Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Çanakkale Lapseki yolunda art arda iki ayrı hız limiti - Otomobil Haberleri

        Haberturk.com Whatsapp Hattı'ndan, Orhan Kepil adlı okuyucumuzdan bu sabah haber merkezine ilginç bir video ulaştı. Çanakkale'ye bağlı Lapseki ilçesinin girişinden itibaren çekilen video, yoldaki radar levhaları arasındaki çelişkiyi ortaya koyuyor.

        Yolda sürücülerin karşısına ilk çıkan radar uyarı levhası, otomobil ve kamyonlar da dahil tüm araçlar için hız sınırını 50 km/s olarak gösteriyor. Ancak bu uyarı levhasını henüz 50 m geçmişken bu kez sürücülerin karşısına farklı bir tabela çıkıyor. Bu tabelada ise hız sınırı 70 km's olarak görünüyor.

        Bu durumda sürücülerin de kafası karışmış durumda ve hangi uyarı levhasının geçerli olduğunu bilmiyorlar. Yolda 50 km ile mi gitmek lazım yoksa 70 km ile mi? Hangi tabelaya göre hareket etmek gerekiyor?

        REKLAM

        UYARI İŞARETİ ŞART

        Yerleşim yeri girişlerinde yer alan ve sabit radar olarak bilinen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'ndeki (TEDES) uygulaması büyük tepkilere neden olmuştu.

        Sürücüler uyarı işaretlerinin yeterli olmadığından ve hızı sınırlarının ceza kesmek için özellikle gereğinden düşük olarak belirlendiğinden yakınırken, bu söyleme hükümet kanadından da destek gelmiş ve sistemin değiştirileceği belirtilmişti.

        TEDES nedeniyle birçok sürücü aynı yol üzerinde arka arkaya ceza yemiş ve bin liraları aşan bu cezalar medyada da kendine haber olarak yer bulmuştu.

        İçişleri Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine geçen yıl TEDES'te önemli düzenlemelere imza attı. Buna göre radardan en az 500 metre öncesinde ışıklı uyarı levhası bulunması gerekiyor ve 500 metre içinde hız sınırı değişmiyor. İlgili bölgede hız sınırı örneğin 70 kilometre ise bu rakamın yüzde 10'una tekabül eden 7 kilometre boyunca başka bir radar bulunmuyor.

        Öte yandan sadece yerleşim yeri girişlerinde değil, ana yollarda da radar varsa mutlaka öncesinde bir uyarı levhasının yer alması gerekiyor. Daha önce uyarı levhası olmaksızın radardan ceza yiyen bir sürücünün başvurusu üzerine karar alan Yargıtay 7. Ceza Dairesi, uyarı levhası olmadan radarla hız kontrolü yapılıp idari yaptırım uygulanamayacağına karar vermişti.

        Yargıtay, ilgili kararında, "Radarla hız denetiminin karayolunun hangi kesiminde ve hangi sürelerde yapılacağı konularında sürücülerin, her şeyden önce trafik işaret levhalarıyla bilgilendirilmesi zorunludur. Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, trafik kurallarının koyuluş amacına uygun olmadığı gibi, araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir ki bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez" ifadesini kullanmıştı.

        RADAR CEZASI NE KADAR

        Yollarda belirlenen hız sınırını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşmanın trafik cezası 210 TL, fakat yazılan radar cezası 15 gün içinde ödenirse, erken ödeme indirimiyle birlikte 157.5 TL’ye düşüyor. Belirlenen hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmanın trafik cezası ise 427 TL, yine aynı şekilde hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşma cezası erken ödeme indirimiyle ödenirse 320.25 TL’ye düşüyor.

        HABERTURK.COM'un Whatsapp hattıyla artık herkes bir muhabir!

        Gördüklerinizi bizimle paylaşın, araştırıp yayımlayalım.

        Gündemi bizimle birlikte belirlemek için 0538 379 53 06 numaralı Whatsapp hattını kullanmanız yeterli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ