Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Milli mücadele veriyoruz"

        ADI Gazi Mısırlı. Halep doğumlu Suriyeli bir işadamı. 47 yaşında. Esad yönetimine karşı ayaklananmuhalif grupların Türkiye’de bir araya gelmesine öncülük ediyor, onlara lojistik destek sağlıyor. Mısırlı’nın Türkiyemacerası 16 yaşındayken başlamış ve bir daha doğduğu topraklara geri dönememiş. İTÜ İşletme Mühendisliği’nde okuduktan sonra da İstanbul’da iş hayatına atılmış. Ama gözü kulağı Suriye’de olup bitenlerde. Geçtiğimiz gün, İstanbul’da toplanan Suriyeli muhalifler, ‘Suriye Ulusal Meclisi’ni kurduklarını tüm dünyaya ilan ettiler. Mısırlı’yla Suriyeli muhalifleri, Suriye’yi nelerin beklediğini konuştuk...

        MUHATAP SORUNU ÇÖZÜLDÜ

        Suriye Ulusal Meclisi nasıl kuruldu?

        Suriyeli muhalif gruplar Araplar, Kürtler, Müslüman Kardeşler, liberaller, sosyalistler, gençlik örgütleri ve Asurilerden oluşuyor. Bu kadar farklı grupları tek çatı altında toplamak kolay değildi. 6 ay önce ilk toplantı İstanbul’da yapıldı. O zaman talep reformdu. Ama Esad yönetimi kan akıtmaya devametti. 6 ayda 3 bin sivil katledildi. 2. toplantı Antalya’da oldu, sonra Brüksel ve Berlin’de. Ardından tekrar İstanbul. 3 gün önce de İstanbul’da Suriye Ulusal Meclisi kuruldu. Bu çok önemliydi. Çünkü ülkeler, Suriyeli muhalif gruplarla görüşmek istiyor ama kiminle konuşacağını bilemiyordu.

        Muhatap kim?

        Bu sorun ortadan kaldırıldı.

        İSTANBUL ŞAM’A KARŞI

        Meclis’in yapısı nasıl?

        Umumi Heyet adı verilen kurulun 190 üyesi var. 7 kişilik Başkanlık Heyeti bulunuyor. Başkanlık Heyeti’nde Arapları, liberalleri, Müslüman Kardeşler’i, Kürtleri, Bağımsızları, Asurileri ve Suriye’deki devrimci grupları temsilen birer kişi bulunuyor. Heyetin başkanı da dönüşümlü olarak değişecek. Suriye’nin geleceğinde Türkiye çok önemli bir rol üstlendi. Bugünüyle, geçmişiyle de örnek. Mesela,MilliMücadele dönemi. Nasıl ki, Kurtuluş Savaşı öncesi Sivas’ta, Erzurum’da kongreler düzenlendi; ardından Ankara’da Meclis kuruldu; Suriye’nin demokrasi mücadelesini de buna benzetiyoruz. Şam’daki Meclis’e karşı; İstanbul’daki Suriye Ulusal Meclisi.

        AMACIMIZ ESAD'I YIKMAK

        Muhalif gruplar Esad yönetimiyle bir anlaşma zemini mi arayacak?

        Hayır. Esad yönetimi binlerce insanın kanını akıttıktan sonra muhaliflerin toplantısına katılmak için ön şart koşuldu. Denildi ki, Esad sistemini yıkmayı kabul edenler bu toplantıya gelebilir. Artık bundan geri dönüş yok. Bu toplantılarda üzerinde birleşilen ikinci önemli karar Suriye’nin toprak bütünlüğüydü. Tek slogan, ‘Suriye halkı birdir, bir kalacak.’ Üçüncü önemli kararda Suriye’nin özgür ve demokratik bir ülke olması kararıydı.

        TÜRKİYE'DE ÖZGÜRLÜĞÜ GÖRDÜM

        Şimdi Suriye’deki tablo nedir?

        Esad yönetimi 41 yıl Suriye üzerinde baskı kurdu. Özgürlük tanımadı. Ben mesela, neden dönmedim Suriye’ye? Çünkü Türkiye’de özgürlüğü, demokrasiyi gördüm. Eğer 2 sene Suriye’ye dönmezseniz, siz Suriye yönetimi için bir muhalifsiniz demektir. Anlayış bu! Geri döndüğünüzde hakkınızda istihbarat birimleri tahkikat yapar, rapor hazırlar, gerek görürlerse de hapse atar.

        HATAY'DA KAMPTA DERS ZİLİ ÇALDI MİLLİ

        Eğitim Bakanlığı Hatay’daki kampa sığınan Suriyeli çocuklar için çadır okul kurdu. Çadır alandaki 70 sınıfta bin 84’ü kız 2 bin 405 öğrenciye okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi veriliyor.

        ESAD AİLESİNDEN MUHALİFLER VAR

        Hapishanedekilerin akıbeti ne oldu?

        1980’den bu yana hapse atılan 30 bin insandan haber alınamıyor. Hâlâ! Anneler çocuklarının elbiselerini saklıyor, binbir umutla geri dönmelerini bekliyorlar. Esad yönetimine bugüne kadar iki türlü muhalefet oldu. Biri silahlı muhalefet. Aldığımız bilgilere göre bu insanlardan hapse atılanların hepsi öldü. Şu an Fransa’da yaşayan Özel Timler’in eski komutanı Rıfat Esad, Tedmur Hapishanesi’nde bir günde 850 kişiyi öldürdüklerini açıkladı. Bir de yönetimi eleştiren, tenkitte bulunanlar var. Eğer Esad yönetimi onları bulamazsa, rehin olarak o aileden başkalarını hapse attı. 20 yıl, 30 yıl hapis yatanlar oldu. Kimi öldü, kimi de 30 yılın sonunda hapisten çıktı. Ve bugüne gelindi. Esad ailesinden bile Esad yönetimine muhalif edenler var artık.

        BÜLENT GÜNAL- GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ