Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'nin Suudi Arabistan-İran dengesi! - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Suudi Arabistan ile İran arasında artan tansiyon, tüm dünyada dikkatlerin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Birçok ülkeden "itidal" çağrısı yapılırken Türkiye iki ekonomik partneri Suudi Arabistan ile İran arasında ortaya çıkan gerilimi yumuşatmaya çalışıyor.

        Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suudi Arabistan ve İran, İslam dünyasının iki önemli ülkesidir. Bu iki ülke arasındaki siyasi gerilim, zaten barut fıçısına dönmüş bölgemizde barışa katkı sağlamaz. Her iki ülkenin teenni içinde hareket etmelerini ve sorunu müzakere ile çözmelerini temenni ederiz" ifadesini kullandı.

        Peki Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerinin boyutu hangi seviyede?

        Hem İran hem de Suudi Arabistan, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında yer alıyor. 2014 yılında yapılan toplam 157.6 milyar dolarlık ihracatın yüzde 4.40'ı bu iki ülkeye gerçekleştirildi. Türkiye, İran'a 3.9 milyar dolar, Suudi Arabistan'a ise 3 milyar dolar civarında ürün sattı.

        20 MİLYAR DOLARLIK İLİŞKİ

        Türkiye'nin İran ve Suudi Arabistan'la gerçekleştirdiği dış ticaretin hacmi 20 milyar dolar. İthalat cephesine bakıldığında Türkiye, İran'dan büyük bölümü doğalgaz olmak üzere 10 milyar dolara yakın ürün alıyor. Bu rakam toplam ithalatın yüzde 4'ünü oluşturuyor. Suudi Arabistan'dan yapılan ithalatın boyutu ise 2.4 milyar dolar seviyesinde.

        240 MİLYAR DOLARIN KAPISI AÇILIYOR

        Suudi Arabistan!a yapılan ithalat son yıllarda hızla artsa da istenilen seviyenin hala altında. Ancak yeni gelen bir haber ticaret ilişkilerinin çok farklı bir boyuta taşınabileceği sinyallerini içeriyor.

        Suudi Arabistan Konut Bakanlığı, yaklaşık 1.5-2 milyon sosyal konut hedefine ulaşmak için 2 ay önce TOKİ ve Emlak Konut'u ziyaret ederek işbirliği talebinde bulundu.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Aralık'ta gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, bakanlık yetkilileriyle tekrar görüştüklerini anlatan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "Alt gelir grubuna ait konutlar minimum net 150 metrekareden başlıyor. Dikeyden ziyade yatay yapılaşmada maliyet daha da artıyor. Orta gelir grubuna ait konutların metrekareleri de minimum 250'den başlıyor. İhtiyaç olan konut rakamına bakıldığında yaklaşık 300 milyon metrekare inşaat yapılması demek. İş hacmi ise bu hesaplamaya göre 240 milyar dolar yapıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ