Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Erdoğan İslamcı içgüdülerine yenik düşüyor'

        İngilz Financial Times gazetesi Türkiye hakkında özel bir ek verdi. Ekin kapağında Türkiye'nin dünya siyaset sahnesindeki rolü ele alındı.

        Ekin girişinde şu ifadeler yer aldı:

        "31 Mayıs sabahı, silahlı saldırılarda 15 kişi öldü. Bunlardan dokuzu, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmaya çalışan Mavi Marmara gemisindeki aktivistlerdi. Bu olay, dikkatleri İsrail'i sert bir şekilde kınayan ve ortak tepki çağrısında bulunan Türkiye'nin üzerine çekti.

        Ölen diğer altı kişi ise, İskenderun'daki donanma üssünde PKK roketlerine hedef olan askerlerdi. Ölümleri uluslararası alanda fazla dikkat çekmedi. Ama dışarıdaki ağırlığı ne olursa olsun, bu olay Türkiye'nin içerideki en ciddi sorunlardan bazılarının hala çözümsüz kaldığını gösterdi.

        ERDOĞAN'IN GELECEĞİ NASI ÇÖZÜM GETİRECEĞİNE BAĞLI

        Gelecek yıl Erdoğan başbakanlık için halktan üçüncü ve son kez yetki isteyecek. Partisinin geleceğini, Erdoğan'ın Türkiye'nin dünyadaki yerini nasıl yeniden tanımladığı kadar, içerideki sorunlara nasıl çözüm getireceği de belirleyecek.

        ANKARA ARTIK TARAF OLMAK İSTİYOR

        Financial Times, Türkiye'nin uluslararası arenada etkinliğini artırmaya başladığını belirterek şöyle devam ediyor:

        "Mavi Marmara olayı, daha önce tarafsızlığı tercih eden Ankara'nın artık bölgede taraf olma arzusunu yansıtıyor.

        TÜRKİYE ABD'YE MEYDAN OKUDU

        Türkiye, bu olayla Gazze ablukasının hafifletilmesine öncülük etti. Türkiye, İran'la varılan nükleer takas anlaşmasını dikkate almayan ABD'ye meydan okuyarak Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada, çekimser kalmak yerine Tahran'a yeni yaptırımlara 'Hayır' dedi.

        Bu, iki ülke arasındaki geleneksel ittifak üzerinde baskı oluşturdu.

        ERDOĞAN İSLAMCI İÇGÜDÜLERİNE YENİK DÜŞÜYOR

        Erdoğan belki Arap sokaklarında yeni bir kahraman olabilir ama Washington'da birçokları onu otoriter, popülist, İslamcı içgüdülerine yenik düşen ve Batı'yla yollarını ayıran bir lider olarak görüyor.

        TÜRKİYE DAHA AZ GÜVENİLİR BİR ORTAK

        Bazıları ise Ankara'nın kendi dış politika çıkarları olduğunu ve Tahran'a kıyasla zararsız bir nüfuz oluşturma çabası içinde olduğunu teslim etmekle birlikte, Türkiye'nin daha az güvenilir bir ortak olmaya başladığını düşünüyor."

        BBC

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ