Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Gürcistan yeni cumhurbaşkanını seçiyor

        Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu, çeşitli parti ve sivil toplum kuruluşlarının aday gösterdiği 54 kişiden 23’nün adaylığına onay verdi. Gürcistan, 1991’deki ilk seçimlerden bu yana, en çok adayın mücadele ettiği cumhurbaşkanlığı seçim yarışına sahne alıyor.Gürcistan’da, bu süre zarfında 5 kez cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlendi. 27 Ekim’de ilk kez bir cumhurbaşkanı, görev süresini tamamladıktan sonra seçimle koltuğunu halefine devretmiş olacak. Adaylardan birçoğu kamuoyu tarafından çok az bilinen veya hiç tanınmayan isimlerden oluşuyor. Bazı adaylar ne yakın dönemde, ne de geçmişte aktif siyasetin içinde yer almamış isimler.

        GEORGI MARGVELAŞVILI

        Yaklaşık 3,5 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde yarışın Başbakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası Partisi’nin aday gösterdiği eski Eğitim Bakanı Georgi Margvelaşvili ile Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin liderliğini yaptığı Ulusal Birlik Partisi’nin adayı David Bakradze arasında geçmesi bekleniyor.Ülkedeki işsizlik problemini çözme sözü veren Margvelaşvili, Gürcistan’ın NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyonunu destekliyor. Maargvelaşvili aynı zamanda Rusya ile diyaloga başlanması gerektiğini de savunuyor.

        Margvelaşvili seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmada da, "İkinci tur oylama beklemiyoruz. Anketlere göre ilk turda ezici bir şekilde kazanıyoruz. İlk turda kazanma şansımızın yüksek olduğu görülse bile, ikinci tura kalırsa, buna katılmayacağımızı zaten ilan etmiştik" dedi. Margvelaşvili, "Avro ve Avro-Atlantik merkezli yaklaşımımızı etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç hafta sonra, Vilnius’ta çok önemli bir zirve toplantımız var. Tabi ki bu arada Rusya Federasyonu ile gerilimi düşürmeye devam ediyoruz. Ticari ilişkilerde bazı ilerlemeler kaydettik" şeklinde konuştu.

        DAVID BAKRADZE

        David Bakradze ise, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, ülke yönetimindeki önde gelen tüm görevlerin, tek bir partinin elinde toplanmamasını sağlaması gerektiğini söylüyor. Bakradze, "Biz, taş atanların, nefretin yönlendirdiği bir güç değiliz. Her zaman iş dünyasına, ülkemize önem veriyoruz. Halkımızın daha iyi yaşamasını istiyoruz. Hükümetin, verdiği sözlerin tümünü yerine getirmesi lazım" dedi.İkinci tur seçimlerin yüksek ihtimal olduğunu dile getiren Bakradze, "Hükümetin adayı önde, fakat sahip olduğu destek yüzde 48 civarında görünüyor. Bizim oylarımız ise yüzde 23 civarında. Dolayısıyla iki büyük aday var, ikinci tur ihtimali çok yüksek" ifadelerini kullandı.

        NİNO BURJANADZE

        Kamuoyu yoklamalarında öne çıkan bir diğer aday ise eski Meclis Başkanı Nino Burjanadze. Daha önce iki kez geçici cumhurbaşkanlığını yürüten tecrübeli politikacı, Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri ile ilişkileri düzeltebileceğini, aynı zamanda Rusya ve Batı ile iyi ilişkilere sahip olabileceğini söylüyor.Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve ekibinin haklarındaki iddialar nedeniyle yargı önüne çıkarılması gerektiğini savunan Burjanadze, adalet sisteminin restorasyonunu savunuyor. Burjanadze ayrıca, kamuoyu anketlerindeki sonuçların da, seçmenlerin gerçek düşüncelerini yansıtmadığına inanıyor. Burjanadze, adalet sisteminin önemine dikkat çekerek, "Bir dokunulmazlık sendromu olduğunu görmekteyiz. Bu ülkede hukukun üstünlüğü ilkesi çalışmıyor. Bunlar sadece lafta, ne adalet var, ne barış. Dolayısıyla adalet, bu ülkenin demokratik geleceği ve başarılı bir şekilde kalkınması için en önemli şey" değerlendirmesinde bulundu. Burjanadze ayrıca, seçimlerin ikinci tura kalacağını ve Margvelaşvili ile yarışacağını belirterek, "Seçimler gerçekten özgür ve adil bir şekilde gerçekleştirilirse, kazanma şansım olur" dedi.

        DİĞER ADAYLAR

        Bunların dışında kazanma ihtimali çok zayıf görünen İşçi Partisi Başkanı Shalva Natelashvili, Hristiyan Demokrat Hareketi’nin lideri Giorgi Targamadze ve Adil Gürcistan İçin Partisinin lideri Sergo Javakhidze de adaylar arasında yer alıyor.Bu arada, Başbakan İvanişvili, Margvelaşvili’nin ilk turda gerekli çoğunluğu sağlayacağını belirterek, ikinci tur oylamaya gerek kalmayacağını belirtiyor. İvanişvili, aksi olması durumunda, Margvelaşvili’ye, adaylıktan çekilmesi tavsiyesinde bulunacağını ifade etti.Bugün adayların seçim kampanyaları için son gün. Cumartesi sabahından itibaren seçim yasakları başlıyor. 27 Ekim’deki ilk turda adaylardan biri oyların yarısından fazlasını alamaması halinde, ikinci tur oylamaya geçilecek.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ