Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çavuşoğlu: "Çin’in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz"

        Dışişleri BakanıMevlütÇavuşoğlu, “(ŞanghayİşbirliğiÖrgütü) Türkiye, bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde, uluslararası örgütler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı" dedi

        Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’demevkidaşıVangYiile bir araya geldi.

        Başkent Pekin’dekiDiaoyütayDevlet Konukevi'ndeVangile yaptığı heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdi.

        REKLAM

        Turizm, enerji, ulaşım,güvenlik, uluslararası örgütlere ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Tek Çin Politikası’na en büyük destek veren ülkelerden biri olduğunu söyleyerek, “Çin’ingüvenliğini kendigüvenliğimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin’e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izinvermiyoruz.“diye konuştu.

        İŞ BİRLİĞİ ARTARAK DEVAMEDİYOR

        Türkiye ve Çin arasındagüvenlik alanında iş birliğinin artarak devam ettiğini ve edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Ticaretimizi artırmak konusunda kararlılığımız var. Ürünlerin çeşitlendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’den Çin’e başta tarım ürünleri olmak üzere ihracatımız artıyor.” dedi.

        Çavuşoğlu, iki ülkenin birlikte gerçekleştireceği çok önemli projeleri olduğunu dile getirerek, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen "Kuşak ve Yol" projesi ile Türkiye’nin önerdiği Orta Koridor projesinin ortak gerçekleştirileceğini, Edirne-Kars hızlı tren yolu ve Türkiye’deki 3. nükleer enerji santralinin de Çin ile birlikte inşa edilmesini istediklerini söyledi.

        REKLAM

        TURİZM ALANINDA ARTANİŞBİRLİĞİ

        Eğitim ve kültür alanlarında da iş birliğinin arttığını bunun yanı sıra turizm alanında da iş birliğinin artacağını kaydeden Çavuşoğlu, "Çinli turist sayısının artmasını umuyoruz. Her yıl yurt dışına çıkan yüz milyon turistin 3 milyonunun Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

        Bakan Çavuşoğlu, Çin'de 2018'in "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak bu kapsamda 2018’in hazırlıklarının da birlikte yürütüldüğünü dile getirdi.

        Çavuşoğlu ayrıca eğitim alanında ortak üniversite kurma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, vize konusundaki beklentileri Çin Dışişleri BakanıVang’ailettiğini, bu konuda ortak bazı adımların atılacağını söyledi.

        REKLAM

        SURİYE KONUSU

        Bakan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki bölgesel konularda birçok alanda Türkiye’nin fikirlerinin Çin ile örtüştüğünü belirterek, Suriye konusunda Pekin yönetiminin verdiği desteğin takdir edildiğini ifade etti.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Çin Devlet başkanıŞiCinping’iTürkiye’de ağırlamayı arzu ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu,mevkidaşıVang’ında Türkiye’ye ziyaretinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

        Çavuşoğlu, Türkiye’nin ŞanghayİşbirliğiÖrgütü’ne (ŞİÖ) yönelik tutumuna ilişkin ise Türkiye’nin BM ve ASEAN dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde olduğunu söyledi.

        REKLAM

        "(ŞanghayİşbirliğiÖrgütü) Türkiye, bölgesel ve uluslararası örgütlerle yakın iş birliği arayışı içerisinde, uluslararası örgütler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerin tamamlayıcı rolüne dikkati çekti.

        Bu bağlamda ŞİÖ ile iş birliğini geliştirmek için kurucu üye Çin dahil örgüt üyeleri ile görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Çavuşoğlu, diğer yandanASEAN’dasektöreldiyalog ortağı için başvuruda bulunduklarını ve bu konuda bir kararın alınmasının muhtemel olduğunu belirtti.

        Bakan Çavuşoğlu, Çin’deki resmi temaslarını tamamlayarak bugün ülkeden ayrılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ