Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Muhalif birlikleri Halep'in güneyinde Esed güçlerini püskürttü

        Suriye'de muhalif birliklerin, Halep kent merkezinin güney kesimlerinde ilerlemeye çalışan rejim güçlerini geri püskürttüğü, çatışmalarda 30 rejim askerinin öldüğü, biri Afgan milisi 4 kişiyi esir aldığı bildirildi.

        Halep'teki saha komutanlarından Abd Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin kentin güney kesimlerinde muhaliflerin kontrolünde yer alan Şeyh Said semtine saldırdığını söyledi.

        Muhalif birliklerin rejim güçlerini geri püskürttüğünü ve çatışmalarda 30 rejim askerinin öldüğünü ifade eden Muhammed, ''Rejim güçleri Şeyh Said semtinde muhaliflerin olduğu yerlere saldırdı. İran, Irak ve Afgan Şii milisleriyle çatıştık. Çatışmalarda aralarında biri Afgan milisi 4 kişiyi esir aldık'' dedi.

        Halep Sivil Savunma Birliği, dün yaptığı açıklamada 15 Kasım'dan bu yana Halep'in doğusuna 2 bin hava saldırısı, 7 bin top atışı yapıldığını ve 600'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin sivilin de yaralandığını duyurmuştu.

        Rejim ve ortakları, önceki gün düzenledikleri yoğun saldırıları sonucu Halep kent merkezinin doğusundaki Sahur, Şeyh Faris ile Şeyh Hıdır semtlerini ele geçirdi.

        Muhalif birlikler de yoğun kara ve hava bombardımanının ardından Mesekin Hanano, Cebel Bedro, Badiin, Ayn Tel ve Ard Hamra semtlerinden çekilmişti.

        Rejimin son saldırısıyla birlikte Halep'in doğusunda 15 Kasım'dan bu yana ölen sivillerin sayısı 739'a, yaralı sayısı ise 2 bin 500'e yükseldi.

        Suriye'nin kuzeyindeki Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre.

        Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğüne göre halk 97 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor.

        Son iki haftada kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejimin saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Tüm okulların kapalı olduğu bölgede hizmet veren sadece 3 fırın bulunuyor.

        Yaklaşık 300 bin sivil, rejimin son ilerlemesiyle 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ