Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi tunus, almanya, tunusa destek, almanya tunusa destek, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya'dan Tunus'a destek sözü, Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Tunus'un ekonomik kalkınmasına ve demokratikleşme sürecine desteğini dile getirerek "Almanya'ya göre Tunus bugün bölgesinde demokratikleşme ve ilerleme açısından örnek oluşturmaktadır" dedi.

        Steinmeier, Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya-Tunus ilişkileri ve bölgesel gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

        Almanya'nın Tunus'taki reformlara güçlü siyasi destek verdiğini vurgulayan Steinmeier, "Dönüşüm Ortaklığı" kapsamında projelere sağlanan mali desteği de artırarak devam ettirmek istediklerini kaydetti.

        "Almanya'ya göre Tunus bugün bölgesinde demokratikleşme ve ilerleme açısından bir örnek oluşturmaktadır. İzlediği yola saygı duyuyoruz" diyen Steinmeier sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bugüne kadar Tunus toplumunun ve siyasetinin tüm önemli aktörleri ülkenin siyasi geleceği konusunda sürece dahil oldular. Umuyoruz ki Tunus'taki bu süreç, komşu ülkeler ve bölge için de örnek olacak, olumlu etkilerde bulunacaktır. Tunus, başarısının önemli bir bölümünü bilinçli, güçlü bir sivil topluma borçludur. Sivil toplum, ülkedeki çok farklı siyasi ve dini gruplar arasında köprülerin yıkılmasını önlemiş, diyaloğun devamını sağlamıştır."

        Tunuslu mevkidaşı Hamdi ile yaptıkları görüşmenin, "Tunus'u konuşmanın, komşularını konuşmak anlamına geldiğini gösterdiğini" belirten Steinmeier, Libya ve Mısır'daki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi.

        Kaddafi rejiminin son bulmasından bu yana Libya'da istikrar sağlanamadığını ifade eden Steinmeier, Libya kaynaklı tehditlere karşı özellikle sınır güvenliği konusunda Tunus'a destek vereceklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

        "Libya'da seçimler sonucunda ülkenin tamamında otorite kurabilecek bir siyasi liderlik oluşamadı, şiddet ve terörün önlenmesi sağlanamadı. Libya'da şu an için istikrar işaretleri göremeyen bizler, Tunus'a destek vermeliyiz. Sınır güvenliği konusunda Tunus'a destek vermeli, Libya kaynaklı tehlikelerin Tunus'a olumsuz etkide bulunmasını engellemeliyiz."

        Görüşmelerinde Mısır'daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Steinmeier, Mısır'daki yeni hükümetin siyasi ve ekonomik alanda sorumluluklar taşıdığına işaret etti. Steinmeier, "Görüşmemizde şunu açıkça gördük: Mısır, tüm bölgedeki istikrar açısından kilit önem taşıyor. Mısır, Arap Birliği içinde en büyük etkiye sahip ülkelerden. Mısır'daki aşırı kutuplaşmanın önümüzdeki yıllarda giderek azalması herkesin ortak çıkarına olacaktır. Bu konuda hepimiz yardımcı olmak istiyoruz."

        Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi de yaptığı açıklamada, Almanya ile birçok alanda ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini vurgulayarak ziyareti sırasında siyasi konuların yanı sıra ekonomi, enerji, ulaşım, endüstri ve teknoloji alanlarında yeni fırsatları değerlendireceklerini kaydetti.

        Bakan Hamdi, güvenlik, organize suçlar ve terörle mücadele ile sınır güvenliği konularında daha yakın işbirliğini hedeflediklerini ifade ederek bir gazetecinin sorusu üzerine, "Sınır güvenliği konusunda özellikle lojistik konularına yoğunlaştık. Bu konuda her türlü desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

        Tunus Başbakanı Mehdi Cuma ile Almanya'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Hamdi, hükümet üyelerinin yanı sıra bugün Alman iş çevreleriyle bir araya gelecek ve Berlin'de teknoloji parkını gezecek. Tunus heyetinin Berlin temaslarının ardından Brüksel'e geçmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ