Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 2015’in ilk çeyreğinde hasılat rekoru kırıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM / HT GAZETE

        Yılın ilk çeyreğinde kan kaybeden beyaz perde gişesi, ikinci çeyrekte toparlanıp ilk yarı hasılatı ve bilet satışında rekor kırdı. İlk 3 aylık dönemde satılan bilet sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 1.1 milyon azalarak 22.6 milyona gerilemişti. Ortalama bilet fiyatı 7 lira arttığı için hasılat aynı kalıp 246 milyon lira olarak hesaplanmıştı. Antrakt’ın verilerine göre, sinemada ikinci çeyrek performansı ilk çeyrekten düşük olsa da ocak-haziran döneminin tamamına bakıldığında tablo pozitife döndü. 2014’ün aynı dönemine göre, hasılat yüzde 10, bilet satışı yüzde 4.5 yükseldi. İlk yarıda 34.8 milyon bilet satıldı ve 387 milyon liralık hasılat elde edildi. Bu rakamlar, ilk 6 ay verilerinde son 10 yılda ulaşılan en yüksek seviye oldu ve rekor getirdi. 2014’ün ilk 6 ayında 33.3 milyon bilet satılmış ve ulaşılan toplam hasılat 350 milyon lira olmuştu. Geçen yıl da büyüme oranlarında rekor kırılmıştı. 2013’e göre bilet satışı yüzde 25, hasılat yüzde 35 yükselmişti.

        İKİNCİ ÇEYREĞİN EN İYİSİ HIZLI VE ÖFKELİ

        Sinemada gişe değişimlerini etkileyen faktörler tüketicinin harcama eğilimi ve endüstrinin genel durumuyla sınırlı değil. Rakamlarda büyük farklılıklar yaratan bir diğer unsur da söz konusu dönemde vizyona giren filmler.

        2014’te gişeyi yükselten en önemli unsurlar, halkın rağbet ettiği Recep İvedik 4, Eyyvah Eyvah 3, Düğün Dernek gibi yerli komedi filmlerinin gösterilmiş olmasıydı. Sadece bu 3 film gişeye 13.8 milyonluk bilet katkısı yapmıştı. 2015’in ilk çeyreğinde vizyona giren yerli filmler önceki yıl kadar ‘güldürmeyince’ satılan bilet sayısı gerilemişti. İlk çeyrekte en yüksek gişeyi 3.5 milyon bilet satışıyla Mucize gerçekleştirmişti. İkinci çeyrekte ise sinema sektörünü Hızlı ve Öfkeli 7 (Fast and Furious 7) sırtladı. Amerikan yapımı film 2.9 milyonluk bilet satışına ulaşarak geride bıraktığımız 3 ayın en çok izlenen filmi oldu.

        ABD'DE HASILATI 351 MİLYON DOLAR

        İlki 2001’de vizyona giren Hızlı ve Öfkeli serisi, aksiyon filmlerinden hoşlananlar için fenomen oldu. Başrol oyuncularından Paul Walker çekimler devam ederken 2013 yılında hayatını kaybetmiş, ancak film Walker’ın kardeşinin dublörlüğü ve teknolojinin yardımıyla tamamlanmıştı. Walker’ın rol aldığı son Hızlı ve Öfkeli filmi olması da serinin 7’nci filmine ilgiyi artırdı. Box Office’e göre, Türkiye’de 32 milyon liralık gişe yapan filmin ABD’deki toplam hasılatı 351 milyon dolara ulaştı.

        İLK YARININ 5 YILDIZINDAN 4’Ü TÜRK FİLMİ

        Sinemada son yıllarda yükselişe geçen yerli filmlerin hâkimiyeti 2015’in ilk yarısında da devam etti. Bu dönemde satılan 34.8 milyon biletin yüzde 60’ı, yani 21 milyon adedi yerli filmler için kesildi. 387 milyon liralık toplam hasılatın yüzde 56’sına denk gelen 215 milyon lirası da yerli filmlerden elde edildi. Box Office Türkiye’nin verilerine göre, 2015’in ilk yarısında en fazla seyirciye ulaşan ilk 5 filmin 4’ü yerli yapım. Birinci sırada 3.5 milyon bilet satışıyla Mucize, ikinci sırada 2.9 milyonluk gişeyle Hızlı ve Öfkeli 7 geliyor. Üçüncü sırada ise 1.9 milyon bilet satan Kocan Kadar Konuş var. Bu 3 film, satılan toplam bilet satışının yüzde 24’ünü oluşturdu. Tüm zamanların en çok izlenenleri listesinde de Mucize 11, Hızlı ve Öfkeli 7 ise 17’nci sıraya oturdu.

        18 FİLM 500 BİN BARAJINI AŞTI

        Rekor seyirci sayısına ulaşılan ilk 6 ayda 1 milyondan fazla bilet satan toplamda 8 film gösterime girerken, 500 bin barajını aşan 18 film olması da daha önce gerçekleşmeyen pozitif bir gösterge olarak dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ