Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Etle ekmek problemi - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Son 5 yılda yüzde 65 zamlanan et fiyatları ile son 5 yılda yüzde 65 artan ekmek fiyatları Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) masaya yatırıldı. Kırmızı ette ithalat kararının alındığı EKK’nın pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda, gıda fiyatlarını izlemek üzere oluşturulan Gıda Komitesi yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantıda Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında et ithalatı konusunda görüş ayrılığı oluştu. Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için 2015 yılında yüzde 39.8 ile son 5 yılın en yüksek artışını gösteren kırmızı ette ithalat yapılmasını istedi.

        ÖNCE AB’DEN 19 BİN TONLUK KOTADA

        Tarım Bakanlığı, üreticinin durumunu gündeme getirerek, ithalatın bu kesime zarar vereceğini kaydetti. Kurulda yapılan müzakere sonunda ithalatın doğru olacağı kararına varıldı. İthalatta, öncelikle Avrupa Birliği’nden (AB) 19 bin tonluk kırmızı et kotası kullanılacak. İhale takvimi ve alınacak miktar Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından belirlenecek. EKK’da ekmek fiyatları da masaya yatırıldı. Tarım Bakanlığı’na göre, son 1 yılda buğdaydaki fiyat artışı yüzde 2. Ancak fırıncılar enerji, işçilik, maya gibi girdilerin artışını dile getiriyor. Burada temel sorun, fırın sayısının fazlalığı. Fırınlar belirli sayının altında ekmek çıkaramıyor. Bu ekmekler de satılamayıp elde kalıyor. O da maliyet olarak yansıyor” değerlendirmesinde bulundu.

        MERKEZ, GIDA ENFLASYONU TAHMİNİNİ YÜZDE 9'A ÇIKARDI

        Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Rusya’nın yasağı nedeniyle iç pazarda düşmesi beklenen gıda fiyatları yükselince 2015 yılında enflasyon yüzde 8.81 oldu. Enflasyonun ocakta da artacağını vurgulayan banka 2016 yılı gıda fiyatları artış varsayımını yüzde 8’den yüzde 9’a çıkardı. Gıda enflasyonu 2015’te 10.9 olmuştu.

        10 YILDA 4 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPILDI

        Türkiye’de son 10 yılda 4 milyar dolara yaklaşan canlı hayvan ve soğutulmuş veya dondurulmuş et ithalatı yapıldı. 2005’te 11.3 lira seviyelerinde olan dana etinin fiyatı, 2016 başında 38 liraya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kırmızı et fiyatları son 5 yılda yüzde 65 arttı. En yüksek artış ise yüzde 39.8 ile 2015 yılında görüldü.

        BUĞDAY FİYATI YÜZDE 2 EKMEK YÜZDE 4.3 ARTTI

        15 Ocak’ta İstanbul ve Ankara’da 25 kuruş zamlanan ekmek fiyatları EKK gündeminde yer aldı. TÜİK verilerine göre ekmek fiyatları son 5 yılda yüzde 55 zamlandı . En yüksek artış ette olduğu gibi 2015 yılında yaşandı . Geçtiğimiz yıl ekmek fiyatları yüzde 4.3 zamlandı. Geçtiğimiz yıl buğday fiyatları yüzde 2 artış göstermişti.

        TARIM BAKANLIĞI: ÜRETİMİN DEVAM ETMESİ İÇİN DENGE KURULMALI

        Üreticinin et ithalatından zarar gördüğünü kaydeden Tarım Bakanlığı, et ithalatı sürdükçe üreticinin tarım sektöründen çıktığına işaret etti. Bakanlık “Yurtiçindeki üretimin devam etmesi gerekiyor. Burada dengeyi iyi kurmak lazım” mesajını verdi.

        MERKEZ BANKASI: ENFLASYON İLE MÜCADELE İÇİN ÖNLEM ALMAK ŞART

        EKK toplantısında Merkez Bankası, enflasyonla hükümetle birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, enflasyonu en fazla gıda fiyatlarının etkilediğini kaydetti. Banka, üretici de kollanarak et konusunda bazı önlemlerin alınabileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ