İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmayı canlı tutma konusunda istekli olmaları gerektiğini söyledi.
Bakan Paolo Gentiloni, İtalyan düşünce kuruluşu ISPI'nin organizasyonu, Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle Roma'da gerçekleştirilen ve 3 gün sürecek olan Akdeniz Diyalogları - MED 2016 Forumu'nun açılışında konuştu.
Sığınmacı krizine değinen Gentiloni, bu sorunun, Ağustos 2015'te başlayıp, Mart ayında (Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesiyle) bittiğini düşünenlerin, büyük hata yaptıklarını söyledi.
İtalyanlar olarak bu kriz karşısında yaptıkları şeylerden gurur duyduklarını ifade eden Gentiloni, "Bu kriz, uzun yıllardır sürüyor ve henüz çözülmediğini de gayet iyi biliyoruzö diyerek, bu konuda Afrika ülkeleri ile anlaşma yapılmasının gerekliliğini dile getirdi.
İtalyan Bakan, AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın canlı tutulmaya çalışıldığını söyleyerek, "Kolay olmasa da, bu anlaşmayı canlı tutmak için istekli olmamız gerekli. Bu konuda gerçekçi olmalıyız" dedi.
Akdeniz'in bir krizde olduğunu belirten Gentiloni, bölgenin istikrara kavuşması konusunda, ABD seçimlerini kazanan Donald Trump yönetimiyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını, ABD ve Rusya gibi iki büyük güç arasındaki ilişkinin, bölgenin istikrarı konusundaki gelişiminin nasıl olacağını da göreceklerini belirtti.
Gentiloni, Suriye sorununun, askeri değil, siyasi yollarla çözülebileceğinin de altını çizdi.
"2017, IŞİD'İN KESİN YENİLGİYE UĞRATILDIĞI YIL OLABİLİR"
Öte yandan, IŞİD terör örgütüyle yapılan mücadelenin meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Bakan Gentiloni, "2017, IŞİD'in Musul, Rakka ve Sirte'de kesin olarak yenilgiye uğratıldığı yıl olabilir. Ancak buraların kurtarılmasının ardından, gelecekteki mücadeleleri; güvenlik ve yeniden inşa konularını şimdiden düşünmek gerek" diye konuştu.
Gentiloni, bu konuda uzun vadeli bir strateji geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
AB'den Erdoğan'ın mülteci sözlerine yanıt
AB Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, Türkiye-AB sığınmacı mutabakatı ile ilgili, "Biz bu sığınmacı anlaşmasına bağlıyız ve başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi
AB Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, AB Komisyonunda düzenlenen günlük basın toplantısında Türkiye-AB sığınmacı mutabakatı hakkında açıklama yaptı.
Mutabakatın, karşılıklı güvenen ve taahhütlerin yerine getirilmesine bağlı olduğuna dikkati çeken Schinas, hem AB'nin hem de Türkiye'nin taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi.
Baş sözcü, AB'nin Türkiye'ye sığınmacı mutabakatına bağlı olduğunu ve başarılı olması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti.
"AP, AB'NİN EN DEMOKRATİK KURUMU"
Schinas, Avrupa Parlamentosunun (AP), Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesi hakkında, "AB Komisyonunun pozisyonunu AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini açıkladı. AP, AB'nin en demokratik kurumu." değerlendirmesinde bulundu.
Vize serbestisi için Türkiye'nin yerine getirilmesi gereken 7 kriter bulunduğunu anlatan Schinas, Türkiye'nin terörle mücadele kanunuyla ilgili kriterde anlaşmazlık olduğunu, bununla ilgili bir çözüm bulmaya kendilerini adadıklarını söyledi.
Ankara'dan karşı adım!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır" sözleri sonrası “Türkiye, AB ile krizi farklı bir boyuta mı çekiyor?” sorusu gündeme geldi
Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nun oylamasına tepki göstererek, “Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır” demesi, “Türkiye, AB ile krizi farklı bir boyuta mı çekiyor?” sorusunu gündeme getirdi. HABERTÜRK’ün üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Ankara konuyla ilgili atılacak adımlara yönelik bir yol haritası hazırlığı yapıyor. Kaynaklar, AB müzakere sürecinin Türkiye için hâlâ çok önemli olduğunu belirterek, “Al-ver” ilişkisi yerine “Hep ver” ilişkisinin Türkiye’nin kabul edebileceği bir müzakere anlayışı olmadığını ifade ediyor.
Türkiye’nin AB’ye karşı uygulayabileceği ilk adımın, Türkiye- AB geri kabul anlaşmasının uygulanması için Bakanlar Kurulu kararını çıkarmamak olabileceği konuşuluyor. Böylece anlaşma uygulanmaya başlanmadan rafa kaldırılacak. Bu anlaşmanın üçüncü ülke vatandaşları için uyguanmasının 1 Haziran’da yürürlüğe girmesi için yasal düzenleme, 20 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak bu anlaşmanın uygulanması için gerekli olan Bakanlar Kurulu kararı o tarihten beri bekletiliyordu. AB ile vize serbestisi diyaloğu tamamlandığında, bu anlaşma eşzamanlı olarak yürürlüğe girecekti.
Öte yandan AB, sığınmacı anlaşmasıyla ilgili 4’üncü raporunu aralık başında açıklayacak. Raporda, Türkiye’nin ne kadar sığınmacıyı AB’den aldığı, 1’e 1 anlaşması çerçevesinde ne kadar sığınmacının AB’ye gönderileceği gibi konular yer alacak. Kaynaklar, 18 Mart anlaşmasının şu ana kadar Türkiye boyutunun çok başarılı şekilde yürütüldüğüne vurgu yaparak, “Türkiye’nin çalışmalarını herkes büyük takdirle karşılıyor. Ancak sınırların kontrolsüzce açılması durumunda Türkiye’nin her zaman övündüğü insani krizlere yönelik bakış sorgulanır” diyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.