Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomide Ali Babacan döneminin sonu - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        64. Hükümet'te görev alacak bakanlar açıklandı. Yeni kabinede AK Parti'de en uzun süre bakanlık görevinde bulunan Ali Babacan yer almadı. Böylece ekonomi cephesinde bir dönem kapanmış oldu.

        2001 yılında AK Parti'nin kurucu üyesi olarak siyasete adım atan ve partinin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen Ali Babacan, 3 Kasım 2002 Genel seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 22. Dönem Milletvekili oldu. Babacan TBMM'de 23., 24. ve 26. Dönem AK Parti milletvekili olarak yer aldı.

        ALİ BABACAN'IN BAKANLIKLARI

        58’inci ve 59’uncu Hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Ali Babacan, TBMM'de 3 Haziran 2005 tarihinde Devlet Bakanlığı görevinin yanısıra Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı.

        29 Ağustos 2007 tarihinde 60. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Babacan, 1 Mayıs 2009'a kadar bu görevde bulundu.

        1 Mayıs 2009 - 6 Temmuz 2011 tarihleri arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaan Babacan, ayrıca 1 Mayıs 2009 - 28 Ağustos 2015 tarihleri arasında hükümette yapılan değişiklikle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

        3 DÖNEM KURALINA TAKILDI

        Ali Babacan, AK Parti tüzüğünde yer alan 3 dönem kuralına takılınca 22.,23. ve 24., Dönem milletvekilliklerinden sonra 7 Haziran Genel Seçimi'nde adaylığını koymadı. TBMM 25. Dönemde erken seçim kararının alınmasından sonra tekrar aday olan Babacan, 1 Kasım Genel Seçimi'nde meclise döndü.

        AK PARTİ'DE EN UZUN SÜRE BAKANLIK YAPAN İSİM OLDU

        AK Parti hükümetleri döneminde en uzun süre bakanlık yapan isim Ali Babacan oldu. 2002 yılında Devlet Bakanı olan Babacan, tüm hükümetlerde görev aldı.

        SAĞDUYULU YÖNETİM

        Ali Babacan'ın ekonomi yönetiminde bulunduğu dönemde faiz ve Merkez Bankası'nın özerkliğine yönelik tartışmalar yaşandı. Ali Babacan, bu dönemde piyasalarda tabir edildiği şekliyle 'ekonomi kurmaylarının dilinden anlayan' bir karakter olarak öne çıktı. Babacan, ekonomi yönetiminde bulunduğu sürece sağduyulu açıklamaları ile özellikle Merkez Bankası çerçevesinde alevlenen tartışmaların büyümesine de engel oldu.

        Japon yatırım bankası Nomura'nın Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu stratejisti Timothy Ash, Babacan'ın yabancı yatırımcılar için önemini '13 yıl içerisinde önemli ölçüde güven kazandı' sözleriyle özetledi.

        Uzmanlara göre Ali Babacan'ın piyasaların gözünde öne çıkan bir diğer özelliği ise 2008 finansal krizinden diğer gelişmekte olan ülkere göre daha iyi durumda çıkması.

        ALİ BABACAN KİMDİR?

        4 Nisan 1967'de Ankara'da doğan Ali Babacan, 1985'te Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi’ni birincilikle bitirdi. Babacan, 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden üniversite birincisi olarak mezun oldu. 1990 yılında Fulbright bursunu kazanarak, Amerika Birleşik Devletleri Northwestern Üniversitesi Kellogg School'da İşletme dalında Yüksek Lisans (MBA) yapan Ali Babacan, Yüksek lisans çalışmalarında, Pazarlama, Organizasyon ve Uluslararası İş İdaresi dallarında uzmanlaştı.

        1992 - 1994 yılları arasında, ABD’de finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan özel bir şirkette çalışan Babacan, 1994 - 2002 yılları arasında Ankara'da özel sektörde iş hayatını sürdürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ