Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama yönetimi PYD’ye yardımı tartışıyor

        ABD’nin önemli medya kuruluşlarından Bloomberg’in siyasi analiz sitesinde yer alan makalede, Obama yönetiminde PYD’ye yapılan yardımlar üzerine anlaşmazlıkların olduğu iddia edildi.

        Bloomberg'ün siyasi analiz sitesi Bloomberg View'de Josh Rogin ve Eli Lake imzasıyla "Obama yönetimi Suriyeli Kürtlere yardımı tartışıyor" başlıklı bir makale yayımlandı.

        Makalede PYD'nin, ABD tarafından desteklenen muhaliflere saldırdığını, ancak Kürtlerin saf değiştirip değiştirmediği ve Washington'un PYD'ye yaptığı silah yardımına devam edip etmemesi gerektiği hususunda ABD'li yetkililerin "görüş ayrılığı" içinde olduğu belirtildi.

        PYD'nin, Rus hava saldırılarının da desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde kendisine avantaj sağladığı ve ABD destekli muhaliflerin topraklarını ele geçirdiği aktarılan makalede, "Obama yönetimi içindeki farklı kesimlerde, Kürtlerin basitçe fırsatçı mı davrandıkları, yoksa saldırılarını Rusya, İran ve Esed rejimi ile birlikte mi koordine ettikleri hususunda görüş ayrılıkları var" ifadelerine yer verildi.

        Rogin ve Lake, makalede şunları kaydetti:

        "Görüştüğümüz bazı üst düzey ABD'li yetkililer, bize, (Suriye'deki) Kürtlerin silahlı grubu ile (2011'den beri Esed rejimi için savaşan) İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü yetkilileri arasında görüşmeler olduğu yönünde istihbarat olduğunu anlattılar. Aynı yetkililer, YPG'nin, terör örgütü PKK ile yakın çalıştığını da söylediler."

        "PYD İŞARETLİYOR, RUSYA VURUYOR"

        Makalede, PYD'nin Marea'daki saldırılarını doğrudan Rus güçleriyle koordine ettiği ve Rus hava saldırısından hemen önce PYD güçlerinin bombalanacak yerleri işaret atışı ile işaretlediğinin CIA tarafından belirlendiği anlatıldı. Başka bir üst düzey yetkilinin, PYD'nin Esed rejimi ve İran'la da koordineli hareket ettiği yönündeki görüşüne de yer verildi.

        Bununla birlikte Rogin ve Lake, ABD yönetiminden bazı isimlerin, PYD'nin desteklenmesinden başka bir alternatifin olmadığı ve ABD-destekli muhaliflere saldırıyor olsa da PYD'nin DAEŞ karşısında kendisini ispatlamış bir örgüt olduğu görüşünü savunduklarını ifade etti.

        - McGurk, PYD yardımlarının devamını, Power ise Sünni-Arap muhaliflere desteğin artırılmasını savunuyor

        Makalede, "Yönetimdeki birçok yetkiliden, (Başkan Obama'nın DAEŞ'le Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk'ün bu pozisyonu savunduğunu duyduk" ifadelerini kullanan yazarlar, pozisyonun Ortak Özel Harekat Komutanlığınca desteklendiğini dile getirdi.

        Ancak Obama yönetiminde, ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power'ın başını çektiği bir diğer kesimin, PYD'ye verilen desteğin ABD'nin bölgede Sünni-Arap bir saha gücü kurma çabalarına zarar verdiği, PYD'nin DAEŞ'in güçlü olduğu (Rakka gibi) yerlere saldırmak gibi bir niyetinin olmadığı ve bunun yerine Esed'le savaşan Sünni muhalefeti zayıflatmaya çalıştığı görüşünü taşıdığı bilgisi paylaşıldı.

        Bu kesimin, "Sünni topraklardan DAEŞ'in atılması için bu Sünnilerin en iyi ümit olduğu ve PYD'nin değil (Halep'in içinde ve çevresinde savaşan) Sünnilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini" savunduğu kaydedilen makalede, muhaliflerin Rusya, İran, Esed rejimi ve şimdi de PYD ile mücadele etmek zorunda kaldığı ve bunun çok zor bir savaş olduğu belirtildi.

        Bir süre önce Power, DAEŞ'in elindeki yerlerin geri alınabilmesi için bölgede Sünni-Arap bir saha gücünün kurulması çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Sünni muhalefetin desteklenmesi gerektiğini ifade etmişti.

        Makalenin son bölümünde, ABD'nin eğit-donat için 1 milyar dolar harcadığı, ancak daha sonra Sünni-Araplara uçaksavar silahlar vermeyerek onları bugünkü Rus hava saldırılarına karşı zayıf bıraktığı ifade edildi.

        İlgili taraflar arasında imzalanan ve bu gece yarısı hayata geçmesi beklenen "çatışmaların durdurulması" anlaşmasıyla ilgili tartışmalar sürerken PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki hareketliliği devam ediyor.

        Anlaşmanın işlerlik kazanıp kazanmayacağı merakla beklenirken, ABD yönetimindeki "PYD çatlağının" önümüzdeki günlerde daha da fazla ortaya çıkması muhtemel gözüküyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ