Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam erol aksoy, zimmet, iktisat bankası, Trade Deposit Bank, batık bankalar, erol aksoy mal varlığı - İş-Yaşam Haberleri

        HT EKONOMİ

        Türkiye ekonomisine 2001’de tarihin en büyük yıkımını yaşatan batık bankaların faturası, TMSF rakamlarıyla 25.7 milyar dolar. Batık ana parayı ifade eden bu tutarın kamuya yükü 112 milyar doları buluyor. 13 yılda bankacılardan bir kısmı hapis yattı, bir kısmı hem hapis yattı hem borcunu ödedi. Bir bölümü ise hapis yattı ve ödemeye devam ediyor. Bir de banka kaynaklarını zimmetine geçirmek için şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanan, buna rağmen tek kuruş ödemeyen, 1 gün bile hapis yatmayan Erol Aksoy var. Oysa İktisat’ı hortumlamak için yurtdışındaki bankası Trade Deposit Bank ve Malta’daki offshore bankası Malta İktisat’ı kullanan Erol Aksoy, hapis yatanlarla aynı statüde. Aradan geçen 13 yıla rağmen bu imtiyazlı durumunu sürdüren Aksoy, kamuoyunda “Bu adamı kim koruyor?” sorusunu da gündeme getiriyor.

        Öte yandan adeta ‘günah keçisi’ ilan edilen Yurtbank’ın eski sahibi Ali Balkaner halen cezaevinde. Demirbank ve Kentbank örneklerinde olduğu gibi bazı bankacılarsa kamuoyu vicdanını rahatsız edecek düzeyde haksızlığa uğradı. Demirbank’ın sahibi Halit Cıngıllıoğlu, bankanın Kasım 2000 krizinde devletin Hazine kâğıtlarını satın alması telkin edildiği için mali zafiyete düştüğünü kanıtladı ve davasını kazandı. Kentbank’ın patronu Mustafa Süzer de hapse girmeyenler arasında ama yargı önünde tıpkı Demirbank gibi bankasına haksız yere el konulduğunu hukuken ispat etmiş durumda. Hatta Süzer, Kentbank’ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davasını da kazandı. Mehmet Emin Karamehmet ise Pamukbank ve Yapı Kredi elinden alınmasına rağmen 2.5 milyar dolar borcunu rızasıyla ödedi.

        HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ AKSOY

        İşte bu örneklerin yanında, düpedüz zimmet suçunu işleyip 12.5 yıl hapis cezası alan, devletin sırtına 1.2 milyar dolar borç yıkan Erol Aksoy duruyor... Aksoy tatillerde, davetlerde boy göstermeye devam etti. Aksoy, icra satışı yoluyla borcunun 7’de 1’i dahi tahsil edilemezken tutuklanıp 1 gün bile cezaevinde bulunmadı. Ve Aksoy yine oyun peşinde. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Ekim 2013’te İktisat Bankası’nda 543 milyon 68 bin 182 lirayı zimmetine geçirmekten Aksoy’u 12.5 yıl hapis ve 351 milyon lira para cezasına çarptırmıştı. Aksoy ise 2 Temmuz’da Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ndeki temyiz duruşmasında davayı zamanaşımına götürmenin hesaplarını yapıyor.

        2 Temmuz adalet için kritik gün

        İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuya faturası 1.2 milyar doları bulan ama 1 gün bile hapis yatmayan Erol Aksoy’a 9 Ekim 2013’te 12.5 hapis cezası vermişti. Bu kararın ardından batık bankacı Erol Aksoy kararı Yargıtay’a götürmüş ve temyiz duruşması için 2 Temmuz 2014 (Bu hafta çarşamba günü) tarihi verilmişti. Habertürk de bu duruşma öncesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ne gönderdiği tebliğnamede “Zamanaşımı yakın” notuna dikkat çektiğini manşetine taşımıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aynı zamanda hapis cezasının onanmasını da talep etmişti. Yargıtay 7.Ceza Dairesi temyiz talebini redderse Erol Aksoy’a 12.5 yıllık hapis yolu görünecek. Aksi halde ise Aksoy Aralık 2015’te dolacak zamanaşımı süresi açısında hayli avantajlı bir zaman kazanmış olacak. Belki de 1.2 milyar dolar batırmasına karşın hiç hapis yüzü görmeyecek.

        Kim ne kadar tutuklu kaldı?

        Hem banka batırıp hem de borcunu da ödemeyenlerin neredeyse tamamı 1 yıl bile hapiste kalmadı. Etibank'ta 1 milyar doları batıran Dinç Bilgin 8 ay cezaevinde kaldı. Son olarak Bilgin bir de Mehmet Emin Karamehmet'in yargılandığı Pamukbank davasında cezaya çarptırıldı. 11 Mayıs 2013'te Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilerle ilgili, aralarında iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin'in de bulunduğu 5 sanıklı davaya ilişkin kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada, Karamehmet "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Bilgin de aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bank Ekspres'i batıran Korkmaz Yiğit de 8 ay cezaevinde kalanlardan. Egebank'ta 527 milyon dolarlık batık tutarı olan Yahya Murat Demirel ise 1 yıl 11.5 ay hapiste kaldı. Demirel'in yurtdışında olduğu ifade ediliyor. Batık banka davalarının en bahtsız patronu haline getirilen Ali Balkaner ise hala hapiste ve 4 yıl 8 aydır ceza çekiyor. Arada yaş ve sağlık sebepleri ile dışarı çıkan Balkaner'in batırdığı rakam 571 milyon dolar. İcra yoluyla tahsilat ise 228 milyon dolar. Tüm bu örneklere karşın tozu bile alınmayan tek patron var. O da 1.6 milyar dolar batık zararı olan, ve bozduğu protokol borcu 1.2 milyar dolar olan Erol Aksoy. İktisat Bankası'nda 543 milyon lira zimmetine geçirdiği mahkemece sabit olan Aksoy bir çok batık banka patronu cezasını öyle ya da böyle çekerken 13 yıldır dışarıda.

        Banka bile batırmadı ama hayatı battı

        Batık bankalarla ilgili önemli kararlardan biri Canajans’ın sahibi Nail Keçili ile ilgiliydi. Banka batırmakla ilgisi olmayan Keçili, bir batık bankadan kredi kullandırıldığı için 15 ay hapis yattı. Yetmiyormuş gibi tüm malvarlığına el konuldu. Egebank ve Etibank davalarının sanığı olan Keçili ortakları ve müşterileri tarafından terk edildi. İşini kaybetti. Bu arada Keçili, hapis yattığı banka davalarını kazandı ve karar Yargıtay tarafından onandı. Buna rağmen Keçili, TMSF ile el sıkıştı.

        GÖRSELİ TAM EKRAN GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
        GÖRSELİ TAM EKRAN GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ