Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Erdoğan: Sesinizi duyurmak için burdayız

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkent Mogadişu'da, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Kamplardaki çocukların durumu insan olarak bizleri çok üzdü. Sesinizi daha yakından işitmek için burdayız. Bakan ve vekil arkadaşlarım, işadamlarımız ve sanatçılarımızla burdayız. Bu ziyaret vesilesiyle buradaki durumu dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu aslında Türkiye'nin sorumu değil, bu bir insanlık sorunu. Aslında burada yaşanan dram uygarlığın, çağdaş değerlerin test edilmesidir. Bizim bütün dünyaya anlattığımız, altını çizerek söylemek istediğimiz şudur; Batılı değerlerin içi boş bir retorik olmadığını ispatlamak için uygar dünya, bu testi başarıyla atlatmak zorundadır.

        Tek tek bütün vicdanlara seslenmek istiyorum; dünyanın geri kalan alanlarındaki annelere ve babalara seslenmek istiyorum; Lütfen, parklarda neşe içinde güle oynaya vakitlerini geçiren çocuklarınızın hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın. Somalili annelerin, babaların yürekleri yangın yeri. Bu yangını söndürmek aslında mümkün. Bizler, Türkiye olarak, acaba diğer ülkeler 'ne der' bunu beklemiyoruz.

        • için tıklayınız...
        • 'ye inişte tehlike atlattılar

        Az önce aldığımız brifingle de bundan sonraki çalışmalarımızın tesbitinin bir taslağını çıkardık. Yarın saat 14:00'te, İstanbul'da, tüm ilgili kurumlarla birlikte bir yol haritası çıkaracağız.

        Tabii burada bir tesbitimiz var. onu özellikle vurgulamak. Kaynakların israfına gitmeden, verimliliği esas alarak yatırımlar yapılmalı. Burada bu ortak, kolektif adımı atmamamız gerekiyor. Süratle, inşallah büyükelçiliğimizi de kuruyoruz. Kurulması ile birlikte daha yoğun bir koordinasyonun sağlanmasını umuyoruz.

        Görünen tablo şu, Somali'nin kendi iç barışının sağlanması konusunda da üzererimizde bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Bu samimi niyetlerimiz inşallah netice verir. Şimdi bir hastane ziyaretine gideceğiz. Bunun yanında 400 yataklı, şu anda kullanılmayan bir hastane var. Orayı süratle devralıp, sabit bir hastane olarak değerlendireceğiz. Sahra hastanelerini de intikal hastaneleri olarak kullanacağız.

        Ciddi bir su sorunu var. Bol miktarda su kuyusu açacağız. Enerji noktasında da jeneratörlerle şimdilik sıkıntıyı azaltmak niyetindeyiz. Yolların hali malum. Adeta safari yapar gibi bir durum söz konusu. Onun için havalimanı şehir arasındaki yolu da yapacağız. Br diğer öenmli adım ise yol keb-narlarındaki öbek öbek ( affınıza sığınıyorum) kesilmiş hayvanların kemikleri var. Sağlıklı bir yapı olsa bu kemikler kullanılır. Burada yavruların onlarla içi içe olması ayrı bir tehdit. buna yönelik çalışmalarımızda olacak. Şehrin temizliğine de yardım etmek istiyoruz. Okul yapımını da TOKİ üstlenecek. Somali ile bu süreci birlikte yaşamayı hedeflemiş durumdayız.

        Bir diğer önemli konu da güvenlik. Güvenliğin temini de çok önemli. İnanıyorum ki Somali kendi kaynakları çok daha büyük bir gücü devşirebilecek bir ülkedir. Bu konuda birikimlerimizi kendileri ile paylaşacağız. Umutlarınızı asla yitirmeyin. Umutlarını asla yitirmesin Somali diyorum. Kalbimiz desteklerimiz sizinle beraberdir.Bu felaketler esnasında ölenlere de başşsağlığı diliyorum. Ama kuru kuru duaların yerine şimdi fiili dua zamanıdır."

        Gelip Somali'yi gezsinler

        Erdoğan, ''Buradan ülkeme de sesleniyorum; bazı kuru dedikodular var. Yani 'Türkiye'de açlar, sefiller varken, Somali'de ne iş var' gibi yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Onlara tavsiye ederim, gelip şöyle Somali'yi bir gezsinler'' dedi.

        • heyetini taşıyan uçak kaza atlattı
        • ğan, Kimse Yok mu çadırını da ziyaret etti
        • şbakan Erdoğan, Somali'de ziyaretlerine başladı
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ