Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kadınların gelir kapısı "Asma yaprağı" - İş-Yaşam Haberleri
        1

        İlçeye bağlı pek çok köyde üretilen yaprağın hasadı, genellikle kadınlar tarafından yapılıyor. Bu işte çalışan erkek ise çok az sayıda bulunuyor.

        2

        Mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam eden asma yaprağı hasadı, kadınlar için de gelir kapısı oluyor.

        3

        Evlerinde çocuklarına bakan, ev işlerini yapan kadınlar, aynı zamanda bağda yaprak toplama işinde çalışarak ev geçimine katkı sağlıyor.

        4

        Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Köksal, ilçedeki çiftçilerin en büyük gelir kaynağının asma yaprağı olduğunu söyledi.

        5

        İlçede 17 bin dönüm alanda yaprak üretimi yapıldığını, ortalama 7 bin ton asma yaprağı üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Köksal, bundan da yaklaşık 42 milyon lira gelir sağlandığını kaydetti. Köksal, asma yaprağı hasadında genellikle kadınların çalıştığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

        6

        "Bayanların çalışmasının nedeni, sarma yapan kadınlar hangi yaprak toplanır, bunu iyi biliyor. Bine yakın kadınımız bu işte çalışarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Günlük 40 lira yevmiyeye çalışıyorlar"

        7

        "ZOR AMA EVİMİZE KATKI SAĞMAK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ"

        Bağda asma yaprağı toplayan kadınlardan ev hanımı Fadime Hüzün de yaklaşık 6 yıldır yaprak toplama işinde çalıştığını söyledi. Yaprak toplamaya sabah erken saatlerde başladıklarını belirten Hüzün, açıklamalarda bulundu:

        8

        "Mesaiye saat 05.00 gibi başlıyoruz, 13.00 gibi de bitiriyoruz. Günde ortalama 8 saat çalışıp 40 lira yevmiye alıyoruz. Zor ama evimize katkı sağlamak ve geçinmek için çalışmak zorundayız. Yaprakları genelde kadınlar topluyor. Erkekler başka işlerle uğraşıyor"

        9

        Yaprak toplayan kadınlardan Nuran Ateş de 4 yıldır bu işi yaptığını anlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

        10

        "Zor oluyor. Evde çocuklar var, bakılması gerekiyor. Eşimize katkıda bulunmak için yaprak toplama işinde çalışıyoruz. Yaprak sarmayı yapan da biziz, bu nedenle bayanların toplama işinden daha iyi anlayacağını düşünüyorum"

        11

        Zeynep Duman da 10 yıldır bu işi yaptığına dikkati çekerek, artık kendisine zor gelmediğini söyledi.Gençler için biraz daha zor olduğunu belirten Duman, "İşi öğrenene kadar biraz zorluk çekiyorlar. Alıştıktan sonra artık kolay geliyor. Bu işin erkeklere göre değil, kadınların işi olduğunu düşünüyorum" dedi.

        12