‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’, Başbakanlığa bağlı bir genel müdürlük. Bu kurum, yüzde 40 ve üzeri engelli olup da sosyal güvencesi bulunmayan engelliler, yaşlılar ile anne veya babası olmayan muhtaç çocuklara aylık bağlıyor. Yani, aylık için tek adres SGK değil. Muhtaç aylığı için başvuru formu doldurmak yeterli. Sağlık sorunu olanlardan sağlık kurulu raporu isteniyor. Bu belgeler ikamet edilen yerdeki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilecek.
HER KASIMDA YOKLAMA
Başvurular şahsen, posta yoluyla veya genel müdürlüğün internet sitesi (vgm.gov.tr) üzerinden yapılabiliyor. 2016 yılında muhtaç engelliler ile yetim çocukların her birine aylık 583 lira ödeniyor. Aylık almaya başlayanlar her yıl Kasım’da bölge müdürlüklerine ‘yoklama belgesi’ vermek zorunda. Yoklama belgesini vermeyenlerin aylıkları dondurulur. Belge, üç ay içerisinde getirilirse aylıklar toptan ödenir.
EĞİTİM YARDIMI DA VAR
Ailelerinin maddi durumu yeterli olmayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine eğitim yardımı da yapılıyor. Muhtaçlık aylığı alanlar ile kamunun koruması altına alınan veya burs alan öğrencilere bu yardım yapılmıyor. Başvurular, öğretim yılı kayıtlarının başladığı tarihten itibaren 1 ay içinde bölge müdürlüklerine yapılıyor. Başvuru için öğrenci belgesi ile istenilen formu doldurmak yeterli.
ŞARTLAR NE?
● Muhtaçlık aylığı için müracaat edecek kişinin sosyal güvencesi olmayacak.
● Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmayacak.
● Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olacak.
● Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı (ev, ticari taksi gibi) olmayacak. Geliri olanları ise aylık geliri 556 lirayı aşmayacak.
● Aynı aileden sadece bir kişiye aylık bağlanabiliyor.
Posta
Bunu yapana ayda 924 TL!
SGK, evde bakım aylığı alan 500 bin kişinin emekli olabilmesi için çalışma başlattı
Engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara, evde bakım aylığı adı altında ödeme yapılıyor. Bu ödeme 924 lira civarında.
Şu ana kadar 500 bin kişinin yararlandığı uygulama kapsamında 4 milyar liraya yakm ödeme yapıldı. Ancak çoğu kişi uygulamadan habersiz.
GELİRE DİKKAT!
Raporda yüzde 50 ve üzerinde engel oranmm tespit edilmiş olması ve 'ağır engelli' bölümüne 'evet' yazılmış olması isteniyor. Evde bakım aylığı alınabilmesi için engelli ve kendisiyle aynı çatı altında yaşayanlarm kişi başma düşen gelirinin bugün itibarıyla 606.95 liradan az olması gerekiyor. Bu aylık, bakıma muhtaç kişiye değil bakana ödeniyor. Bakıcı, sigortası yoksa isteğe bağlı sigortalı olarak emekliliğe hak kazanabiliyor.
SGK, evde bakım aylığı alan 500 bin kişinin düşük sigorta primiyle emekli olmasını sağlayacak bir çalışma da yapıyor. Düzenlemenin 2017'de çıkması bekleniyor.
Evde bakım aylığını bakıma muhtaç kişinin eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası gibi birinci derece yakınları da alabiliyor. îstenen şartları yerine getirenler en fazla iki farklı engelliye bakabilir.
Evde bakım aylığı alınabilmesi için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu raporu gerekiyor. Düzenlemenin 2017'de çıkması bekleniyor.
Posta
Promosyon ve ikramiye geliyor!
Yeni yıl itibariyle hem promosyona hem de zamlı maaşlara kavuşacak emekliler ve 2017’de emekli olacaklar için 3 önemli gelişme oldu. Torba yasa ile emekli maaşına yüzde 15 fark gelecek. Promosyon ve ikramiye ödenecek
Yaklaşık 11.6 milyon emekliye promosyon ödenmesi için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bankalar ile birlikte yürütülen çalışmalar devam ediyor. Hükümet; çalışmaların en kısa sürede tamamlanıp emeklilere promosyon ödemelerinin başlamasını hedefliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ilgili kurumlarla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Ağbal, "Emeklilere banka promosyonu ile ilgili konu çalışılıyor. İnşallah en yakın zamanda bu çalışmaların tamamlanıp, emeklilerimizin bu promosyonu almalarını ben de gönülden arzuluyorum. İnşallah o da en kısa sürede olur" şeklinde konuştu. Promosyon çalışması tamamlanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım'a sunacak. Promosyon konusunda son kararı Yıldırım verecek.
Çalışanların emekli maaşını artıracak düzenleme yasalaştı. Alınacak emekli maaşında en önemli kriterlerden biri olan 'prime esas kazanç'ta üst sınır artırıldı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre; sigorta primine esas kazanç günlük üst sınırı, günlük asgari ücretin 6.5 katı yerine, 7.5 katı üzerinden hesaplanacak. Halen ücretli çalışanlardan her ay, brüt asgari ücret (bin 647 lira) ile bunun 6.5 katına (10 bin 705 lira 50 kuruş) kadar olan kazanç üzerinden prim alınıyor. Çalışan ne kadar maaş alırsa alsın, prime esas kazanç tutarı 10 bin 705 lira 50 kuruştan fazla olamıyor. Meclis'ten geçen yeni düzenleme ile prime esas kazancın tavanı brüt asgari ücretin 7.5 katına çıkarıldı. Yani prime esas aylık kazancın üst sınırı 12 bin 352 lira 50 kuruşa (mevcut asgari ücrete göre) yükseldi. Yasa yürürlüğe girdikten sonra aylık 12 bin 352 lira 50 kuruşa kadar kazanç bildirilip prim ödenebilecek. Asgari ücret her arttığında, üst limit de artacak. Bu durum, tavandan prim ödeyenlerin emeklilikte alacağı maaşı artıracak. Bu yeni sistemle emekli maaşlarında yüzde 15 oranında artış olacak.
Kamuda 30 yılın üzerinde hizmetle emekli olanlara, toplu ödeme geliyor. 408 bin memur emeklisine yaklaşık 2 milyar lira ödeme yapılacak. 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler; 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiyesini alabilecek. Bunun için hazırlanan tasarı Meclis'te... Yasanın çıkmasıyla birlikte ikramiye farkı ödenmesi süreci başlayacak. Hak sahiplerinin, fark için yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekecek. Ödemeler 2 taksitte yapılacak. 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek. Varsa kalan kısmı da kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içinde gerçekleştirilecek..
Takvim
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.