Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna yine karıştı!

        Ukrayna, doğusundaki Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçe emniyet müdürlüğünün silahlı şahıslar tarafından ele geçirilmesi üzerine başlatılan ''terörle mücadele'' operasyonunda 1 polis ölürken, 5 polis de yaralandı.

        Slavyansk'daki silahlı kişilere yönelik operasyonun başlatıldığını sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden açıklayan İçişleri Bakanı Arsen Avakov, bölge sakinlerine dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu. Halkın kent merkezinden ayrılması emrinin verildiğini dile getiren Avakov, ''Vatandaşlar, apartmanlarından ayrılmasın ve pencerelere yaklaşmasın'' ifadelerini kullandı.

        Rus yanlısı olduğu bildirilen silahlı grupların kontrol altına aldıkları binalardan, güvenlik güçlerine ateş açtıkları bildirildi.

        Ukraynageçici Devlet Başkanı Oleksandr Turçinov başkanlığında güvenlik birimlerinin katıldığını toplantının ardından,Ukraynaözel kuvvetlerinin katılımıyla başlayan operasyon yapılması kararlaştırıldı.

        Slovyansk'da dün 30 kişilik grubun otomatik silahlarla gerçekleştirdiği saldırı sonucu ilçe emniyet müdürlüğü ele geçirilmişti. Silahlı grubun kendini ''Donbass Cephesi Halkının Ordusu'' olarak tanımladığı bildirildi.

        Donetsk Bölge Polis Sözcüsü Igor Dyomin, gazetecilere yaptığı açıklamada, silahlı grupların bilinmeyen bölgelerden otobüslerle getirildiğini belirtti.

        ÖLÜ VE YARALILAR VAR

        Alınan bilgiye göre, Slavyansk'da güvenlik görevlileri ve Rus yanlısı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda 1 polis hayatını kaybederken, 5'i de yaralandı. Donetsk bölgesinde son 2 gündür yaşanan olayların şubatta Rus yanlısı silahlı grupların Kırım'da hükümet binalarını ele geçirmesi sürecini hatırlatıyor.

        RUSYA YANLILARI MARİUPOL'DE VALİLİĞİNİ ELE GEÇİRDİ

        Ülkenin güneydoğusunda Mariupol'de, Rusya yanlıları, bugün gerçekleştirdikleri Donetsk Cumhuriyeti kurulmasına destek eylemi akabinde Mariupol Valiliği binasını bastı.

        Miting sonrasında valilik binasının kapı ve pencerelerini kıran eylemciler binanın içine girdi.

        Binadaki asılı Ukrayna bayrağını indiren eylemciler daha sonra valiliğe; Donetsk Bölgesi bayrağı ile ilan ettikleri Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrağını astı. Daha sonra bine yakın kişi binanın önüne barikat kurmaya başladı.

        Bölgelerin merkez valiliklerini ele geçiren eylemciler daha sonra ilçe kaymakamlıklarını işgal ediyor. Dün gece saatlerinde eylemciler Yenakiyevo Şehri'nin; savcılık, emniyet merkezini ve belediye meclis binasını ele geçirmişti. Eylemciler bastıkları binalarına, Rusya bayrağını ve Donetsk Halk cumhuriyetinin bayrağını dikmişti.

        Ülkenin doğu ve güneydoğusundaki bölücülük dalgası; Slavyansk ve Kramatorsk şehirlerini de vurmuştu.

        GÖZLER RUSYA'DA

        Silahlı Rus yanlıları ve Ukrayna güçleri arasındaki yüksek tansiyon sonrası tüm gözler Rusya'nın tavrında. Ukrayna, Rusya'yı işgale hazırlanmakla suçlamıştı.

        DÖRTLÜ GÖRÜŞME İPTAL OLABİLİR

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gece bir telefon görüşmesi yaptı ve doğu Ukrayna’ya müdahale olması durumunda dörtlü görüşme imkanının ortadan kalkabileceği uyarısında bulundu. Görüşmenin Kerry’inin talebi üzerine gerçekleştiği kaydediliyor. Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının yanı sıra AB ve Ukrayna temsilcileri ile krizin çözümü için 17 Nisan’da Cenevre’de dörtlü bir görüşme yapılması planlanıyordu.

        CIA, KİEV’DE GİZLİ GÖRÜŞME YAPTI İDDİASI

        Amerikan istihbarat teşkilatı CIA Şefi John Brennan’ın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gelerek güvenlik yetkilileri ile gizli görüşmelerde bulunduğu ifade ediliyor. İnterfaks’a konuşan kaynak CIA yetkilisinin farklı bir isimle Kiev’e geldiği ve toplantılarda doğu Ukrayna’da operasyona birlikte karar verildiği iddia edildi.

        UKRAYNA'DA ORDU MÜDAHALESİ GÜNDEMDE

        Ukrayna'da bazı bölgelerde federal yapı isteyen Rusya yanlılarının artan eylemlerine ordunun müdahale edeceği bildirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı vekili ve Parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov, televizyonda halka seslendi.

        Aleksandr Turçinov, federal yapı taraftarlarına yarın sabah yerel saat ile 09.00'a kadar süre tanıdı. Verilen süre zarfında, Rusya yanlısı milislerin silahlarını bırakıp, ele geçirdikleri; valilik, istihbarat ve emniyet binalarını boşatmamaları halinde Turçinov, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin geniş çaplı antiterör operasyon başlatacağını duyurdu.

        İmzaladığı bir kararname ile olaylara karışanlara herhangi bir cezai müeyyide uygulanmayacağını bildiren Turçinov: "Ukrayna'nın doğusunda, Rusya'nın 'Kırım senaryosunu' tekrarlamasına izin vermeyeceğiz. Kolluk kuvvetlerine ateş açmayan ve yarın sabaha kadar silahını teslim ederek, basılan binaları terk edenlere karşı herhangi bir ceza verilmeyeceğini garanti ediyorum." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ