Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu İran'dan 2 sürpriz çıkış

        İran’da 3 yıldır ev hapsinde bulunan 2009 seçimlerinin tartışmalı adaylarından Mehdi Kerrubi’nin gözaltı şartları iyileştirildi. 2011’den bu yana başkentTahran’daki devlete ait bir rezidansta tutulan 77 yaşındaki Kerrubi, ev hapsinin devamı koşuluyla kendi evine nakledildi. Kerrubi’nin yerel televizyonkanallarını izlemesine de izin verildiği belirtildi.

        Gözaltında sağlık durumu kötüleşen Kerrubi, son 8 ayda 4 ameliyat geçirmişti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçim konuşmalarında, siyasi tutuklulara özgürlük taleplerine yeşil ışık yakmıştı. Gözlemciler, Kerrubi ve ev hapsinde tutulan diğer “Yeşil Hareket” lideri Mir Hüseyin Musavi’nin yakın zamanda serbest kalmalarının beklenmediğini, yine de son kararın önemli bir adım olduğunu vurguluyor.

        Dışişleri Bakanı’ndan ‘soykırım’ açılımı

        Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde Yahudi soykırımını defalarca inkâr eden Tahran yönetimi, uluslararası sahnede soykırımı kabul etti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cavit Zarif, hafta sonunda katıldığı Münih Güvenlik Konferansı’nda Nazi rejiminin Yahudilere karşı uyguladığı soykırımın acımasızlık olduğunu ve bir daha böyle bir olayın yaşanmamasıgerektiğini kaydetti. Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, görevde olduğu süre içerisinde 2. Dünya Savaşı sırasında herhangi bir Yahudi soykırımı yaşanmadığını öne sürmüş, soykırımdan “Yahudilerin katledildiği miti” şeklinde bahsetmişti. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaneyde, 2006 yılında yaptığı bir konuşmada soykırımı inkâr etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ