Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Merkel'e Türk-Alman Dostluk Ödülü verildi

        Türk-Alman Dostluk Federasyonu(DTF) tarafından geleneksel olarak verilen ''Kybele'' ödülün siyaset alanındakisahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel oldu.

        Ödülün Merkel'e, 8 yıldan beri başbakan olarak yaptığı başarılıçalışmalarından dolayı verildiği ifade edildi.

        Merkel'in 27 Nisan'da Münih kentinde düzenlenecek ödül töreninekatılamayacak olmasından dolayı ödülün, bugün Başbakanlık'ta verildiğikaydedildi.

        Başbakan Merkel yaptığı konuşmada, ödülün kendisine verilmesinden dolayıteşekkür ederek, "Bu benim için sadece bir onur değil, aynı zamanda birteşviktir" dedi.

        Almanya'da yaşayan insanların 5'te 1'inin göçmen kökenli olduğuna vebunların içinde çok sayıda Türk kökenlinin bulunduğuna işaret eden Merkel, bundandolayı uyum ve birlikte yaşama konusunu merkeze aldıklarını ve bu konununBaşbakanlık'tan yönetildiğini ifade etti.

        Merkel, entegrasyon konusunda Alman hükümetinin uyumdan sorumlu DevletBakanı Maria Böhmer ile çok sayıda faaliyetin yapıldığını söyledi.

        "Alman vatandaşı olsun veya olmasın buradaki Türk kökenlilere 'Ben sizinBaşbakanınızım' dedim. Ben Almanya'da yaşayan herkesin Başbakanıyım" diyenMerkel, bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı konuşmalarda davurguladığını ifade etti.

        Toplumlarda saygı, karşılıklı kabul görme ve kültürel gelenekleri meraketmenin önemine işaret eden Merkel, NSU grubunun işlediği korkunç cinayetler gözönünde bulundurulduğunda, bu saygının ne kadar önemli olduğunun bugünlerdehissedildiğini belirtti.

        Bu kapsamda kişinin empati yapmasının önemli olduğunu vurgulayan Merkel,bazı yanılmaların da ortaya çıktığını ancak bu yanılmaları ortadan kaldırmak içinellerinden geldiğini yaptıklarını kaydetti.

        Entegrasyon konusunda ilerlemeler sağlandığını, ancak yapılacak daha çokşeyin olduğunu belirten Merkel, "Biz her zaman Almanya'daki Türk kökenliinsanların iyi bir şekilde gelişmesini, fırsatları olmasını ve topluma katkısağlamasını istediğimizi ve onların ülkenin refahına katkı yaptıklarınıbildiğimizi vurguladık" dedi.

        Türklerin önyargılarla karşılaştıklarında buna karşı çıkmalarını vegeldikleri ülke hakkında daha fazla bilgilendirilmeye katkıda bulunmalarınıisteyen Merkel, bu ödülün, kendisi için bu ülkede yaşayanlara 'kendinizi açın,çok daha fazla tanıyın, soru sorun, bir şeyi anlamadığınızda bundan endişeetmeyin, bize söyleyin' demek için bir teşvik olduğunu kaydetti.

        DTF Başkanı Cihan Sendan, Türk-Alman ilişkilerinin 250 yıl öncebaşladığını ve 52 yıldan beri de Türkler ve Almanların birlikte yaşamasıyladerinleştiğini belirterek, bundan dolayı Merkel'in bu yıl dostluk ödülünüalmasının önemli olduğunu ifade etti.

        Dostlukta bazen sorunlar da yaşanabileceğine işaret eden Sendan, ancakDTF olarak bu sorunların ortadan kalkabileceğine inandıklarını ifade etti.

        Merkel'in on yıllardan beri siyasi faaliyetlerde bulunduğuna ve 8 yıldanberi de başbakanlık görevini yaptığına dikkati çeken Sendan, ''Biz sizi çalışkan,saygılı, adil, eşit davranmaya değer veren, mütevazi, cesaretli ve ülkesine sadıkbir başbakan olarak tandık'' dedi.

        Başbakan Merkel'in göçmenlerin sorunlarına dürüst bir şekildeyaklaştığına ifade eden Sengan, Avrupa'daki mali krizde de Almanya'nın başarılıolmasında Merkel'in tutarlı bir duruş sergilediğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ