Yunan hükümetinin kalbinde ve aklında. Yeni bir hükümet kurulmasının, Helenizmin ses sahibi olması ve kendine yaraşır şekilde haklarını araması ihtiyacıyla bağdaşacağını umuyorum" dedi.

        Anastasiadis ise Çipras'ın Kıbrıs'a ilgisinin bilindiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmelerde, aramızdaki anlaşma duygusu ve ortak anlayışın bir kez daha teyit edileceğini umuyorum" diye konuştu.

        Görüşmelerde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri, ekonomi ve AB ile ilişkileri de masaya yatırıldı.

        ÇİPRAS'TAN MÜZAKERE ŞARTI

        Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin düzelmesinin de Kıbrıs ile bağlantılı olduğunu dile getiren Çipras, Barbaros Araştırma Gemisi'nin bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu. Çipras, "Müzakereler ancak o zaman başlar" dedi.

        Sürdürülebilir bir çözümün önemine vurgu yapan Çipras, "Türkiye’ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor" dedi.

        Çipras ülkesinin Avrupa Birliği ve Euro'dan çıkıp çıkmayacağı konusuna da değindi. Euro bölgesinden ayrıldıkları takdirde Birliğin büyük bir sıkıntı içine gireceğini söyledi, müzakereleri devam ettirecekleri mesajını verdi.

        Yunan lider, Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı olduklarını da bir kez daha tekrarladı.

        Rum meclisinin özel oturumunda konuşma yapacak olan Çipras, temasları kapsamında Rum siyasi partilerinin liderleri ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ile görüşecek.

        Yunanistan Başbakanı Çipras ziyareti sırasında Kıbrıs Türk sivil toplum örgütü temsilcileriyle Rum kesiminde kalacağı otelde görüşecek.

        Çipras örgüt temsilcilerinin Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerini ve önerilerini dinleyecek.

        Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Rumların müzakerelerden çekilmesiyle sekteye uğrayan çözüm çabalarının geleceğine dair mesajlar verecek.

        TÜRK SAVAŞ GEMİSİ YUNANİSTAN LİMANI'NDA

        Yunan Başbakan'ı Güney Kıbrıs ziyaretinde Türkiye ile ilgili açıklamalar yaparken NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'de görevli TCG Turgutreis'in Yunanistan limanını ziyaret ettiği ortaya çıktı.

        Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, günlük faaliyetlere yer verildi. Buna göre, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'de (SNMG-2) görevli TCG Turgutreis, Yunanistan'ın Suda limanını ziyaret etti.

        Akdeniz Kalkanı Harekatı'nda görevli TCG Gelibolu ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmaları yapan Bahama bayraklı "SAIPEM-10000" isimli platform gemisini beş deniz mili mesafeden izledi.

        EROĞLU'NDAN ÇAĞRI

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yunanistan'ın yeni başbakanı Tsipras'ın ülkesine ve bölgeye "Olumlu, barışçı katkı yapmak istiyorsa radikal bir şekilde Kıbrıs politikalarını değiştirmesi" gerektiğini söyledi; "Tsipras Kıbrıs’ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıs Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir. Biz barıştan, çözümden yana olduğumuzu ortaya koyduk ve koyuyoruz" dedi.

        Cumhurbaşkanı Eroğlu, Tsipras'ın Kıbrıs görüşmelerinin devamı için Rum lider Nikos Anastasiadis gibi, "Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin araştırma yapmaktan vazgeçmesini ve Rumların egemenliğinin kabul edilmesini" istediğine işaret ederek, "İster sağ, ister sol olsun, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da iktidarlar değişir ama Kıbrıs konusuna bakışları değişmez gibi görünüyor" diye konuştu.

        ÇİPRAS, AVRUPA'DA DESTEK ARAYACAK

        Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi temaslarının ardından, Salı günü İtalya, Çarşamba günü ise Paris ve Brüksel’i ziyaret edecek.

        Avrupa’daki temasları kapsamında İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile biraraya gelmesi beklenen Çipras, Avrupalı liderlere yeni Yunan hükümetin borçlar konusundaki düşüncelerini aktaracak.

        Çipras'ın Avrupa temasları sırasında ortak bir yol bulunması için Avrupalı liderlere hükümetinin yeni bir kurtarma programı hazırlamasına zaman tanınmasını için destek istemesi öngörülüyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ