Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Tek kutuplu dünyanın sonu mu geldi?, Rusya başbakan yardımcısı tek kutuplu dünyanın sonunun geldiğini iddia etti.

        Rusya askeri malzeme sipariş alım servisi (Rosoboronzakaz) toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, "Rusya ilk kez tek kutuplu dünyanın sonunun geldiğini açıkladı. Böylece büyük bir sorumluluk aldık." dedi.

        Rogozin, Kırım ve Sivastopol'un Rusya'ya geri dönmesini "Rus kimliğinin canlanması" olarak değerlendirdi ve gelişmeleri "tarihi" olarak niteledi.

        Rusya halkının yüzde 17,5'inin ülke dışında yaşadığı bilgisini veren Rogozin, Kırım'da yaşayan Rus etnik topluluğun büyük bir cesaret göstererek Rusya ile birleştiğini ifade etti.

        Levada Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir çalışmaya göre de Rusya halkı ülkelerini büyük güç olarak görüyor ve uluslararası alanda önemli bir oyuncu olarak değerlendiriyor. Rusya halkının yüzde 63'üne göre Moskova "süper güç" pozisyonunu yeniden kazandı.

        UKRAYNA'DAN RUSYA'YA KIRIM NOTASI

        Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanması kararına tepki göstererek Rusya'ya nota verdi. Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Andrey Vorobyov, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Moskova'nın attığı adımlar protesto edildi.

        Kiev, Rusya'nın ayrılıkçı bölge Kırım'ı ilhak ettiğini, Ukrayna topraklarında güç kullandığını iddia etti ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorunun çözümü için gerekli adımları atacağını belirtti.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kırımlı liderlerin imza töreninden sonra gerçekleşen görüşmede Vorobyov'a verilen notada, "Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu'nun kendi toprakları üzerinde işgal ederek egemenlik ilan etmesini reddediyor. Uluslararası hukuka uygun önlem alma hakkını saklı tutuyoruz." ifadeleri yer aldı.

        RUSYA YANLILARI KIRIM'DAKİ UKRAYNA DENİZ ÜSSÜNÜ BASTI

        Öte yandan Rus yanlısı bir grup Kırım'daki Ukrayna deniz üssüne girdi, donanma karargahına Rusya bayrağı çekildi.

        Uzlaşarak durumu yatıştırmaya çalıştığı söylenen donanma üssündeki bir görevli, 200 kişilik kar maskeli bir grup ambulans aracıyla binanın kapılarını kırarak içeriye girdiğini belirtti. Olayda herhangi bir silahlı çatışma ya da arbede yaşandığına bir bilgi verilmedi.

        Ukrayna Donanma Kuvvetleri sözcüsü Sergiy Bogdanov, üsteki yetkililerin kendilerini korumak için binanın içinde barikat kurduğunu, Rus yanlısı grubun silahsız olduğunu açıkladı. Bogdanav, Kiev yönetiminden Kırım'da kendilerini korumak için güç kullanma yetkisi verilmesine rağmen, harekete geçmediklerini ve geçmeyeceklerini dile getirdi.

        Kırım Yarımadası'nın liman şehri Sivastapol'da Rusya'nın Kara Deniz'deki filosu yer alıyor.

        Dün de keskin nişancıların açtığı ateş sonucu Rusya yanlısı bir milis ve bir Ukrayna askeri hayatını kaybetmişti.

        Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, iki kişinin hayatını kaybetmesini kesin bir provokasyon girişimi olarak değerlendirdi. Peskov, Kırım'da bulunan Ukraynalı askerlerin Rusya'nın bir askeri birliği haline gelecek Kırım gücüne dahil olmaları ya da bölgeyi terk etmeleri gerektiğini söyledi.

        Sovyet lider Nikita Kruşçev'in 1954'de Ukrayna Sovyetine hediye ettiği Kırım'da şu an 20 bin civarında Ukrayna askeri bulunuyor. Putin dün Kremlin'de yaptığı konuşmada tarihi bir hatanın düzeltildiğini ve Kırım'ın Rusya'nın ayrılmaz parçası olduğunu belirtti.

        GÜNEY KORE: KIRIM'IN RUSYA'YA BAĞLANMASINI KABUL EDEMEYİZ

        Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanmasına Batı dünyasından tepkiler yağmaya devam ederken, Uzak Doğulu ülkeler de görüşlerini bildirmeye başladı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğüne şartsız bir şekilde saygı duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamanın devamında ise Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya ile yaptığı birleşme anlaşmasının kabul edilemeyeceği yer aldı.

        Kırım ile ilgili sessizliğini uzun süredir koruyan Güney Kore, konuya ilişkin ilk defa net bir açıklamada bulunmuş oldu. Güney Kore'nin, ABD'nin müttefiki diğer ülkeler gibi Rusya'ya karşı sert açıklamalarda bulunmaması dikkat çekti. Seul yönetiminin bu duruşunu uzmanlar, Uzak Doğu'da Rusya ile beraber barış ve huzur ortamının korunması için bazı iş birliklerinde bulunmasına bağladı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ