Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye için tarihi gün

        22 Ocak tarihi bir gün olarak kayıtlara geçti.

        39 ülkenin başbakanı bugün İsviçre'nin Montrö kentinde Suriye krizini konuşmak için buluşması bir yana, zorlu çabalar sonucunda üç yıldır silahlarla karşı karşıya gelen taraflar ilk kez bugün karşılıklı masaya oturdular.

        Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara -şayet barış süreci Montrö'de ilk gününde çökmezse- Cuma günü Cenevre'de başlanacağı belirtiliyor.

        Savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlendi.

        Cenevre 2 konferansının üzerinde anlaşılamayan en önemli konusu Esad'ın cumhurbaşkanlığını bırakıp bırakmayacağıydı.

        Konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı.

        Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda başlayan ve cuma günü Cenevre'de devam edecek konferansta muhalifleri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, rejimi ise Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.

        Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan konuşmacı sırasına göre konferansta ilk olarak Esad rejimini temsilen Dışişleri Bakanı Muallim, ardından muhalifleri temsilen el-Carba konuşma yapacak. Suriyeli muhalifler, konferansa el-Carba başkanlığında 29 kişilik bir heyetle katılıyor.

        Konferansa Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Norveç, Hindistan, Japonya, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Vatikan, Yunanistan, Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Güney Kore, Avustralya, Meksika, Mısır, Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas katılıyor.

        Konferansın katılımcıları arasında Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da bulunuyor.

        Çeşitli dışişleri bakanlarının 130 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği ve yakın bir zamanda işkence fotoğraflarının ortaya çıktığı Suriye'deki olaylarla ilgili sözleri gün boyunca aralıklarla basına yansıdı.

        Suriye resmi ajansı Sana'nın haberine göre Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ''Cumhurbaşkanı ve rejim bizim ve Suriye halkının kırmızı çizgileridir. Hiç kimse cumhurbaşkanlığı makamına dokunamaz'' sözleriyle toplantı öncesindeki düşüncelerini dile getirdi.

        Ana muhalefet grubu Suriye Ulusal Koalisyonu'nun genel sekreteri Badr Camus ise Reuters'a yaptığı açıklamada Beşar Esad'ın görevden alınıp rejimin değiştirilmesi ve katillerin yargı önüne çıkartılmasından daha azını kabul etmeyeceklerini belirtti.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı bir açıklamada Esad'ın geçiş hükumetinin bir parçası olamayacağını, şiddet uygulayan kişilerin bu sürecin içinde yer alamayacağını söyledi.

        Lavrov, Suriye'de güç kullanımıyla bir çözüm bulunmasının söz konusu olmadığını, Suriye'nin geleceğini yine Suryie halkının bağımsız bir şekilde belirleyeceğini vurguladı.

        Montrö'de devam eden konferansın bitiminin ardından bir gün ara verilmesi ve 24 Ocak'ta Suriyeli tarafların BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi başkanlığında Cenevre'de müzakerelere başlaması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ