Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD'den Amerikalı yetkililerin sınır dışı etme kararına ilişkin açıklama

        ABD, hükümet karşıtı gösterilerin devam ettiği Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ABD Konsolosluğu'nda görevli üç yetkiliyi sınır dışı etme kararını, Venezuela hükümetinin kendilerine bildirdiğini belirtti.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "Venezuela hükümeti, üç konsolosluk yetkilimizin istenmeyen kişi ilan edildiğini 17 Şubat'ta öğleden sonra bize bildirdi. Yetkililerimizin ülkeyi terk etmesi için 48 saat verildi. ABD, diplomatik ilişkiler hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesi ve konsolosluk ilişkileri hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 23'üncü maddesine uygun biçimde ne adımlar atacağını göz önünde bulunduruyor" ifadesini kullandı.

        Venezuela hükümetinin, ülkedeki olaylarla ilgili ABD'yi veya uluslararası toplumun diğer üyelerini suçlayarak, kendi eylemlerinden dikkatleri başka yöne çevirmeyi denediğini çok kez gördüklerini belirten Psaki, bu tür eylemlerin, Venezuela hükümetinin karşılaştığı tehlikeli durumla alakadar olmadaki ciddiyetsizliğinin yansıması olduğunu kaydetti.

        "Venezuela hükümeti tarafından diplomatlarımıza yönelik iddialar asılsız ve yalan" ifadesini kullanan Psaki, ABD'li yetkililerin vize sürecindeki şeffaflığı ve erişimi ilerletmek için Venezuela'daki üniversitede öğrencilerle görüştüğünü aktardı.

        Psaki, Venezuela'nın siyasi geleceğine ülkenin kendi halkının karar vereceğini belirterek, Venezuela hükümetinin, halkın yakınmalarını samimi şekilde, gerçek ve anlamlı diyalogla ele alması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

        Psaki, ABD'nin, Venezuela halkıyla tarihi ve kültürel bağlara değer verdiğini ve onlarla ilişkide bağlılığını koruyacağını ifade etti. Venezuela'da tüm tarafları soğukkanlı olmaya ve taraflara gerçek bir diyalogda bulunma çağrısında bulunan Psaki, "Her iki taraftan da gelecek şiddete yer yok" açıklamasında bulundu.

        Venezuela'da eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in yaşamını yitirmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelen Maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştiriliyor.

        Ülkede bir süredir devam eden hükümet karşıtı gösterilerde ikisi öğrenci üç kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 25 kişi yaralanmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ