Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Paralel ithalat’a karşı otomotivci önlem talep etti - İş-Yaşam Haberleri

        Otomotiv sektörü, önceki gün Ankara’da Sanayi Bakanı Faruk Özlü’nün başkanlığında yapılan toplantıda sorunlarını dile getirdi. Toplantıya, Maliye, Ekonomi, Gümrük ve Çevre bakanlıklarının yetkilileri de katıldı. Sektör, sorunlarını ve çözüm önerilerini doğrudan yetkili kurumlara iletti.

        Sektör temsilcileri, 20 yaş üstü araçların hurdaya ayrılması ve park yerlerinden çekilmesi için destek düzenlemesi yapılmasını talep etti. Üreticiler, arabanın ilk üretildiği zaman deposuna doldurulan yakıttan da ÖTV alınmasını eleştirerek ilk dolum yakıtının vergiden muaf tutulmasını istedi. Sektör, araç alımındaki vergi yükünün de sürdürülebilir iç pazar için yeniden değerlendirilmesini talep etti.

        REKLAM

        TEŞVİKTE SÜREDEN YAKINDILAR

        Otomotivciler, kurumlar vergisi teşvikinin kullanım süresinin uzun olmasından da yakınırken, bu teşvikin diğer vergiler üzerinde kullanılmasını önerdi. Üreticiler ayrıca, sektördeki gelişmelere dikkat çekerek araç elektroniği alanında sanayinin gelişmek zorunda olduğunu vurguladı. Bu alanda yatırım yapılmasını sağlamak için özel teşviklerin geliştirilmesi talep edildi. Sektör, otomotiv yatırımları için uygun maliyetli ve uzun vadeli yatırım finansmanı da talep etti.

        EŞDEĞER PARÇAYA STANDART VE ETKİLİ DENETİM İSTEDİLER

        Otomotiv sektörü, distribütörler dışında yurtdışından “paralel ithalat” uygulaması ile getirilen araçların, kendi yetkili servislerinden yararlanması konusunu da gündeme getirerek paralel ithalata yönelik önlem talep etti. Sektör, otomotivdeki eşdeğer parça uygulaması için standartlar belirlenmesini ve piyasadaki eşdeğer parçaların piyasa gözetimi-denetimi çerçevesinde denetlenmesini de istedi. Otomotiv üreticileri, can ve mal güvenliğini ilgilendiren eşdeğer parçaların araç şasi numarası üzerinden takibine imkân sağlayan sistem kurulmasını da gündeme getirdi. Sektör, eşdeğer parçaların teknik şartları taşımamasının haksız rekabet yaratacağına da dikkat çekti. Navigasyon haritası yüklü araçların ihracatında yaşanan sorunlara da dikkat çekilirken, Türkiye’de onaylanmış haritaların, Avrupa pazarı başta olmak üzere ihraç edilecek ülkelere uyum sağlamadığı belirtildi.

        REKLAM

        Habertürk’ü ziyaret eden Bakan Faruk Özlü, Ciner Medya Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ve Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli’nin de yer aldığı yöneticilerce ağırlandı.

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ