Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Esad son fırsatı da kaçırdı

        Arap Birliği’nin gözlemci gönderilmesine ve şiddete son verilmesine yönelik öneri için Suriye yönetimine verdiği 24 saatlik süre dün sona erdi. Suriye yönetimi, kendisine verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından kararını açıkladı. Suriye devlet televizyonu, Şam yönetiminin Arap Birliği protokolünü kabul etmediğini duyurdu.

        ‘İŞGAL ARACI’

        Suriye, Arap Birliği’nin, gözlemci gönderilmesine izin vermediği takdirde Şam yönetimine yaptırım uygulanabileceği yönündeki tehdidine de tepki gösterdi. Resmi haber ajansı SANA’da yer alan haberde, Arap Birliği’nin “yabancı müdahale için bir aygıt haline geldiği” iddia edilerek, 22 üyeli birliğin, bölgedeki sorunu kışkırtmak isteyen Batı’nın gizli gündemine hizmet ettiği ileri sürüldü.

        ‘TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI’

        Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün gün boyu Suriye’yle ilgili temaslarda bulundu. Davutoğlu yaptığı açıklamada, artık Suriye’de akan kana tahammüllerinin kalmadığını ifade ederek, “Bu Suriye için hem önemli bir şanstı, hem de iyi niyet sınavıydı. Suriye’nin şehirlerdeki durumla ilgili sakladığı bir gerçek yoksa iyi niyetli olarak barışçıl bir ortam oluşmasını istiyorsa, bu gözlemcilere evet demiş olması beklenirdi. Bundan sonra atılacak ekonomik adımları koordineli (Arap Birliği’yle) olarak atacağız” dedi.

        ‘ÇOCUKLARA İŞKENCE YAPILIYOR’

        BM İşkenceyi Önleme Komitesi, Suriye’de yaygın bir şekilde insan hakları ihlalleri olduğu yönünde çok sayıda doğrulanmış şikâyet olduğunu duyurdu. Komite Başkanı Claudio Grossman, çocuklara işkence uygulandığı yönündeki duyumların “özellikle endişe verici” olduğunu söyledi.

        SURİYE’DE ALTI PİLOT SALDIRI KURBANI OLDU

        Suriye Ordusu, Humus civarındaki askeri üsse düzenlenen saldırıda altısı savaş uçağı pilotu 10 askerin öldüğünü açıkladı. Askeri sözcü, saldırının yabancıların silahlı isyana destek verdiğinin kanıtı olduğunu söyledi. Açıklamada “Ordumuzun mücadele kabiliyeti yıpratılmak isteniyor” denildi. Eylemciler ise cuma namazı sonrasında birçok kentte düzenlenen gösterilerde, ikisi çocuk olmak üzere 26 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

        İSTANBUL’DA PROTESTO ETTİLER

        Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Suriyeli ve Türk vatandaşlardan oluşan grup, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Baas rejimi aleyhine sloganlar attı.

        KOLTUĞU BOŞ KALDI

        Arap Birliği’nin Kahire’deki toplantısında üyeliği askıya alınan Suriye’nin koltuğu boş kaldı.

        RUSYA: ÇÖZÜM İÇİN DİYALOG LAZIM

        Suriye meselesinde Şam yönetimine destek veren Rusya, sorunun çözümü için yaptırımlara değil diyaloga ihtiyaç olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Fransa’nın Suriye’ye insani yardım koridoru kurulması yönündeki önerisi hakkında da detaylı bilgiye sahip olmak istediğini açıkladı.

        BEBEĞİNİ KAÇIRMAKLA TEHDİT ETTİLER

        Suriye güvenlik güçleri, evine baskın yaptıkları Meymune’yi, bebeğini kaçırmakla tehdit etti. The Time Gazetesi’ne konuşan Meymune “Eşim Usame Nassar’ın teslim olmaması durumunda bebeğimiz Şuayb’i kaçıracaklarını söylediler” dedi.

        IRAK: SURİYE'YE EKONOMİK YAPTIRIM MÜMKÜN DEĞİL

        Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye'ye ekonomik yaptırımın "mümkün olmadığını" söyledi.

        Zebari düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın, Arap Birliği'nin Suriye'ye ekonomik yaptırım uygulanması yönündeki karar tasarısına karşı olduğunu belirtti.

        "Irak açısından Suriye'ye yaptırımın mümkün olmadığını" ifade eden Zebari, Lübnan ve Ürdün'ün de Suriye ile önemli ekonomik ilişkileri nedeniyle yaptırıma karşı olduğunu vurguladı.

        Zebari ayrıca, Suriye'de yaşayan Iraklıların sayısı ve iki ülke arasındaki yakın ekonomik ilişkilerin göz önüne alındığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ