Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu "Esad misket bombası kullunıyor"

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Suriye'de 22 aydır devam eden çatışmalarda rejim güçlerinin misket bombası kullandığı yönünde iddialar bugüne dek bir kaç kez gündeme gelmişti. Amerikan New York Times gazetesi ise bu iddiaları bir adım öteye taşıyarak, kendi muhabirlerinin misket bombası kullanıldığına tanıklık ettiğini yazdı.

        12 Aralık'ta Mera kasabasına doğru hareket eden iki New York Times muhabirine dayanılarak verilen habere göre, bir uçak tek bir sortyle bombaları bıraktı. Patlamada 4 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı. Bölge sakinleri ve doktorlar ölen ve yaralananların hepsinin sivil olduğunu belirtti. Saldırıda her biri 42 adet küçük bomba taşıyan en az 3 misket bombası yerleşim yerlerine atıldı.

        "ESAD BİZİ CEZALANDIRIYOR"

        Halep'teki muhaliflerin lidelerinden Abdülkadir el Salih'in hemşehrileri olduğunu söyleyen kasabalılar, Esad yönetiminin kendilerini cezalandırma yöntemi olarak misket bombası kullandığını ileri sürdü.

        Suriye'nin elinde Sovyet yapımı PTAB-2.5M tipi misket bombaları bulunuyor. Genel olarak tank ve zırhlı araçlara karşı kullnılan misket bombaları atıldıktan sonra ikiye ayrılıyor ve içindeki küçük bombaların geniş bir alana etki ediyor.

        Yaz ayları sonunda da Esad yönetiminin misket bombası kullandığı yönünde haberler yansımış, ancak Şam yönetimi bu iddiaları reddetmişti.

        2010 yılında misket bombalarının kullnımını yasaklayan bir anlaşma yürürlüğe girdi. Ancak 111 ülkenin taraf olduğu anlaşmaya Suriye, ABD ve Türkiye imza atmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ