Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hazır beton fiyatlarına yüzde 12 zam yapıldı - İş-Yaşam Haberleri

        Referandum sonrasında indirim kampanyalarının da etkisiyle hareketlenen inşaat sektörünün demir fiyatlarında yaşanan artıştan sonra şimdi de beton ile başı dertte. Zira mayıs ayı başında hazır beton fiyatlarına yüzde 12 zam yapılırken metreküp başına fiyat 160 TL seviyesini aştı. Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre çimento fiyatı ise bu dönemde yüzde 15 zamlandı. Arsa maliyetinden sonra inşaat maliyetleri içinde yüzde 10-15 gibi önemli bir kalemi oluşturan hazır betonda yeni bir zam dalgasından endişelenen inşaat sektörü, tedarik açısından olmasa da fiyat bakımından bölgesel anlamda problemler yaşandığını ifade ediyor. Hazır beton üreticileri ise İstanbul’da köprü fiyatlarındaki değişimin bile kendi maliyetlerini artırdığını ifade ediyor. TÜİK’in inşaat maliyetleri endeksi de son dönemde yaşanan artışları göz önüne seriyor. Endeks Mayıs 2017 itibarıyla 255.9’luk rekor seviyesine ulaştı. Bu endeks hem işçilik hem de üretimdeki diğer maliyetleri içeriyor.

        REKLAM

        Endeksin son 1 yıllık artışı ise yüzde 16’yı buluyor. Hazır betonda fiyatı geçen yaz 100 TL seviyesinden 150 TL’ler üzerine çıkaran gelişme döviz kurlarındaki yükseliş olarak ifade edilirken doların yeniden düşüş eğiliminde olmasına karşın hâlâ yüksek zamlar yapılması ise inşaat sektörünün tepkisini çekiyor.

        KONUTA ZAM GELECEK Mİ?

        Peki hem demirde hem betondaki zamlar emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek?

        Sektör demir fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarında yüzde 2.5’lik bir artışa neden olabileceğini, betonun ise en az yüzde 10’luk maliyeti artırdığını ifade ediyor. Henüz artışların konut fiyatlarında zamma neden olmadığını savunan sektör yetkilileri ancak artan talep nedeniyle beton fiyatlarındaki zamların devamının gelmesi halinde bunun müşterilerine yansımasının olabileceğini belirtiyor.

        CİROLARI ARTTI BEKLENTİLERİ DE

        YÜKSELİŞE GEÇTİ Hazır beton üretimindeki cirolar da aslında son dönemde sektörde yaşanan zamları gözler önüne seriyor. Zira 2014’te 107 milyon metreküp üretim gerçekleştiren sektör yılı kendi ifadeleri ile 10 milyar liralık ciro ile kapattı. Yani metreküp başına ortalama 93 TL satış gerçekleştirdi. Bu üretim miktarı 2015’te de aynı kalırken ciro bu kez 12 milyar TL’ye ulaştı. Yani ortalama fiyat 112 TL oldu. 2016 yılına gelindiğinde ise üretim miktarının 110 milyon metreküpleri bulduğu belirtilirken ciro ise 16 milyar TL’ye çıktı. Yani bu hesapla ortalama hazır beton metreküpü 146 TL seviyelerini geçen yıl gördü. Yılda üretimin yüzde 2-3 büyüdüğü sektörde fiyatlar ise hep çift haneli arttı. Nitekim son zamlarda 160 TL’ler civarında fiyat düzeylerine ulaşıldığından yola çıkıldığında üretim miktarı aynı bile kalsa sektörün cirosu 18 milyar TL’leri çoktan aşmış olacak. Bu da son 3 yılda beton fiyatlarının yüzde 70’lere varan oranlarda zamlandığını ortaya koyacak.

        REKLAM

        Diğer yandan Türkiye Hazır Beton Birliği’nin, her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği Hazır Beton Endeksi, nisan ayında 101.06 seviyesine yükselerek mart ayına göre yüzde 0.5 oranında artış gösterdi.

        ÇİMENTO HİSSELERİ DE ARTIŞTA

        Borsa İstanbul’da işlem gören çimento şirketlerinin hisseleri de yaşanan hareketlilikten nasibini aldı. Son 1 ayda ağırlıklı çimento firmalarının şirketlerinin oluşturduğu BİST Taş Toprak endeksi 80 bin 45 puanı gördü. Son 5 aylık getiri yüzde 20’lere ulaşırken son bir aylık primi ise yüzde 5 seviyesinde oluştu. Endeks yıl sonunda 67 binli düzeylerdeydi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ