Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        “15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancıyı teskin ettik”

        -Tabi ki 15 Temmuz hiçbirimizin beklemediği bir darbe girişimi oldu. Ve yabancı partnerlerimiz bizlerden çok daha tedirgin bir şekilde ilk önce sağlık durumumuzu sonra işlerin nasıl gideceğini sordu. Bizlere düşen onları teskin etmek oldu. Her şey yolunda merak etmeyin. Üretimimiz devam ediyor ve bu şekilde yatırımlarımızda edecektir. Onları, kendilerini rahatlatmaya çalıştık. Tabi ki 15 Temmuz hepimiz için şoke edici bir durumdu. Sayın Cumhurbaşkanımızın son derece iyi bir şekilde ve koordineli halkı da yanına alarak bu işi, krizi manipüle ederek gayet iyi yönetmesini de tüm iş dünyası olarak destekliyoruz ve kendisini de kutluyoruz.”

        Gedik Holding 2000 çalışanı olan 1963 senesinde kurulmuş 53 senelik eski sanayi kuruluşlarından. Bizim kadar kaynak konusunda her türlü kaynak malzemelerini kaynak ekipmanlarını üreten ve dünya da kaynak sektöründe bu kadar fazla faaliyeti olan başka bir kuruluş yok. Böyle bir şirketiz ve kaynağın her konusunu, her faaliyetini tutuyoruz. Bu konularda dünyada parmakla gösterilen bir şirketiz. Bunun yanı sıra dökümhanemiz var. Hendek ikinci sanayi organize bölgesinde. Burada döküm yapıyoruz ve aynı zamanda vana üretimlerimiz var. İlk çeyrek gayidiye tabi ki satışlarımız ilerledi. Bizim için en önemli şey satış.

        Satışlarımız ilerledi. Yani satışlarımız hem ihracat hem iç pazarda yukarı çekmek ve bu doğrultuda da üretimimizi artırmak hedeflerimizin başında geliyor ve etki ve nitelikli üst düzeyde yüksek teknoloji içeren ürünler üretebilmek ve tabi ki katma değeri yüksek ürün üretebilmek ve bunun ihracatını yapabilmek. Bu bağlamda gayet iyi çalışmalarımız oldu. Tabi ki hiç istenilmeyen 15 Temmuz’u Türkiye maalesef yaşadı ama biz gayet ümitle ve geleceğe de herhangi bir planımızı bozmadan yine aynı planlarla takip ediyoruz. Ama şunu anladık ki Türkiye’de yaşayan bir sanayici olarak ve devamlı yatırım yapan bir sanayici olarak mutlaka B planımızın da olması gerekiyor. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama her zaman için yatırımlara devam diyoruz. Şu anda da yüz milyon dolarlık hendekte gedik kaynak için bir yatırımımız var. Ona da devam edeceğiz. Herhangi bir sorun görmüyorum.

        “TANAP'ta yerli malı tercih etmediler, bu bizi üzdü”

        TANAP çok güzel bir proje ve kendi yurdumuzda böyle büyük projelerin olması biz gibi yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak hem gurur verdi hem de sevindirdi bizi böyle büyük projelerin olması. 1850 kilometrelik bir proje. Azerbaycan’ın doğalgazı Avrupa’ya aktarırken Türkiye boru hattı olarak kullanılıyor. Bu bağlamda biz Türkiye’deki çelik boru üreticilerine malzeme verdik fakat boruların döşenme inşaatında Türk mütahitleri aldı. Türk mütahitleri bu konuları yabancı şirketlere taş ere etti ve yabancı şirketlerde Türk ürününü tercih etmediler.

        “TANAP'ta mağdur durumdayız”

        Oysaki biz bu ürünleri yurtdışına satıyoruz, ihraç ediyoruz ve benzer projelerde yurtdışında ürün verdik fakat kendi yurdumuzda maalesef ürün veremez duruma geldik. Bundan dolayı dedim ki ben hem Türkiye’de olan kamu yatırımlarında, büyük yatırımlarda, köprülerde, barajlarda, santrallerde, elektrik enerji santrallerine daha sonra olacak nükleer santrallerde mutlaka yerli malının da kullanılması bir antlaşmada yer almalı ve böyle bir nokta düşünülmesi lazım çünkü Türk malıdır, Türkiye içindeki projelerde mutlaka kullanılmalıdır. Aksi takdirde biz gibi yatırım aşkıyla dolu bir grup olarak ve duygularını da işin içine katan bir grup olarak Türkiye’deki büyük projelere mal verememek bizi üzmekte ve motivasyonumuzu kırmaktadır. Bu konuda epeyi bir mercilere gittik ama hiçbir sonuç alamadık. Şu an dördüncü lotu var Marmara Bölgesi’nde. Marmara Bölgesi’nde verebilme ihtimalimiz hala yok ve her taraf kapalı şu an o konuda mağdur durumdayız.

        “İhracatta Afrika'ya yöneldik. İhracatımız bu sene % 8-10 civarında olur”

        Biz Afrika’ya yönlendik son üç senedir. Afrika’da çeşitli ülkelerde; Kuzey Afrika’ya Cezayir, Libya, Nijerya, Mısır gibi yüklü miktarda ihracatımız var. Aynı zamanda Orta Afrika ve Güney Afrika’da da çeşitli faaliyetlere ve fuarlara katılıyoruz. Bu şekilde ürünümüzü tanıtıyoruz. Tüm ihracatımız içinde şu aşamada %8-10 civarında olur.

        “Sanayici yatırım için güven ortamı istiyor”

        Teşvikler var fakat teşvikler sanayiciler tarafından uygulanabilir nitelikte olmuyor. Mutlaka bir tarafı eksik geliyor. Bir türlü uygulamaya geçilmiyor. Biz sanayici olarak devamlı yatırım yapmak zorundayız. Yapmadığımız sürece geri kalırız. Bundan dolayı biz huzurlu, istikrarlı ve güvenilir bir ortamda yatırım yapmak ve işimize bakmak istiyoruz. Sanayici olarak, bunlar sağlandığı ölçüde sanayiciler burada gayet rahat bir şekilde işlerini yapabilirler diye düşünüyorum.

        “Gedik Üniversitesi’nde hedefimiz meslek edindirmek”

        Şimdi Türkiye’de tabi ki üniversitelerin sayıları her geçen gün artmakta ve bizim üniversitede bir farklılığımız olması lazım. Gedik ne için üniversite içine girdi ve burada hedefi nedir? Bu konuya baktığım zaman bizim vizyonumuz da, üniversiteler meslek edindirmenin mevcut olduğu eğitim kurumlarıdır ve diyoruz ki bizde okuyan öğrenciler okurken de, eğitim görürken de çalışma imkanı bulabilirler. Bundan dolayı hem anlaşmalı olduğumuz yerler var hem de kendi iş alanlarımız var buralarda iş imkanları sunuyoruz ki işe başladığı zaman tecrübesiz olmasınlar diye.

        “Ciromuzun % 2'si AR-GE'ye”

        AR-GE yatırımımız bizim şu aşamada % 2. % 2 ciromuzun %2’sini AR-GE’ye yatırıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ