Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesi 4. haftasına girdi

        Kuzey bölgelerinde yönetimi ele geçiren direnişçi gruplara karşı, Fransa ve Mali ordusunun askeri müdahalesi 4. haftasına girerken, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın Mali ziyaretinde önemli açıklamalar yapması bekleniyor.

        Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın da eşlik edeceği Hollande'ın Mali gezisinde, kütüphane haberleriyle gündeme gelen Timbuktu'ya da gideceği bildirildi.Mali'nin geçici Devlet Başkanı Dioncounda Traore ile de görüşecek olan Fransa Cumhurbaşkanının temasları esnasında nasıl bir siyasi ve askeri tablo çizeceği merakla bekleniyor.

        Fransa askerinin Mali'de ne kadar süre kalacağına dair henüz bir açıklama yapılmazken, Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü kapsamında, Mali'ye 5 bin takviye asker gönderilmesi bekleniyor.

        Yerel gazetelerde, Hollande'ın Mali ziyaretinin yanı sıra, Tuareg etnik grubunu temsil eden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ile geçici hükümet arasındaki uzlaşı çabaları yer alıyor. Hollande'ın ziyaretinde de aynı konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Fransa'nın isteğiyle gerçekleşen görüşmeler, halk tarafından desteklenmiyor. MNLA, Mali askerinin kuzeydeki Kidal şehrine gelmemesini müzakere için şart koşmuş, Fransa ise Kidal'in kontrolünü Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'na (ECOWAS) bağlı Çad askerlerine bırakmıştı.Geçen yıl gerçekleşen devrimden sonra ülkeyi seçime götürmek için kurulan geçici hükümet halen yönetimde olduğu için ABD, Mali'ye askeri değil, mali yardımda bulunuyor. Batı Afrika'da yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD'nin bölgeyi kontrol etmek üzere, insansız hava uçakları için kuracağı üs konusunda Nijer'le anlaşmaya vardı.

        ASKERİ MÜDAHALENİN NEDENLERİ

        Uzmanlar, askeri müdahalenin altında yatan ilk sebep olarak, Fransa'nın Kuzey Afrika'yı kontrol altına almasını, böylece Arap Baharı'nın etkisinde kalan bölgede risk olarak gördüğü İslami yapılanmayı kırmak istemesini gösteriyor. Nijer'deki uranyum tesisinin, Fransa ve Mali ordusunun en son ele geçirdiği Gao şehrine yakın olduğunu hatırlatan uzmanlar, Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik krize ve ihtiyaç duyduğu yeraltı kaynaklarına dikkati çekiyor.

        Askeri müdahaleye gösterilen sebeplerden bir diğeri de, kuzeyde kaçırılan Avrupalı mühendisler. Yeraltı kaynaklarının yüksek miktarda bulunduğu belirtilen bölgelerde direnişçi gruplar tarafından kaçırılan mühendislerin, çeşitli madenler üzerinde araştırma yaptıkları iddia ediliyor.Üç haftayı geride bırakan operasyonların Fransa ordusuna maliyeti 50 milyon avroyu geçerken, operasyonların toplamda 450 milyon avroya malolacağı öngörülüyor.

        BAMAKO HALA SAKİN

        Başkent Bamako'da hükümet binaları ve bakanlıkların bulunduğu bölge haricinde bir hareketlilik görülmüyor. Mütevazı hükümet binalarını koruyan polisler, güvenlik önlemlerinden taviz vermiyor.Yoksul Bamako halkı, tren yolunun kenarındaki küçük tarlaları bile değerlendiriyor. Halkın büyük bir çoğunluğu kendi ihtiyacı için yetiştirdiği tarım ürünlerinin fazlasını kurulan pazarlarda satarak ek gelir elde etmeye çalışıyor.Ulaşımın kayda değer bir kısmının motosikletlerle yapıldığı başkent Bamako'da, toprak yollardan havaya karışan tozlardan korunmak isteyen motor sürücüleri, ağızlarını bez bir maske ile kapatma ihtiyacı duyuyor.Nadiren satın alınabilen etler, yol kenarlarında açıkta kesilerek işleniyor. Buzdolabı yaygın olmadığı için etler uzun süre muhafaza edilemiyor. Normal gelir seviyesine sahip halkın alım gücünün çok düşük olduğu şehirde iyi bir işte çalışan Malili ayda yaklaşık 100 dolar kazanıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ