Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin "Cem Karaca'nın Gözyaşları" için mahkeme süreci tamamlandı - Magazin haberleri

        "Cem Karaca'nın Gözyaşları"nın çekimlerine başlandıktan sonra Cem Karaca'nın 2001 - 2004 arasındaki eşi İlkim Karaca, filmde kullanılan şarkıların haklarının kendisinde olduğunu ve filmin kendisine sorulmadan çekildiğini belirterek çekimlerin durdurulması için mahkemeye başvurarak dava açmıştı.

        3 MİLYON 500 BİN LİRA TEMİNAT TALEP EDİLDİ

        Çekim süreci sırasında talebi kabul edilmeyen İlkim Karaca, filmin izleyicilerle buluşmasından bir gün sonra, 27 Ocak'ta bu kez gösterimin durdurulması için yeniden İstanbul Fikri ve Sınai Haklar ve Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Bu kez mahkeme, İlkim Karaca'yı haklı bularak gösterimin durdurulmasına yönelik ara karar verdi. Mahkeme, talebinin kabulü için İlkim Karaca'dan 3.5 milyon TL teminat yatırması talep etti.

        KARAR TEBLİĞ EDİLDİ

        İlkim Karaca, teminatı en son yatırması gereken gün yatırdı. Böylelikle "Cem Karaca'nın Gözyaşları"nın gösteriminin durdurulmasının yolu açıldı. Mahkeme tarafından gösterimi durdurma kararı, yapımcı şirket Aytaç Medya Film Dizi Müzik Yarışma Yapımları'na tebliğ edildi. Böylelikle Cem Karaca'nın hayatını anlatan film, gösterimden kaldırıldı.

        CEM KARACA'YI İSMAİL HACIOĞLU CANLANDIRDI

        219 BİN KİŞİ İZLEDİ

        "Cem Karaca'nın Gözyaşları", 5 Şubat'ta kadar 219.331 kişi tarafından izlenirken 29.330.867 TL hasılat elde edildi. Yüksel Aksu'nun yönettiği filmde Cem Karaca'yı İsmail Hacıoğlu canlandırırken kendisine başrollerde; Fikret Kuşkan, Yasemin Yalçın, Melisa Aslı Pamuk, Buçe Buse Kahraman, Meral Çetinkaya, Melisa Döngel eşlik etti.

        İLKİM KARACA'YA TAZMİNAT DAVASI AÇACAK

        İlkim Karaca

        Filmin yapımcısı Aytaç Ağdağ, gösterimin durdurulması yönündeki ara karar sonrası Habertürk'e şu açıklamaları yapmıştı; "Müziklerin hakkının yüzde 25'ini İlkim Karaca'nın haklarını sattığı şirketten, yüzde 75'ini ise Emrah Karaca'dan aldık. Ortada haklar verilmeden çekilen bir film yok. Mahkeme, böyle bir ara karar aldı. Mahkeme; filmin gösteriminin durdurulması için İlkim Karaca'dan 3 milyon 500 bin lira teminat talep etti. Bu teminatı yatırırsa filmin gösterimi durur. Yatırmazsa devam eder. Gösterim devam ediyor. Pazartesi gününü bekleyeceğiz. Gösterim durursa o 3 milyon 500 bin lira bize verilecek ama neye yarar ki? Harcadığımız 90 - 95 milyon liranın yanında ne ki? Aylık faizi kadar... Bizim de İstinaf Mahkemesi'ne başvurma hakkımız var ama dava 6 ay sürer. Kazansak da iş, işten geçmiş olur. Bakalım, bekleyip göreceğiz."

        Aytaç Ağdağ, İlkim Karaca'nın teminatı yatırmadan birkaç gün önce Habertürk'e yaptığı yeni açıklamada, "Cem Karaca'nın Gözyaşları"nın gösteriminin haksız yere durdurulmasına ilişkin ara karar çıkarmasının filmin vizyondan kalktığı yönünde bir izlenim oluşturduğunu, bu nedenle de izleyici kaybına uğradıklarını dile getirdi. Ağdağ, uğradıkları maddi zarar için İlkim Karaca'ya tazminat davası açacaklarını söyledi. Aytaç Ağdağ, tazminat miktarının ne kadar olacağını önümüzdeki günlerde avukatlarıyla yapacakları görüşmede belirleyeceklerini belirtti.

        HAYATINI 58 YAŞINDA KAYBETTİ

        Cem Karaca, 8 Şubat 2004'te solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Karaca'nın cenazesi, 9 Şubat 2004'te ikindi vaktinde Üsküdar Seyyit Ahmet Deresi Camii'nde kılınan cenaze namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda babası Mehmet İbrahim Karaca ile aynı mezara defnedildi.

        Fikri Harika Prodüksiyon ve Aytaç Medya tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

        Efsanevi sanatçımız Cem Karaca’nın anısına yakışır bir şekilde büyük emek ve özenle çekimlerini tamamlayıp 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren izleyicilere emanet ettiğimiz “Cem Karaca’nın Gözyaşları” filmimiz, davacı tarafça mahkemeye yatırılan 3.5 milyon TL teminat sonrasında tedbir kararıyla durdurulmuş ve vizyondan kaldırılmıştır.

        Yaşanan süreçte davacı taraf “Cem Karaca’nın Gözyaşları” filmimizde kullanılan eserler için kendisinden izin alınmadığı gerekçesiyle dava açmıştır. Ancak filmde kullanılan tüm şarkılar için MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) aracılığıyla, şarkıların hak sahiplerinden gerekli izinler alınmıştır.

        Filmimizde kullandığımız, “Muhtar, Emrah, Tamirci Çırağı, Namus Belası, Çok Yorgunum, Ceviz Ağacı, 1 Mayıs, Bekle Beni, Dadaloğlu, Hep Kahır” isimli şarkıların 4/3 hakkı Cem Karaca’nın oğlu ve filmimizin danışmanı Emrah Karaca’da bulunmaktadır. Şarkıların 4/1 hakkı ise 2018 yılından itibaren davacı tarafın haklarının tamamını satıp devrettiği All Stars Music şirketindedir.

        Yapım şirketi olarak bizler, Emrah Karaca’da bulunmayan 4/1 hakkı, MESAM tarafından da yasal olarak belirtilen kurumdan almış bulunmaktayız. Bu durumda, filmimizin müzikal içeriği için gerekli olan tüm yasal izinlerin alındığını ve hak sahipleriyle ilgili tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini bir kez daha belirtmek isteriz.

        Vizyondaki filmimize verilen durdurma kararı hem bizleri hem de Cem Karaca hayranlarını üzmüştür. Geçmişte olduğu gibi bugün de Cem Karaca'nın sesinin bir kez daha kısıldığını görmek bizleri derinden yaralamaktadır. Cem Karaca müziğimizin dünyaca ünlü isimlerindendir, şarkılarıyla milyonlarca insanı etkilemiş, ilham vermiştir.

        “Cem Karaca’nın Gözyaşları” filmimiz sadece bir sinema eseri olmanın ötesinde, aynı zamanda Cem Karaca'nın sanatını ve dönemin toplumsal, kültürel atmosferini de yansıtan önemli bir belgedir. Karaca’nın mücadele dolu hayatını, müzikal yolculuğunu ve etkisini izleyicilerle buluşturmak, gelecek kuşaklara sinema aracılığıyla aktarabilmek bizler için büyük bir onur ve sorumluluktur.

        Mahkeme süreci devam ederken, içten bir şekilde inanıyoruz ki adalet yerini bulacak ve ileriki dönemde üzerindeki tedbir kararı kaldırılarak filmimiz halkla bir kez daha buluşacaktır.

        Dava sürecinde en başından beri filmimize destek olan değerli Cem Karaca hayranlarına, değerli sinemaseverlere ve değerli basın mensuplarına teşekkürü bir borç biliriz.

        Saygılarımızla...

        REKLAM
         Algı davası
        Algı davası Haberi Görüntüle
         Durdurma davası yeni boyut kazandı
        Durdurma davası yeni boyut kazandı Haberi Görüntüle
         3.5 milyon TL teminat yatırması gerek
        3.5 milyon TL teminat yatırması gerek Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ