Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hessen seçimi kafa kafaya

        Ufukta sol koalisyon görünüyor

        Seçim kampanyasında yabancıları üzen açıklamalar yapan Roland Koch bir önceki seçime göre yüzde 12 oy kaybetti, ancak seçim kafa kafaya…

        Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde 27 Ocakta yapılan eyalet seçimlerinde SPD’nin (Sosyal Demokrat Parti) adayı Andrea Ypsilanti, bir önceki seçime göre yüzde 7,6 daha fazla oy aldı, ancak oylar Türkiye saatiyle 24:00 itibariyle eşit çıktı, sayım halen sürüyor.

        BAKANDAN ÖZEL AÇIKLAMA

        Seçimi özel olarak Habertürk’e değerlendiren Ortak Ekonomik Çalışma ve Kalkınma Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) : ’’ Bu seçim sonuçları insanların bu tip kampanyaları kabul etmediklerinin bir göstergesi olmuştur. Bu sonuç hem Hessen için hem de Almanya için çok iyi oldu. Artık insanlar bu tip şeylere pirim vermiyorlar, çok sevinçliyim’’ dedi.

        TEK YOL KOALİSYON

        SPD akşam saat 24:00 itibariyle kesinleşmemiş sonuçlara göre kullanılan geçerli oyların yüzde 36,7’sini alırken, CDU’da 36,7 ile aynı oyu aldı. İki partinin eşit oy aldığı seçimde Roland Koch’un Yeşiller ve Liberaller (FDP) ile koalisyon kurması halinde hala yeniden başbakan olma şansı var. Olası koalisyon senaryoları arasında SPD-LİNKE (Oskar Lafontaine’nin başkanı olduğu sol parti) ve Yeşiller’in üçlü koalisyonu ön plana çıkıyor. Bu sonuçlara göre, tek başına hükümet kurma yetkisini hiçbir parti elde edemediği için koalisyondan başka seçenek görülmüyor.

        KONSTANTİN’E SELAM, YOLA DEVAM

        Seçim kampanyasında, ‘’suç işleyen yabancı gençleri sınır dışı edelim, ceza yasasını ağırlaştıralım’’ şeklindeki beyanlarla ülkede yaşayan Türklerin ve yabancıların tepkisini çeken Koch, bir önceki seçimlere göre yüzde 12 oy kaybetti. Seçim akşamı Hessen Eyaleti’nin Başkenti Wiesbaden’deki Eyalet Parlamento binasında basın karşısına çıkan Yipsilanti:’’ Sosyal Demokrasi yeniden bu ülke topraklarındadır. Biz başka bir politik kültür ile bu eyalette savaşımımızı yürüttük’’ dedi. Eski eşi Yunan olan Yipsilanti, oğlu Konstantin”e canlı yayında selam söyleyerek, yola devam, dedi.

        NİEDERSACHSEN’DE YENİLGİ

        Yüzde beş seçim barajının olduğu federe seçimlerde beş parti barajı geçmeyi başarırken, bunlar SPD, CDU, GÜRÜNE (Yeşiller), FDP (Liberal Demokrat Parti), LİNKE (Sol Parti) oldu. Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder’in hiç sevmediği ve ‘’Bayan XY’’ diye dalga geçtiği Adrea Ypsilanti bir önceki seçime göre SPD’nin oylarını arttırırken, aynı gün Almanya’nın Niedersachsen Eyaletinde yapılan seçimlerde geçerli oyların CDU 42,6’sini alarak yüzde 30,2 oy alan SPD’ye fark attı.

        Vedat Ali AYDIN-WİESBADEN-ALMANYA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ