Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çanlar savaş için mi çalıyor?

        SERAP ÖZGÜN / HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye açtığı top ateşi Sarı Deniz'in kaynamasına neden oldu. 1 askerin ölmesi 13 askerin ise yaralanmasına neden olan bombalar, bölgede bir süredir yaşanan sükunetin de tam ortasına düştü. Bir anda karışan bölge nedeniyle dünya büyük bir şok yaşarken, uluslararası diplomatik trafiğin de ciddi şekilde hızlanabileceği beklentileri başgösterdi. Çünkü uzmanlara göre bu bomba, sadece Kore'nin Kuzey ve Güney'ini ilgilendirmiyor. Birçok ülkenin atılan bombaya kayıtsız kalmayacağı tahmin ediliyor.

        İşte önemli diplomasi uzmanlarından yaşananlar ve bundan sonra yaşanabileceklere ilişkin çarpıcı öngörüler...

        ''Asya, artık genel olarak ekonominin kaydığı bir yer. Kuzey, Güney Kore gerginliği nadir rastlanan bir durum değil. Ama bu son yaşananlar 1953'den beri olan en ciddi olay. Burada Çin'in ve ABD'nin tavrı önemli. Uluslararası güçlerin olayı sakinleştireceği kanaatindeyim'' diyen Habertürk Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan, olayın iki gerekçesini de şöyle anlattı:

        ''Olayın iki gerekçesinden biri hanedanlık meselesi. Kuzey Kore lideri Kim Jong I1, veliaht olarak oğlunu göstermişti. Bu bir iktidar mücadesi olabilir. Bir ikincisi de uranyum zenginleştirme meselesi. Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması hedefiyle başlatılan altılı görüşmeler öncesi elini kuvvetlendirme çabası olabilir.''

        ‘‘SONUCU ULUSLARARASI GÜÇLER BELİRLER’’

        İki ülke arasında daha önce de, iki kez bunun gibi çatışmalarının yaşandığını, sınırlar ve balıkçılık alanı konusunda tartışmalar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, silahlı bir saldırı söz konusu olunca Rusya ve Çin’in de devreye gireceğini söyledi:

        Dedeoğlu, ‘‘Uluslararası güçler devreye girecektir. Aslında bu Kuzey Kore’nin uluslararası güçlere bir başkaldırısı. Elinde bulundurduğu nükleer silahlarla ilgili bir boyun eğmeme mesajı da denebilir. Defansif bir politika sergiliyor. Bu durumda Güney Kore meşru müdafaa hakkını kullanabilir. Ama olayın gidişatını, ülkesindeki kendi adına silahları olmadığı için, uluslararası güçlerin tavrı belirleyecektir’’ dedi.

        Dedeoğlu, Türkiye’nin de bu durumu kınayacağını düşündüğünü dile getirdi.

        ‘‘BİR MEYDAN OKUMA’’

        Bunun da Kuzey Kore’nin zaman zaman yaptığı silahlı provokasyonlardan biri olduğunu söyleyen Emekli Büyükelçi İnal Batu, konuyla ilgili şunları söyledi:

        ‘‘NATO’da füze kalkanı meselesinin dünya gündemine yerleştiği, atıflar yapıldığı bir dönemde böyle bir şey yapmak, bir meydan okumadır. Can kaybı olan hiçbir olayda mazeret olmamalı. Ne olursa olsun müzakere yoluna gidilmeliydi. ABD’nin haydut diye nitelendirdiği ülkelerden biri olan Kuzey Kore bölge barışını tehlikeye düşürüyor. Bu olayı ABD de yakından takip edecektir.’’

        Türkiye’nin de bu olaydan etkileneceğini belirten Batu, ‘‘Güney Kore omuz omuza savaştığımız, diplomatik ilişkilerimizin iyi olduğu bir ülke, Türkiye’de saldırıyı kınamalı’’ dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ