Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yunanistan'daki genel seçimlerde memorandum karşıtı partiler kazandı

        Beş yıldır ekonomik krizle çalkalanan Yunanistan'da dün yapılan erken genel seçimler merkez partiler için büyük bir hezimet oldu. Kemer sıkma önlemlerine öfkeli halkın oyları, memorandum karşıtı partilere gitti.

        İlk sonuçlara göre, memorandum yanlısı merkezdeki geleneksel iki büyük parti olan Yeni Demokrasi (ND) ve PASOK, destek kaybederken, memorandum karşıtı partilerden Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ile Bağımsız Yunanlılar'ın oylarını oldukça yükselttiği görüldü.

        YUNANİSTAN'DA 7 PARTİ PARLAMENTODA

        Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde ilk resmi sonuçlara göre, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 21,29 oyla ilk sırada geliyor ve 7 parti parlamentoya girebiliyor.

        İçişleri Bakanlığı verilerine göre sandıkların açılan yüzde 13.38'ına göre ND'nin ardından SYRIZA yüzde 14.88, PASOK yüzde 14.86, Bağımsız Yunanlılar yüzde 10.13, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 8.29, Altın Şafak (Hrisi Avgi) yüzde 6.75, Demokratik Sol Parti yüzde 5.88 oy oranlarıyla parlamentoya giriyor.

        Ortodoks Halk Partisi'nin (LAOS) yüzde 2.84, Demokratik İttifak'ın 2.76 ve Yeşiller yüzde 2.71 oy aldığı görülürken bu partilerin yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girip giremeyeceklerini nihai sonuçlar ortaya koyacak.

        Seçimlere katılım oranının ise yüzde 59.84, beyaz oyların (geçersiz) oranının ise yüzde 2.36 olduğu duyuruldu.

        KOALİSYON HESAPLARI

        Hiçbir parti tek başına iktidar olmak üzere çoğunluğu sağlayamazken, bir koalisyon üzerinde anlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin kurulamaması riskine dikkat çekildi. Ancak siyasi parti liderlerinden şartlı işbirliği mesajları da geldi.

        Yüzde 20 kadar oyla ilk sırada gelen ND lideri Antonis Samaras, halkın öfkesini anladıklarını ancak Yunanistan'da hükümetin kurulması için her şeyi yapacaklarını ifade etti. Kampanya dönemi boyunca halktan tam yetki isteyen Samaras, seçim sonuçlarına ilişkin parti genel merkezinde yaptığı değerlendirmede, iki şartı olduğunu söyledi.

        İlk şartının Yunanistan'ın avro bölgesinde kalması, ikincisinin ise (borç anlaşması) memorandum politikalarının yönünün değiştirilmesi olduğunu belirten Samaras, böylece büyümenin sağlanabileceğini ve Yunan toplumunun ferahlayacağını ifade etti.

        Daha önce PASOK tarafından uygulamaya koyulan politikaların Yunan halkının tahammüllerinin sınırına ulaştığını kaydeden Samaras, bu politikaların büyümeyi sağlayacak önlemler içermediğini savundu. Samaras, ''Yeni Demokrasi ilk sırada geliyor. Bu, sorumlukluklarımızı artırıyor. Halkın öfkesini anlıyorum ancak partimiz Yunanistan'ı hükümetsiz bırakmayacak'' diye konuştu.

        Geçici işbirliği hükümetinin ortaklarından Samaras, seçim sonrası ikinci memorandumu uygulayacaklarına dair ülkenin uluslararası kreditörleri AB ve IMF'ye yazılı taahhüt vermişti.

        PASOK'TAN ULUSAL BİRLİK TEKLİFİ

        PASOK lideri Evangelos Venizelos da ulusal birlik hükümeti kurulmasını teklif edeceklerini belirtti.

        Seçimlerde ağır oy kaybına uğrayan partinin lideri Venizelos, PASOK'un üçüncü parti olma yolunda olduğunu gösteren ilk resmi sonuçların ardından yaptığı değerlendirmede, ''Anayasada öngörüldüğü gibi PASOK, ulusal birlik hükümeti kurulmasını teklif edecek'' dedi.

        Meşru ve dışarıda kabul gören bir hükümetin oluşturulması için yönü Avrupa'da olan bütün partilerin katılımının gerektiğini kaydeden Venizelos, ilk verilere göre, seçim sonuçlarının ND ve PASOK gibi eski partileri dışarıda bıraktığını belirtti.

        Yorgo Papandreu liderliğindeki PASOK, 2009 seçimlerinde yüzde 44 oyla tek başına iktidar olmuştu.

        MEMORANDUM KARŞITLARININ ZAFERİ

        Seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci parti gelen memorandum karşıtı SYRIZA taraftarları Panepistimio Meydanı'nda toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu.

        Parti genel merkezinde konuşan SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı Alexis Tsipras, ''Yunanistan'daki seçim sonuçları Avrupa ve Yunanistan'daki radikal değişim ile Avrupa halkının barbar memorandum ve kurtarma paketlerini kabul etmeyeceğine dair barışcıl devrimin mesajıdır'' dedi.

        Tsipras, memorandum politikalarını destekleyen iki partinin artık azınlık olduğunu ancak seçim sistemi yüzünden parlamentoda birlikte çoğunluğu sağlayabileceklerini belirterek, seçim sistemini eleştirdi.

        Tsipras, başta Almanya'da olmak üzere Avrupa'daki liderlerin, bu seçim sonuçlarının tasarruf politikalarının yenilgisi olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti.

        Yunan halkının ülkede, memorandum ve barbar tasarruf önlemlerinin olmadığı, dayanışma ve adaletin olduğu yeni bir günün doğması için yetki verdiğini dile getiren Tsipras, seçmenin, sandık aracılığıyla ekonomik krizin, kurtarma paketleri ve tasarruf politikaları ile geçmeyeceğini söylediğini vurguladı.

        Seçimlerin hiçbir parti ya da kişiyi ödüllendirmediğini anladıklarını belirten Tsipras, ancak sonuçların sol hükümetin kurulması teklifi olduğunu da dile getirdi.

        Tsipras, SYRIZA'nın, memorandum ve borç anlaşmalarını ortadan kaldıracak bir hükümet oluşturmak için her şeyi yapacağı sözünü verdi.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ