Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Böyle oruca can kurban

        Suriye'de sıcak havalar nedeniyle ramazan rehaveti ve iftar coşkusu bir arada yaşanıyor.

        Okulların tatil olması nedeniyle Şamlıların bir bölümünün ramazanı Şam'a göre daha serin yerlerde geçirmeleriyle tenhalaşan başkent Şam, mesainin 15.00'te bitmesinin ardından "hayalet kent" görünümüne bürünüyor.

        Dükkanlarını 13.00'ten itibaren kapatan esnaf ve mesaisi biten çalışanların öğle uykusu için evlerine çekilmesiyle iyice sessizleşen kent sokaklarında, turistler ve iftar öncesi son alışverişlerini yapan Suriyeliler kalıyor.

        Birkaç yıl öncesine kadar aileleriyle birlikte çoğunlukla restoranlarda oruç açmayı tercih eden Suriyelilerin, ekonomik kriz ve fiyat artışları yüzünden son yıllarda evlerinde iftar sofrası kurmayı yeğlediği belirtiliyor.

        ORUÇ, MEYAN KÖKÜ ŞERBETİYLE AÇILIYOR

        Suriyeliler için ramazan ayı ve iftar sofrasının vazgeçilmezleri arasında ilk sırayı meyan kökü şerbeti alıyor.

        Oruçlarını meyan kökü şerbetiyle açan Suriyeliler, iftardan kısa bir süre önce neredeyse her sokak başında ve seyyar tablalar üzerinde satılan şerbetleri satın alıyor.

        Meyan kökü şerbetinin Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olduğu ve uzun zaman sadece zengin ve saygın ailelerin evlerinde bulunduğu söyleniyor. Zamanla halk içinde ramazan vazgeçilmezine dönüşen meyan kökü şerbetinin asabiyet ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi onlarca sıkıntıya iyi geldiğine inanılıyor.

        Suriyelilerin iftar sofralarının bir diğer vazgeçilmezi ise "ince tatlı" veya "çekirge tatlısı" olarak da bilinen, üzerine pekmez dökülerek yenilen az şekerli bir tatlı. Uzun ve zahmetli bir hazırlık süreci olan çekirge tatlısı, ramazan ayından yaklaşık 1 buçuk ay önce yufkalar haline getirilerek evlerin çatılarında ve açık alanlarda güneşte kurutuluyor. Ramazanın başlamasıyla birlikte sokaklarda yerlerini alan seyyar satıcılar, iftar öncesi ekmekleri kızartarak ve üstüne pekmez dökerek sofralara hazır hale getiriyor. Çekirge tatlısının, sıcak hava ve oruç nedeniyle düşen kan şekerini düzenlemek için tercih edildiği belirtiliyor.

        Suriyelilerin iftar sofralarında salata ve mezeler de geleneksel olarak yer alıyor. Tebbule, fettuş ve muhammara gibi meze ve salataların yanı sıra aşçılarının yeteneklerine bağlı olarak 20'ye yakın meze ve salata çeşidini iftar menülerine ekleyen restoranlar da bulunuyor.

        SOKAKLAR GECE YARISI KALABALIKLAŞIYOR

        İftarın ardından günün ilk kahvesini ve nargilesini içen Suriyeliler, teravih namazının ardından parklarda, kafelerde veya kafe haline getirilmiş açık alanlarda aileleriyle birlikte sahura kadar zaman geçiriyor. Öğleden sonra tenhalaşan ana caddeler ve meydanlar, gece yarısı kalabalıklaşmaya başlıyor. Gece yarısından sonra açık alanlara akın eden Suriyeliler, sahura kadar vaktini dışarda geçirmeyi tercih ediyor.

        Çay, kahve ve nargile içen Suriyeliler, buz içinde bekletilen dikenli incir ve çeşitli şekillerde hazırlanmış mısır yiyerek aileleriyle birlikte uzun sohbetler ediyor.

        Sokaklarda saat 03.00'ten itibaren davul seslerinin duyulmasıyla birlikte evlerine dağılan Suriyeliler, imsak saatini haber veren 3 pare top atışının ardından ramazanın yeni bir gününe başlıyor.

        RAMAZAN MAHYALARI BALKONLARDA

        Akşam karanlığının çökmesiyle birlikte evlerin balkonlarında, binaların dış cephelerinde, işyerlerinin girişlerinde bulunan ramazan mahyaları dikkat çekiyor.

        Çeşitli renk ve şekillerde hazırlanan mahyalarda, genellikle tekbir getiriliyor, "Mübarek ramazan" gibi ifadelerle birlikte hilal ve yıldız gibi şekiller kullanılıyor.

        Suriye'de ramazanda camilere mahya asılması geleneği bulunmuyor, ancak Suriyelilerin evlerine ve işyerlerine astıkları mahyalar arasında, çok gösterişli olanlarından sadesine kadar birçok çeşide rastlamak mümkün.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ