Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para En tatlı gelenek - Makro Ekonomi Haberleri

        Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yapılan ve 100'ün üzerinde çeşidi bulunan ''Afyon lokumunun'' Ramazan nedeniyle yüzde 40 gerileyen üretiminin, bayramdan sonra artacak taleple yükselmesi bekleniyor.

        Ünü Türkiye dışına taşan Afyon lokumunun her çeşidinin imalatını yapan üreticiler, ihraç ürünler arasında en çok talebin ''kaymaklı, sultan ve cezerye'' çeşidine geldiğini kaydetti.

        Kentte 100 yılı aşkın süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme'nin Genel Müdürü İrfan Altınay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada önemli yeri olan Türk lokumunun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.

        Kentte günlük 45 ton civarında lokum üretildiğini belirten, Altınay, ''Ramazan ayı nedeniyle üretimdeki yüzde 40 düşüşün bayram öncesi yaşanacak hareketlilikle aşılacağını tahmin ediyoruz. Günlük 100 bin civarında araç geçişi olan ilimizde, bayram nedeniyle bu rakam çok yukarıya çıkıyor. Dolayısıyla bu hareketlilikten faydalanmak istiyoruz'' dedi.

        Afyonkarahisar'da fındığı, cevizi, beyaz lokumu, Antep fıstıklısı, klasik lokumu, çifte kavrulmuş çeşitleriyle lokum üretiminin yanında pişmaniye üretimi yapıldığına da değinen Altınay, ''Bu işleri gerçekleştiren yaklaşık 35 firma var. Bu firmalar Türkiye ve dünyanın lokum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyorlar'' diye konuştu.

        -GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE LOKUM-

        Nişasta ve şeker eriğiyle elde edilen Afyon lokumu 15. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmaya başladı. Geçmişte bal ve pekmez kullanılarak yapılan Afyon lokumunun üretimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde rafine şekerin getirilmesiyle hız kazandı.

        Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, Afyonkarahisarlı lokumcular, başta ABD, Belçika, Dubai, Danimarka, Avustralya, Makedonya, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya olmak üzere çok sayıda ülkeye Afyon lokumunu tattırıyor.

        -LOKUM NASIL YAPILIYOR?-

        Şeker, mısır, nişasta ve suyun uygun oranlarda karıştırılıp, içine meyve ya da kuru yemiş eklenmesiyle elde edilen karışım, 160 derecede kaynatılıyor. Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum, tahta tablalar ya da mermer tezgahlar üzerine dökülerek, üzerine nişasta serpiliyor. 24 saat soğumaya bırakılıyor. Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerleme, hünerli ellerin de yardımıyla istenen şekle sokulabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ